Döskalle & Mästerligt möter Emma Frans

Redaktion 10:09 18 Jun 2018

Emma Frans är forskaren och författaren som cherrypickar fakta och ägnar fritiden åt att rappa till R Kelly. Döskalle & Mästerligt åkte till Karolinska för att prata vetenskap och Wikipedia med Sveriges favoritforskare. 

betyg: 6 Vilka är dina två favoritfakta?
Evolutionen är ju rolig. Det är ganska roligt att vårt ursprung liksom är bakterier. Man kan ju förstå att det är folk som inte vill tro på det, för det är inte så vackert. Adam & Eva och att vi skapades av en gudomlighet är kanske finare, men jag gillar ändå sån typ av fakta. Sen gillar jag sån fakta som Agnes Wold pratar om, att man inte behöver städa så mycket och att lite skit kan vara bra för oss.

betyg: 1 Är du en stökig person?
Ja, eller jag bortprioriterar städning i mitt liv. Och jag är inte heller en tillräckligt bra projektledare för att styra upp städhjälp och såna saker. Jag har egentligen inget emot att man har städhjälp men jag har det inte själv. Jag borde säkert ha det men då kan jag istället tänka att det är okej för att jag kanske minskar mina barns risk att få allergier genom att inte vara bakteriofob och städfreak. Så den typen av fakta tycker jag om.

 Fakta som befogar din lathet?
Exakt.

 Har du vunnit diskussioner med påhittade vetenskapliga argument?
– Jag hittar nog inte på, däremot vet jag att jag ibland ”cherry-pickar”, vilket är något jag själv ofta säger att man ska vara vaksam mot. Alltså typ när politiker hänvisar till en källa som säger en sak trots att det finns 99 studier som visar på motsatsen. Det gör jag absolut.

 Använder du vetenskapliga myter på dina barn för att få som du vill?
Ja. ”Klä på dig, annars blir du förkyld”, till exempel.

 Har du någonsin använt Wikipedia som källa?
Alltså… Jag kan ju såklart inte ange det som en källa i en text jag skriver. Däremot använder jag absolut Wikipedia för att hitta källor. Jag kollar ju upp ursprungskällan i så fall men i vanliga diskussioner så använder jag ofta Wikipedia. Jag tycker det är ganska bra faktiskt.

 Kan man lita på Wikipedia?
Man kan lita på att det oftast inte är helt off men på detaljnivå så ska man ju vara lite försiktig. Egentligen tror jag att de är lika bra som uppslagsverken var förr i tiden för Wikipedia har ju ändå folk som kontrolläser hela tiden. Är det något brutalt fel så brukar det rättas till. Om man däremot läser på Wikipedia om något som man har 100% koll på så märker man ju att det är lite fel här och där.

 Har du bra koll på din egen Wikipediasida?
Ja, jag har läst den. Det är mitt förlag som har skrivit den, men det finns fel där.

 Som vadå?
Mitt födelsedatum. Det är fel med en dag. Faktagranskaren i mig ville ringa upp på en gång och säga att de skulle korrigera det, för jag vet ju vilka som skrivit den, men då sa min man som är lite paranoid av sig att det är bra att det står så eftersom det blir svårare för folk att kapa min identitet och sånt så då lät jag det stå kvar.

 Du är känd för att blanda vetenskap med humor. Har du funderat på att ta det konceptet till stand up-scenen?
Haha ja, men det skulle jag aldrig göra.

 Varför inte?
Jag har fått frågan men jag skulle aldrig göra det. Jag är så fruktansvärt dålig på att leverera. Jag kan knappt dra ett skämt bland vänner.

 Vi kan prova nu, hur skulle du inleda din stand up-rutin?
Det skulle naturligtvis handla om myter och konspirationsteorier på något sätt. Kanske också om hur människor lurar sig själva också. Det är ju spännande.

 Du börjar bli rätt folklig. Vilket svenskt underhållningsprogram vill du medverka i?
Alltså jag medverkar ju bakom scen på Breaking News med Filip & Fredrik men det är ganska sent på kvällen och jag är rätt kvällstrött.

 Ett fredag-klockan-åtta-program då?
Det skulle vara kul att vara med i Skavlan, inte för att jag tycker det är ett särskilt bra program men jag skulle nog känna mig hyfsat bekväm där.

betyg: 6 Du har inte funderat på Fångarna på Fortet?
Nej, det skulle vara plågsamt. Jag tycker att det är väldigt jobbigt att göra andra saker än att prata. Jag skulle inte vara med i Let’s Dance, trots att jag ändå anser att jag är ganska bra på att dansa. Men jag tror att jag har ganska nära till att känna skam och pinsamhet över saker och jag har liksom lämnat personalfester när det varit dags för karaoke- och let’s dance-aktiviteter. Jag tycker det är jobbigt liksom.

 Vad har du för ointellektuella guilty pleasures som du inte skulle avslöja i fikarummet på Karolinska?
 Jag är väldigt förtjust i R Kelly och lyssnar alltför ofta på hans musik trots att den är väldigt sexistisk och trots att jag därmed gynnar en man som behandlar kvinnor väldigt illa. Det skäms jag över.

 Din profilbild på Twitter där du har billigt halloweensmink och håller i ett basebollträ. Vad är storyn bakom den?
Det är faktiskt billigt halloweensmink. Det finns en film som heter The warriors som handlar om gäng i New York på 70-talet och när jag var i tonåren tyckte vi att det var det coolaste som fanns. Ett av de här gängen heter the Baseball furies och de är sminkade så där och slåss med basebollträn. Jag klädde ut mig till en i the Baseball furies på Halloween en gång och hade ett brännbollsträ som min brorsa gjorde i slöjden. Den bilden har fått vara kvar för att folk gillar den och det har blivit lite som en signaturbild. Folk blev sura när jag bytte nån gång.

 Ditt bokförlag använder ofta bilder från en fotografering där du ser likadan ut.
Ja, det var deras idé att göra den fotograferingen.

 Nämn en svensk medieprofil som borde läsa din bok Larmrapporten.
– Danny Saucedo. Han har ju delat bilder på Instagram om att cancer beror på att vi äter för dålig kost och sprider myter om medicin. Jag tycker ändå att man ska shamea människor som gör sånt. Han skulle dock säkert inte ta till sig, det är det som är problemet. Men han borde läsa den och så borde han försöka ta till sig av vad som står i den.

 Det låter som att den är dåligt skriven om folk som läser inte tar till sig budskapet.
Det är ju det eviga dilemmat. Att man hela tiden ”predikar för kören”. Det jag försökt göra är att på något sätt låta den vara enkel att förstå och humoristisk. Så jag tror att jämfört med andra böcker som handlar om samma sak så är den mer lättillgänglig för dom som borde läsa den. Jag tror inte det handlar så mycket om hur boken skrivs utan mer att om man inte gillar budskapet så är det svårt för folk att ta till sig det.

 Vilket av följande förnamn skulle du välja om du var tvungen: Ögon, Tok eller Matt?
Haha. Matt är ganska fint. Matt får det bli. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2018.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!