Det här har hänt i rättegången mot Asap Rocky hittills

12:07 30 Jul 2019

Allt vi vet om vad som händer i rätten än så länge.

Klockan 9:30 på tisdag morgon inleddes rättegången mot rapparen Asap Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, och två andra. Huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen vilket tingsrätten beslutat om på grund av den stora internationella uppståndelsen kring fallet.

De tre männen står åtalade för misshandel mot en 19 år gammal man. Incidenten ägde rum den 30 juni och den 2 juli spelade artisten på festivalen Smash i Stockholm, och sedan den 5 juli har han suttit häktad. Alla tre åtalade har nekat till brott, och den förundersökning som öppnades mot 19-åringen har lagts ned. Asap Rocky har erkänt att han slagit och sparkat på mannen, och sagt att han gjorde det på grund av att han kände sig hotad och provocerad och således har agerat i nödvärn.

Se videomaterialet från ASAP Rockys Instagram här:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av PRETTY FLACKO (@asaprocky)

 

Se videomaterialet från amerikanska nyhetssidan Tmz här:

 

 

Under häktningstiden har president Donald Trump uttalat sig på Twitter om händelsen och framfört stöd för Asap Rocky, något som gjort händelserna extra uppmärksammade internationellt. Sveriges statsminister Stefan Löfven har flertalet gånger klargjort att det svenska rättsystemet är fristående och att han inte kan eller kommer att blanda sig i. Även Carl Bildt har i en krönika uttalat sig om att en svensk statsminister inte har någon möjlighet att påverka situationen.

Rättegången är planerad att hållas under tisdagen, torsdagen och fredagen vilket är ovanligt länge för ett sådant här mål. Under tisdagen håller åklagaren sin sakframställan, och bevis så som videomaterial, foton och sms-konversationer har lagts fram. Sammanlagt visades fem videos upp i rätten. Dokumentation över skadorna som 19-åringen erhållit läggs även fram. Videos från Asap Rockys egen Instagram visas upp och I salen befinner sig vänner och familj till Asap Rocky, och många internationella medier. Rättegången hålls på svenska, och tolkar finns på plats. Målsäganden har lagt fram ett krav på 139.700 kronor i skadestånd. 

I sakframställningen är frågan om en glasflaska som ska ha använts i misshandeln det som försvarsadvokaterna främst ifrågasätter. De anser att åklagaren i sin sakframställan inte har bevisat när denna använts tydligt nog. 

Rätten pausar förhandlingarna för lunch klockan 12. Rätten planerar att återuppta förhandlingarna vid 13:30. 

Eftermiddagens förhandlingar upptogs efter en liten försening på grund av alla människor som skulle in i rättssalen.

Den 19 år gamla målsäganden vittnar under eftermiddagen och frågas ut av sina adovokater. Ordföranden konstaterar att inga fler förhör troligtvis kommer att hinnas med under dagen. Målsägande berättar bland annat om sina skador, att han inte kunnat numret till polisen vid tillfället och att han inte visste vem Asap Rocky var när han närmade sig sällskapet. Målsägande berättar även att han inte varit påverkad av alkohol eller droger under händelsen, samt att han tog kontakt med Asap Rocky och hans sällskap för att fråga dem om han visste var hans vän var någonstans. Fallet med glasflaskan som hävdas ha använts vid misshandel är fortfarande inte tydligt om hur det faktiskt var. Inget dna har hittats på flaskan från platsen.

Målsäganden berättar om sin negativa fysiska hälsa sedan händelsen. Asap Rockys försvarare Slobodan Jovicic anser att målsägande borde få fler frågor om den misstänkta misshandeln istället för frågor riktade till hur målsägande påverkats sedan incidenten. 

Strax innan klockan fem avslutas förhandlingarna för dagen för att återupptas dagen efter.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!