Björn Hedensjö, Ann Heberlein och Jonas Hassen Khemiri.

Din guide till Bokmässan 2023

Redaktion 10:37 21 Sep 2023

Soraya Hashim från podcasten Kulturråden väljer ut russinen ur årets program. 

Mellan den 28 september till den 1 oktober är bokmässan tillbaka på Svenska Mässan i Göteborg.  Seminarieprogrammet presenterar inte mindre än 325 samtal, intervjuer, debatter och föreläsningar. Vi bad kulturrådet Soraya Hashim välja ut några av sina favoriter.

KULTURDEBATT
Flertal tillfällen och scener
Bokmässan arrangerar tre kulturdebatter utan att ange ämne för debatterna, det kommer att avslöjas “när det närmar sig”.  Det enda vi vet är några av de medverkande på scenen och att saker just de här personerna säger brukar generera det content som gör att folk fortfarande hänger på Twitter. Vi pratar om namn som Ann Heberlein, Karin Olsson och Christoffer Röstlund Jonsson. Ta med popcorn!

PRISET FÖR BEKVÄMLIGHET 
Torsdagen den 28 september klockan 12:00-12:45
Vem är det som levererar din mat till dörren och städar ditt hem så du slipper? Anders Teglund och Elinor Torp har granskat matbudsföretagen och städindustrin på varsitt håll och möts nu i ett samtal med många obekväma sanningar.
Scen: G3:2

DEN SVENSKA GANGSTERRAPEN
Fredagen den 29 september klockan 17:00-17:30
Journalisten Emil Arvidssons reportagebok Svensk gangsterrap skildrar mordet på Einár och dess konsekvenser. I ett samtal med Nanna Olasdotter Hallberg pratar han om svensk gangsterrap och skiftet i journalisters syn på den.
Scen: J1

BOKMÄSSAN BY NIGHT 
Fredagen den 29 september klockan 19-01
Mässans klubbkoncept är tillbaka för andra året i rad. Man tackar! Precis som förra året blir det live-poddar, intervjuer och fest, men i år blir det mer av allt. Fler programpunkter, bättre ljud, mer röj.
Svenska Mässan. Ingång från Skånegatan. Entré 8, vid Scandinavium.

LIVEPODD: RULLAR VI?
Fredagen den 29 september klockan 20:40-21:10
Duon Julia Frändfors och Fredrik Söderholm har på kort tid skapat podden alla snackar om. Här finns garanterad stämning. Vilken typ av stämning vet man aldrig, men definitivt stämning.

Scen: Bokmässan by Night Balkongen

LIVEKRITIK
Fredagen den 29 september klockan 22:00-22:30
Tre kritiker hyllar eller slaktar tre nya romaner. Kritikerna Valerie Kyeyune Backström, Mikaela Blomqvist och Jesper Högström ger sitt utlåtande om tre nyutgivna romaner live på scen utan att ha snackat ihop sig på förhand.
Scen: Bokmässan by Night Foajéscenen

STRAGES SCEN
Fredagen den 29 september från 19:30
Förra året fick man ta en omväg för att komma runt all publik som lyssnade på Fredrik Strages artistintervjuer. I år lär det bli en repris med gäster som Niklas Strömstedt (ja, jag brinner för GES, släpp det.), Mapei, Fricky och Bob Hund.
Scen: Bokmässan by Night Strages scen

ETT FÖRBANNAT LIV
Lördagen den 30 september klockan 15:00-15:30

Jonas Hassen Khemiri är tillbaka med sin sjätte roman, Systrarna. Här möter han Ingrid Elam i ett samtal om tidens gång och om känslan av att livet styrs av en förbannelse.
Scen: K

OMTYCKTA MÄNNISKOR – HUR GÖR DE? 
Söndagen den 1 oktober klockan 12:00-12:30
Psykologen Björn Hedensjö har i sin bok Omtyckta människor tagit reda på exakt vilka faktorer som gör att andra dras till oss. Här möter han Emilie Ebbis Roslund i ett samtal om hur man ska bli oemotståndlig.
Scen: F2

Soraya Hashim driver till vardags podcasten Kulturråden tillsammans Palmer Lydebrant och Cecilia Suhaid Gustavsson. I podden hjälper de lyssnarna med sina problem genom att leverera kulturtips.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!