Din lokala vingårdsguide

10:19 29 Jul 2019

Skippa flyget eller bilresan till södra Europa i sommar, det finns vingårdar även i Sverige.

Att åka på semester till en vingård måste väl ändå klassas som något av det mest dekadenta som finns. Hela konceptet andas antika Grekland med folk som super tills de stupar i vackra, överdådiga miljöer samtidigt som de tillber vinguden Bacchus.

Tyvärr hade inte asatron någon vingud, men det behöver inte betyda att det bara är de perfekt lutande sluttningarna i Bourgogne som kan producera riktigt bra vin. Det kan även våra egna gamla kullar här uppe i Svea rike göra. För dig som vill dricka gott vin i fina varma, miljöer under sommaren är det ett hett tips att stanna inom landets gränser. Den globala uppvärmningen har ju redan gjort att vi har det ganska behagligt om somrarna här nu, så varför bidra till miljöförstöringen ännu mer genom att åka så långt som till södra kontinenten för att sippa vino?

I Sverige sker den största andelen vinproduktion i Skåne. Enligt Föreningen Svenskt Vin finns det hela 50 vingårdar anslutna till dem i Skåne, och det platta landskapet är som gjort för att odla rankor. Lite längre norrut, i västra delen av landet, finns det dock en hel del producenter också. Hela 13 stycken enligt samma källa, och för den som inte tänker spendera flera månader på att göra en storslagen suparturné känns det mer än lagom. Dock är det inte alla producenter som öppnar upp sina gårdar för besökare, men vi har sållat ut de som gör det för att du ska kunna åka på dekadenta sommaräventyr utan klimatskam. För enkelhetens skull har vi även listat dem från norr till söder.

Luna Café
Lysekil
Här kommer du så nära söderhavskänslan det går. Luna Café i Lysekil har nämligen inte bara en vingård, utan även en tapasrestaurang. Här kan du få en vingårdsguidning, provning och såklart också mat. Öppet året om för när än suget efter vin skulle infalla!

Särtshöga Vingård
Väderstad
Här gör vi en avstickare in i landet. Vid Vätterns östra strand ligger Särtshöga Vingård som även har ett B&B och en ny vedugnskrog. Som om inte det lät trevligt nog för ett besök så provar de sitt första mousserande vin sommaren 2019. Ta inte med dig din uppsättning prosecco-pong bara.

Petters Gård
Fjärås
Tillbaka på kusten! På Petters Gård utanför Kungsbacka har det väntats i fyra år på att få skörda de första druvorna, och 2019 är det äntligen dags. Här kan en bo i pittoreska stugor som passar för att sova bort ruset, men vill du testa varan innan du bokar in ett besök förväntas de första flaskorna på Systemet till hösten.

Lyngås Gård
Onsala
Bara något söder om Fjärås ligger Onsalas svar på tal i vingårdsutbudet. Förra sommaren hade gården en rekordskörd, och nu är det alltså stora mängder som är redo att drickas upp i värmen. För ett besök här är det ett plus i kanten om du gillar att rida eller paddla kajak, bara helst inte berusad.

Brattås Vinträdgård
Väröbacka
Minns du att det tidigare i texten står att Sveriges kullar minsann också duger att odla vin på? Brattås är ett lysande exempel på det, eftersom det faktiskt är en rullstensås. Här kombineras en vacker trädgård med vinrankorna, och vinerna de producerat är flerfaldiga prisvinnare.

Ästad Vingård
Tvååker
Om du är sugen på att verkligen lyxa till det är det Ästad Vingård som gäller. Här hittar du ett 3-stjärnigt hotell, spa och såklart vinprovningar mitt i Halland. Bara en titt på deras hemsida får Frankrike att kännas överflödigt.

Stora Berg självplock
Getinge
Här kombineras två riktiga sommarfavoriter, färska bär och vin. Stora Bergs självplock mellan Falkenberg och Halmstad odlar druvorna Solaris och Rondo, och eftersom det inte finns på Systembolaget ännu är det bara med en utflykt en kan få smaka det lokala vinet här.

Arilds Vingård 
Nynäshamnsläge
Har du tagit dig så pass långt söderut som Halmstad redan finns det ingen idé att återvända innan du avlagt ett besök på Arilds Vingård. Det är norra Skåne, visst, men här kan du faktiskt testa glamping bland vinrankor. Bara det gör att de förtjänar sin plats i listan.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2019.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner