Foto: Kristofer Lönnå.

Döskalle & Mästerligt möter Joakim Lundell

08:26 9 Nov 2017

Döskalle & Mästerligt träffade Sveriges största influencer Joakim Lundell och pratade klasshat, Alex Schulman, rädslan att bli uthängd under #metoo och han och Jonnas nya åttamiljonerkronorsvilla (som kommer att ha patrullerande vakter).

Joakim Lundell är aktuell med boken Monster. I den skriver han om en uppväxt som till stor del präglades av hans psykiskt sjuka mamma, som hotade att ta sitt liv framför ögonen på honom. Han blev inlagd på psyket som åttaåring och placerades i ett fosterhem. Därefter blev han mobbad i skolan. Som vuxen blev drogmissbruk och hemlöshet en del av hans liv innan han träffade Jonna och började med Youtube.

betyg: 1 Jag läste din bok nu i helgen. Ditt liv är bland det mest extrema jag har hört talas om. Tror du att det finns någon nu levande svensk som levt lika extremt som du har gjort?

– Jag skulle nog säga att det finns 10 000 människor som har levt ännu värre. Verkligen. Jag känner personer som har levt mycket värre än jag. Men jag kanske är den offentliga personen som levt värst liv. Men det finns så många andra som har levt värre.

 

"Alla problem börjar vid missförståelse"betyg: 6

 Din bok börjar med meningen ”Jag tänker ofta: Vad är det som gör en människa till en bra person?”. Har du kommit fram till något svar på den frågan?

– Nej, det är en daglig kamp. Ett svar jag har hittat är att förstå andra människor och inte döma andra människor. Någonstans börjar allting vid förståelse. Och alla problem börjar vid missförståelse, när man inte förstår varandra. 

betyg: 6 Efter att ha läst boken känns det nästan som ett mirakel att du sitter här nu. Hur kommer det sig att du fortfarande lever och vad är det som har drivit dig att bli så framgångsrik som du är nu?

– Det har väl varit att jag har växt upp i en småstad där det finns extremt mycket klasshat. Vadstena ska ju anses som en ”fin” stad. Men det är inte en särskilt fin stad. Det är ett fruktansvärt klasshat i den staden. Det har drivit mig till att visa att de inte har rätt. Hade jag varit död i dag hade ingen ens brytt sig. De hade bara sagt ”Vad var det vi sa? Vi trodde ju att Joakim skulle gå och dö”.

betyg: 6 Du ville ha revansch?

– Ja. Från och med för ett par månader sedan har jag börjat göra saker för min egen skull. Men fram till dess har jag kämpat mig hit på grund av andra människor. Nu efter boken har jag börjat landa i vad som har hänt mig. Men alla pranks och hela den vägen tror jag har varit för att visa andra.

betyg: 6 Vad var det som fick dig att börja kunna göra saker för din egen skull?

– Det är att jag känner att nu kan jag stänga kapitlet med mamma och familjen och allt och faktiskt gå vidare. Jag hade inte kontakt med pappa förrän för två-tre veckor sedan. Jag har varit helt fokuserad på människorna som har velat mig illa istället för att faktiskt fokusera på de som vill mig väl. 

betyg: 1 Nu har du precis släppt boken och gjort intervjuer i veckor. Dessutom släpper du ny musik nu. Har du någon fritid?

– Inte mycket. Men jag har både Asperger och ADD så min hjärna behöver vara på högvarv. Den här veckan har varit väldigt stressig. Men innan har jag och Jonna gjort ett schema där vi bestämt att klockan 19.00 går vi av allting. Då går vi ut och badar lite, spelar tv-spel, vi har köpt lite Nintendo Switch-spel som vi spelar ihop, sedan brukar vi kolla på Stranger Things. Sedan sover vi. Vi får se vilken serie vi hittar efter det här. Hon har sagt att hon vill se Game of Thrones.

betyg: 1 Jag försökte se Game of Thrones men jag tröttnade efter 36 sekunder. Jag tyckte det verkade så himla tråkigt.

– Jag tror Jonna kommer känna samma sak, haha.


betyg: 1 Din pr-person har sagt att du inte vill prata om saker som har med Paradise Hotel, dokusåpor eller reality att göra. Varför vill du inte det?

– Jag tycker att sådana program får för mycket fokus överlag. Tv behöver fokusera på bättre saker. Man behöver inte bara bygga tv på provokation och skandaler. Jag har själv varit med i ett program som förmodligen är det värsta genom tiderna. Vilket jag hoppas att det håller sig till att vara.

betyg: 1 Känner du att du måste bevisa att du inte är en blåst dokusåpakille när du gör intervjuer?

– Ja. Det är mycket därför jag inte vill prata om det. Man blir kategoriserad och satt i ett fack. Det är också klasshat. Att bara för att man har varit med i en dokusåpa så skulle man vara en sämre person. Det är man absolut inte. När folk kollar på en dokusåpa tänker de ”Den där idioten. Hur kan man vara med i Temptation Island?”. Paulina, en vän till mig, är med i…

betyg: 6 Paow?
Ja, Paow. Hon är en bra vän till mig. Hon är absolut inte blåst. Hon är hur smart som helst. Hon har ett finare hjärta än många jag har träffat. Hon dömer absolut ingen. Hon har aldrig dömt mig och alltid funnits för mig. Men nu när hon är med där kommer folk se henne på ett helt annat sätt. 

betyg: 6 Jag kommer ihåg när du och Nemo var med i SVT Debatt efter Kungarna av Tylösand. Då var hela premissen för debatten ”Hur fan ska det gå för de här killarna?”. Men det gick ju svinbra för er till slut.

– Jag tror att det var så extremt emot oss att båda fick någon revansch-grej. Trycker man ner en människa tillräckligt mycket tänder man igång någonting som är jäkligt starkt. Det blir som ett ostoppbart tåg. Jag har pratat med Nemo om det. Han känner samma sak. Det är rent och skärt klasshat. Det är det hela min bok handlar om. Men jag har inte fattat det förrän nu i efterhand.

betyg: 1 Du och Jonna gjorde ju slut, men är fortfarande gifta. Jag ska inte fråga om ni är tillsammans igen, för det vet jag att alla gör och att du brukar svara nej på. Men ni köpte ju precis en åttamiljonerkronorsvilla tillsammans. Vad är skillnaden på att vara ihop och att inte vara ihop för er?

– Jag kan ge dig ett ganska bra svar på den frågan ändå. När saker spårar ur och går helt utom kontroll måste man säga vissa saker för att skydda sig själv. Det var vad vi gjorde. Vi förstod att om vi fortsätter med Youtube och allting kommer det spåra bortom alla gränser. Vi var tvungna att sätta ner foten och säga det som skyddade oss bäst. Det var att gå isär från varandra. Det var inte för att vi ville gå isär eller hade några problem överhuvudtaget. Vi behövde ta ett break ifrån varandra och Youtube-kanalen för allas bästa. Nu idag tror jag att alla ser att vi mår väldigt mycket bättre. Jag är glad att vi tog det beslutet. Det handlar inte om att ljuga eller att det ska vara ett pr-trick, utan det handlar om att skydda oss

betyg: 6 Som jag förstår det kommer villan ni har köpt ha patrullerande vakter. Hur känns det att leva så?

– Det känns skönt med tanke på allt som har varit innan. Jag har levt ett rough liv. Jag vet vad det finns för människor därute. Jag är rädd varje sekund att någon ska hitta på att jag har gjort något som jag inte har gjort. Det är väldigt svårt att försvara sig som offentlig person. Skulle någon hitta på något om mig blir det en snaskig nyhet som alla hoppar på. Men det är väldigt få som förstår hur jag känner när jag får en lögn i ansiktet.

betyg: 1 Har du varit rädd för att bli uthängd under #metoo?

– Ja. Jag har varit livrädd. Det hände också. Som tur var kunde jag bevisa att jag inte hade varit på den platsen vid den tidpunkten. Jag förstod att det skulle komma något. Men troligen var det en ung person för det var så ologiskt. Men ja, jag har varit livrädd. Jag har haft daglig kontakt med mitt management och haft magsår. Jag har tänkt igenom mitt liv hundra gånger och tänkt ”Har jag gjort någonting som inte är okej?”. Jag har absolut skrivit saker som inte är okej, det står jag för. Men utanför datorskärmen har jag alltid varit en fegis och en väldigt snäll människa. Egentligen gick Jockiboi ut på att skydda mig själv från att visa att jag faktiskt var en schysst känslig decent kille där bakom.

betyg: 6 Du är Sveriges kanske största influencer. Om du gav mig en shout out på Instagram nu, hur många nya följare skulle jag få då?

– Inte många. Allt handlar om hur du gör shout outen och vilken relevans den har. Hade jag bara lagt ut ”bla bla han heter det här, följ honom” så hade i stort sett ingen gjort det. Men hade det varit ett bra sammanhang hade det kunnat ge 10 000 nya följare. Allt handlar om hur man gör sina inlägg. Jag lägger nästan en timme på varje instainlägg. När jag tar bilderna finns det alltid en djup tanke bakom allting. Det är väl därför jag är Sveriges största influencer.

betyg: 6 Hur tät är du?

– Nu har jag ju köpt det där huset…betyg: 6 Där rök alla pengarna?

– Haha, nej men det finns väl pengar kvar. Jag har inte fått något från boken än. Men jag ser aldrig pengar så. Jag har aldrig haft pengar, så jag är inte rädd för att förlora pengar. Vilket är bra. På ett år har jag slösat 933 000 kronor på Facebookreklam för musiken.betyg: 6 Jävlar.

– Men jag fick ju rätt. En dag så bet en annons och All I Need stack iväg i hela världen. Det gav resultat till slut. Men jag behöver lära mig att respektera pengar. I och med att jag aldrig har haft pengar ser jag inget behov av att vara rik på det sättet. Rikedom ligger i att ha lojala bra vänner och att ha förtroende för varandra. Pengar är bara ett redskap för att kunna ta sig dit man vill karriärsmässigt.

betyg: 1 Tror du på spöken?

– Jag är fortfarande lite tveksam. Jag vill tro. Jag vill tro att morfar finns med mig. Men det är en svår fråga. Jag har varit på väldigt många spökjakter. Jag har sett och hört saker som är svåra att förklara. Hjärnan är en komplex grej. I situationer tror jag att den kan projicera det man vill höra och tro för stunden. Jag jagar fortfarande efter ett svar på det.

 

"Jag och Nemo mådde fruktansvärt dåligt"betyg: 1 Vad tycker du om Alex Schulman?

– Det är en svår fråga. När jag var yngre tyckte jag han var ganska häftig. Men nu tycker jag att han är en väldigt tragisk och patetisk människa. Han snackar förbannat mycket skit om andra människor. Jag hade inte lyssnat på hans podd innan han tog upp mig och Jonna. Då lyssnade jag igenom ett par avsnitt. Det går fan ut på att sitta och klasshata människor, se ner på människor och snacka ren dynga. Han är absolut ingen bra förebild.

betyg: 1 Vad tycker du om Calle Schulman?

– Han bad faktiskt om ursäkt för Kungarna av Tylösand. Det ska han ha all heder för. Han är en av få personer som faktiskt efter boken hörde av sig och sa ”Jag är ledsen att jag inte skötte det bättre”. Men jag är klart besviken på honom. Han kom in. Man visste vem han var. Coola Calle. Han bara ”Nu ska ni bli kända på tv”. Man litade på honom. Både jag och Nemo. Jag tror att vi båda är besvikna på hur vi användes. Hur vi var en vara för skandaler för att programmet skulle få mer exponering. Sedan tänkte man inte på vad som hände med oss. Jag och Nemo mådde fruktansvärt dåligt. Jag är glad att jag hade Nemo under den perioden.

betyg: 6 

Kunde du acceptera ursäkten?

– Ja, verkligen. Han är inte samma person som han var då. Jag tror på honom när han säger att han aldrig hade gjort det programmet i dag. Jag vill tro på honom. Men det är väl mitt problem också, att jag vill tro på människor.

betyg: 1 I boken skriver du att du tror att du hade dött om du inte hade varit med i Kungarna av Tylösand. Hur tänker du då?

– Min styrka i mitt arbete är sociala medier, film och musik. Jag tror aldrig jag hade fått tillgång till att kunna göra musik och bygga upp sociala medier, jag tror att jag hade hamnat utanför systemet om jag inte hade varit med. I och med att jag var med existerade jag ändå på något sätt. Hade jag stannat kvar i Vadstena tror jag att jag bara hade tynat bort tills jag inte existerade. Hamnar du utanför systemet är det väldigt svårt att ta sig in igen.

betyg: 1 I boken skriver du om flera personer som inte framställs särskilt smickrande, däribland den blonde landslagsmålvakten ”Peter” och Hanna Widerstedt. Hanna har blivit ganska upprörd över boken. Hur tycker det känns?

– Jag vill inte diskutera det alls för jag vet vad hon är ute efter. Rampljuset. Jag beklagar om hon har tagit illa vid sig. Men vad hände med alla människor hon hängde ut? Alla kvinnor hon hängde ut som tjocka och fula och förstörde livet för. Då gick det att säga att det var ett konstprojekt och gå vidare. Vi betedde oss dåligt både jag och Hanna. Vi har stor skuld i att väldigt många människor mår dåligt. Vi hängde ut människor i stort sett varje dag. Vi tyckte det var roligt. Det straffet får vi ta. Jag är inte så snäll mot mig själv i den här boken. Det är tråkigt att hon går på de två procent i boken där hon nämns. Resterande 98 procent är egentligen en käftsmäll mot mig själv och vad jag har gjort.

betyg: 6 Jag vet att du vill bli Hollywoodregissör: Men vad är planen på kort sikt? De kommande fem åren?

– Jag hoppas att jag hinner med det på fem år. Det har gått sjukt fort. Jag satt och tänkte på det i går. Det är inte ens ett år sedan jag släppte låten All I Need. Det är tre månader kvar till det är ett år. Och under den tiden har det kommit 100 miljoner streams på Spotify. Så det är inte omöjligt att jag hinner med det.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner