Döskalle & Mästerligt möter Jonas Lundqvist

08:50 13 Dec 2017

I februari släpper Jonas Lundqvist en ny skiva. Döskalle & Mästerligt tog en öl med honom och hans nya frisyr på Tennstopet. Han berättade bland annat att han och Little Jinder ska forska om Jesus pubertet nästa år.

betyg: 1 När vi skulle boka in den här intervjun ville du helst inte ses på dagtid. Vad är det om?

– Jag har ju jobb och grejer. Men jag är också ganska mycket ledig på dagtid. Men då vill jag bara... Jag ville vara ledig på dagen idag bara. Jag är väldigt lat. Förstår du?

betyg: 1 När man slår upp Henrik Berggren i Aftonbladets kändistelefonkatalog står det att man inte får ringa honom innan klockan 15. För hans morsa säger att han sover då. Är det samma sak med dig?
– Nej, jag är uppe svintidigt. Jag behöver mycket tid att inte göra någonting på. Som man gjorde när man var tolv år. Jag har fortfarande inte kommit ut ur det. Jag behöver fem timmar i sträck där det inte finns någonting att göra. Jag försökte ha ett skrivarkontor någon gång. Ett sådant som äkta musiker har, någonstans att ta vägen. Men då blev det så påtagligt att jag bara låg och såg Seinfeld-bloopers och drack mellanöl. Men jag behöver den här tiden. För om jag skriver är det bara då jag har chans att skriva. För resten av tiden är jag upptagen med tennisen och familjen. 

betyg: 1 När man läser artiklar om dig känns det som att vinkeln alltid är "Här är gubben som fortfarande gör musik?". Det är artiklar som är skrivna när du var 35 som har den vinkeln. Hur känns det att det är så?
– Är vinkeln så? 

betyg: 1 Håller du inte med om det?
– Jo, så kanske det är. Men jag älskar rock 'n' roll. Det har gett mig så jävla mycket roliga grejer i mitt liv. När man blir äldre så är det en viktig grej att tänka på att fortsätta vara smal.

betyg: 6 Mitt case är att du inte är så jävla gammal. Men att folk skriver så i alla fall. Du är bara 37.
– Jag visste inte att folk skrev att jag är så gammal. Men om det är så så är det lugnt. Okej, jag är gammal för 1995 var jag med och gav ut första skivan. Det är lång tid. Jag är föredetta barnstjärna.

betyg: 6 Barnstjärna?
– Jag menar Bad Cash, då var vi barn liksom.

betyg: 1 Ämeh. Kallar du fortfarande dig själv för "den sista coola vita medelklassmannen i Sverige"?
– Nej. Nuförtiden kallar jag mig den enda smala gitarrmannen i Sverige. 

betyg: 6 Det är också kul. I pressmeddelandet till skivan skriver du att du är fylld av rock 'n' roll. Hur mycket rock 'n' roll är ditt liv just nu?
– 100 procent. Jag är så jävla glad att jag fortfarande gör skivor och att det fortfarande är kul att sätta ihop tre ackord och hålla på med den där grejen. Rock 'n' roll är för mig att bara göra sin grej. Nuförtiden har jag möjlighet att göra det i nästan allt.

betyg: 6 Jag menade om det är mycket fest.
– Från och till. Jag älskar ju hela den sociala biten med fest. Och att det är något som är oseriöst. Jag har massa ansvar i mitt liv. Det är kul att släppa på det.

betyg: 1 Vad är det dummaste du har gjort på fyllan?
*Tystnad*

betyg: 1 Är det för att du har gjort så lite dumt eller så mycket dumt som du tänker nu?
– Så mycket. Jag försöker bara vara ärlig. Så att det inte blir "så här tuffa grejer har jag gjort". Vi snodde en bil. Jag hade inte körkort. Vi körde ner den på stranden i Båstad. Det var en kompis förälders bil. Sedan lät vi den bara stå där. Det säger också lite om min bakgrund. Att den miljön finns runt mig, att man kan hålla på sådär. En bortskämd skitunge liksom. Jag kan skämmas över det.

betyg: 1 Vad fick det för konsekvenser?
– Nej, men vi hade tur. Bilen var helt välbehållen. Det var bara att köra hem dem och tvätta bort all sand och skit. Det var inga problem.

betyg: 6 Berätta om din nya skiva.
– Den kändes som en dröm för mig. Den gick så snabbt att skriva. Den bara kom med lätt hand. Det var bland det lättaste jag varit med om. Allt bara fanns i mig. Det var lätt att bara plocka fram det. Och så ville jag bara spela in det så snabbt som möjligt för att vara kvar i den känslan.

betyg: 6 Vad handlar den om?
– Eh... *Lång tystnad* Vad fan handlar den om? Det är flera små berättelser... Fan vad svårt. Kan vi hålla den frågan lite eller?

betyg: 6 Det kan vi göra. Du har en ny frisyr. Vi kan prata om den istället.
– Ja, det har jag. Jag kände att det ändå är rätt mäktigt att se ut som en anonym Tele2-arbetare. Nivån hårdare än min förra frisyr.

betyg: 6 När tog du beslutet?
– Jag var på träningsläger i Spanien med min tennisklubb. Så kände jag mig så osportig. Så jag rakade av allting. Då kände jag mig mycket...

betyg: 6 Sportigare?
– Anonymare, och mer någon som kanske... Det kändes bara bättre.

betyg: 1 Vad är du bäst på, att göra musik eller spela tennis?
– Bäst. Det är ett jävla töntigt ord att vara bäst på någonting. Jag känner att jag bara mår bra av att göra båda. Det är kul med tennis, för då ger man andra en rolig upplevelse att vara coach. Jag trivs verkligen i den rollen. Medan musiken... Jag tycker jag är på rätt plats i båda. Men bäst? Jag vet inte. Bäst? Vad är det?

betyg: 6 Hur går det med tennisen?
– Bra. Jag har bytt från dubbelfattad backhand till enhandsbackhand.

betyg: 6 Du har gjort det som Björn Borg inte klarade av?
– Ja. Faktiskt. Nu efter sju år känner jag att min enhandsbackhand börjar sitta och att det känns bra.

betyg: 6 Har du på allvar blivit förväxlad med Jason Alexander någon gång?
– Jason Alexander?

betyg: 6 Han som spelar George Costanza.
– Jag har ju inte det. Men vilken jävla dröm det hade varit. Att kanske komma in på någon trevlig restaurang i New York istället för den vanliga mexikanen.

betyg: 6 Men du har väl lekt med den estetiken i alla fall?
– Jag visste inte att det var honom jag lekte med. Men när folk skickade massa dm och sådant på insta var det jättekul.

betyg: 1 Det var inte medvetet?
– Nej, inte alls. Det är bara jag som ser ut sådär. 

betyg: 1 Jag försökte hitta en Flashbacktråd om dig, men det fanns inte. Varför tror du att det är så?
– Är det vanligt att det finns det om folk eller?

betyg: 1 Om kändisar, ja. 
– Jag har ingen aning. Man måste kanske vara kändare?

betyg: 6 Ja, fast det kan ju räcka med att man har levt ett stökigt liv. Det har du väl gjort, på sätt och vis?
– Jag har haft väldigt kul. Men stökigt... Jag har inget svar. Att det inte finns någon Flashbacktråd? Jag är inte van att gå in och rota i mig själv på det här viset. Jag kan inte svara på det. Men jag tror att efter min... Jag och Little Jinder ska sätta upp en julshow nästa år. Den ska heta A 'rock' n roll Christmas – Jesus pubertet. Åren mellan tolv och 15.

betyg: 6 Är det här på riktigt nu eller är det något som ni skojar om?
– På riktigt. Vi håller på och letar regissör. Många vet ju vad som hände med Jesus när han blev äldre. Men hans pubertet är fortfarande i dunkel. Så vi ska forska kring det där.

betyg: 6 Ska ni skådespela eller göra musik?
– Vi ska skådespela och göra musik. Efter det tror jag min Flashbacktråd kommer börja rulla på ordentligt.

betyg: 1 Varför är du den enda artisten från Göteborg som inte var med på Henrik Berggrens turné i somras?
– Jag gör ju aldrig någonting. Jag håller inte på med sådant. Ingen skulle fråga mig om sådana grejer. Jag är väl inte känd för att kunna spela något? Det ska inte jag göra. Det finns de som har övat på sina instrumentet. Men jag fattar vad du menar. Det var ett jävla gäng det där. 

betyg: 1 Du tittade på mig som att jag var dum när jag ställde frågan, så jag är glad att du sa det där på slutet.
– Haha, nej nej.

betyg: 6 Finns det någon chans att Bad Cash Quartet kommer återförenas?
– Vi har väldigt bra vibb nu. Det är jävligt kul när vi ses. Men du vet att återförenas och sådana grejer är ju det töntigaste som finns. Och i och med att jag satsar på att vara cool så...

betyg: 1 Det är lite som att Henrik Berggren gör den här Woah Dad!-grejen med instakonto och sådant. Det är lite töntigt va?
– Eh... Om det kommer naturligt för honom så...

betyg: 1 Du ser ändå ut som du förstår vad jag menar?
– Ja, men Woah Dad!? Har de någonsin gjort något coolt?

betyg: 1 Nej, verkligen inte. De har ju förstört Håkan Hellström.
– Då har du svaret där.

betyg: 1 Kommer du någonsin återförenas med artistnamnet Jonas Game?
– Jag är lite sugen, för det blir ju ett mer och mer misslyckat namn för varje år som går. Det känns som en apart grej att göra. Det har jag inte stängt dörren för alls.

betyg: 6 Har du kommit på vad skivan handlar om än?
– Den handlar om... att brinna och släckas och brinna igen. 

betyg: 6 Den heter Affärer. Varför gör den det?
– För de starkaste upplevelserna är transaktioner där du ger av ditt inre. Det är det du måste göra för att känna. Det kan vara att du har gett ditt liv till rock 'n' roll. Eller till en vän. Eller till ett förhållande. Eller till din dotter eller vad som helst. Det är en transaktion. En affär.

betyg: 6 Har du något nyårslöfte?
– Inte mer än att fortsätta vara den smalaste gitarrmannen i Sverige.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner