DJ-kurs för tjejer

11:00 9 May 2012

Alla verkar ha hemliga DJ-drömmar som inte har utagerats och vem tror sig inte ha en bra musiksmak? Faktumet att majoriteten av klubbscenens DJ:s i stan fortfarande är män ter sig därför lite märkligt. Det tycker inte bara Nöjesguiden utan också Stureplansgruppen (!) i samarbete med Rättviseförmedlingen, som nu anordnar en gratis kurs på Spy Bar för de tjejer som vill lära sig sköta ett mixerbord. Vi frågade arrangören Tom Pyl om initiativet och hur klubbvärlden skulle kunna bli lite fräschare.

Vad exakt är det ni har startat upp?

– En DJ-kurs för tjejer utan någon som helst erfarenhet. På Spy Bars DJ-kurs går vi igenom de absoluta grunderna med fokus på tekniken. Vad gör cue-knappen? Gain-ratten? Crossfade-spaken? Och hur använder jag dem för att spela och byta musik? Kursen är kostnadsfri och vi har etablerade dj:s som Bella Boo och Cristian Dinamarca som lärare.


Varför behövs den här kursen, tror du?

– För att ge fler tjejer chansen att ta plats i DJ-båsen. Med tanke på hur få tjejer det var som spelade skivor när jag började lira runt 1990 så är det inte så konstigt att det är en sådan slagsida idag. Bokare går på säkra namn och det finns helt enkelt inte lika många tjejer att boka. Den här kursen kanske skapar några nya DJ-karriärer helt enkelt.


Tycker du att Stureplansgruppen arbetar mycket med sådana här frågor?

– Jag tror att krogbranschen, liksom de flesta andra branscher, är rejält eftersatt i jämställdhetsfrågor och vi kände att vi ville bidra på något sätt. DJ-bokning är en stor del av vårt konceptuella arbete med nattklubbarna och barerna och om vi, tack vare framförallt Rättviseförmedlingens arbete, började tänka i banorna "mer jämställt i DJ-båsen" för ett par år sedan så har vi säkert inte gjort tillräckligt. Den här kursen är en start och kan förhoppningsvis inspirera andra att dra igång liknande grejer i framtiden.


Kommer vi att se fler samarbeten mellan Rättviseförmedlingen och Stureplansgruppen i framtiden?

– Det hoppas jag verkligen!


Hur hittar man modet att gå upp och spela på en klubb?

– Jag tror man måste ha ett så pass stort musikintresse att ingenting kan hindra dig från att ta chansen att spela upp musiken för andra. Då återstår bara problemet med att lära sig tekniken och där hoppas jag att vi kan vara till hjälp.


Vilken låt är det alltid safe att starta med?
– Så länge det inte är Pinks "Let's Get The Party Started" så säger jag: to each hen's own.

Mer information om kursen som startar torsdagen den 10 maj, hittas här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!