Foto: Märta Thisner.

Dolores Haze efter avhoppet

08:59 15 Oct 2018

När jag kliver in på Pascal sitter de redan där. Deras kaffe är uppdrucket och Nicki S.Dar, Saga West och Lovina Isaksson är småfnittriga. “Vi har redan varit här i en timme och jobbat”. Vilka nördar, tänker jag. Det är faktiskt söndag, klockan är bara elva och jag är bakis. 

Vi ses för att Dolores Haze är aktuella med ett nytt album. Det har tagit tre år för bandet att släppa sin andra skiva och mycket har hänt sedan dess. Bland det första som Dolores Haze säger till mig är att de är stressade och nervösa. Men också väldigt peppade på att äntligen släppa ett nytt album. 

Lovina: Det är som att vi glömt hur mycket det är att göra inför ett skivsläpp. Fastän vi var igenom det här innan så har vi förträngt det.
Saga: Det är som att föda barn. Inte för att någon av oss har fött barn, men att vi har förträngt hur jobbigt det är
Nicki: Ja, det är verkligen så. Vår förra skiva kom för tre år sedan och vi var så himla små då, bara 17 och 19 år. 

Ni är fortfarande små. Varför har det dröjt så lång tid?
Lovina: Vi har letat efter vårt sound länge och hittat det nu.
Nicki: Ja, och sen har det varit svårt att hitta en balans med varandra eftersom vi bara är tre nu.
Saga: Vi var fyra förut.

Jag blir lite glad över att det är bandet själva som tar upp gitarristens avhopp. Eftersom jag älskar skvaller och skandaler har jag försökt luska bland artiklar och poddar om vad som hänt som fått Tyra Hasselrot, kanske mer känd som Groovy Fuck, att sluta i bandet. 

Vems beslut var det att hon skulle sluta?
Lovina: Det var bara hennes beslut att sluta, hon har valt en annan väg i livet som skiljer sig från vår. Hon har åkt till sina släktingar på Västkusten och bor på en alpackafarm. 
Nicki: Hon är typ en 20-årig pensionär.
Lovina: No more rockstar life.

Har ni fortfarande kontakt?
Nicki: Ja vi försöker. När hon slutade i bandet var det som att en del av oss verkligen försvann och vi har fått jobba hårt för att hitta tillbaka. Det kan kännas svårt att hålla kontakten när hon bor på alpackafarmen. Men hon kom på vår senaste spelning i Stockholm och det var fint. 

Dolores Haze innan avhoppet.

Efter det här följer det ett par minuter där Saga behöver visa Nicki hur en alpacka ser ut på mobilen. Nicki tror nämligen att alpackor är små djur och att hon kan ha en i knät. Nicki hittar tre bilder på alpackor som ÄR Saga, Lovina och hon själv. Likheten är slående. Men när vi sedan återgår till samtalsämnet är stämningen dystrare och de berättar att gitarristens avhopp har lämnat en sorg hos bandet.

Nicki berättar att det inte var en så stor överraskning för dem. De kände att någonting höll på att gå sönder och precis som i alla förhållanden där någon är olycklig så skaver det.
Lovina: Den nya skivan har två sidor, den ena är ganska peppig och den andra sidan är jätteledsen. 
Nicki: Först tänkte vi göra en a-sida och en b-sida som om det vore en vinyl, men istället blev det varannan glad låt och varannan ledsen låt. 
Saga: Så känner jag också med omslaget till skivan, det är shiny men mörkt i bakgrunden.
Nicki: Ja, det är fett deep.

Är det en verklighetsskildring?
Nicki: 100%. Vi har festat väldigt mycket men också behövt deala med att förlora människor som stått oss nära, så det är verkligen en avspegling av de senaste åren.
Lovina: Det känns så sjukt att andra människor kommer ta del av våra egna känslor nu.
Saga: Men det är också så fint att folk kan relatera och att alla kommer tolka texterna så att de matchar deras egna liv.
Lovina: Det finaste med skivan är låten som Tyra har varit med och skrivit innan hon hoppade av. Vi har skrivit till en vers och proddat om den bara, så det känns som ett fint avslut. 

Förutom avhoppet och omstruktureringen i bandet har tiden varit ett orosmoment. Eftersom andra skivan har tagit tre år att släppa har Dolores Haze varit rädda för att bli bortglömda.
Saga: Det har varit ett stort ångestmoment. Tänk så kommer ingen ihåg oss?
Nicki: Det har varit väldigt jobbigt för mig. Musikbranschen är så stor och hänsynslös, det är lätt att falla bort.
Lovina: One day you’re in, next day you’re out.

Vad har inspirerat er “comeback”?
Saga och Nicki utbrister ”Cardi B!”.
Saga: Men också K-pop som vanligt, The Kills och Young blood.
Lovina: Jag önskar att jag var mer inspirerad av Kanye West eftersom min musiksmak är 90% Kanye West, men det är mina vänner som håller på med musik som har varit den största inspirationen.
Nicki: Vi är också inspirerade av mycket neon, rött och hjärtan när det gäller det visuella.
Saga: Brustna hjärtan, som det här.

Saga håller fram två silverkedjor med två hjärthalvor.  

Det där är väl ett bästishalsband? Ska du inte ge bort ena halsbandet?
Saga: Jo men jag köpte de bara till mig själv. Man kan vara sin egen bästis.

Efter mitt möte med Dolores Haze känner jag mig nöjd över mitt grävande scoop. Deras värld är så himla känslosam och spännande, och det var fint att få kika in där en liten stund. Fastän de är nördar så är de fortfarande Sveriges coolaste band och jag hoppas att ingen glömmer bort det. 

Se Dolores Haze i höst

26 Okt LINKÖPING, L´Orient
02 Nov GÖTEBORG, Oceanen
17 Nov OSLO, Krøsset
24 Nov VÄXJÖ, Kafé De Luxe
01 Dec LULEÅ, Klubb Makten
15 Dec STOCKHOLM, Debaser Strand

Efter avhoppet har Dolores Haze organiserat sig och jobbat stenhårt med nya skivan Play Hard Fuck Hard Love Hard som släpps den 26 oktober. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!