Foto: Jörgen Brennicke

Det här är podden som hjälper dig att komma hem

10:45 7 Mar 2022

I podcasten Coming Home utforskar skådespelarkollegorna Sandra Andreis och Laura Bach tillsammans med kända gäster vad det innebär att hitta hem i sig själv. För Nöjesguiden berättar Sandra Andreis om hur hennes inre resa sett ut.

I juli 2019
träffades skådespelarna Sandra Andreis och Laura Bach för första gången. De skulle medverka i tv-serien The Head och började i ett samtal om sina respektive karaktärer dela med sig av sina egna livshistorier. Nu, snart tre år senare släpper de podcasten Coming Home tillsammans - en podd om att hitta hem i sig själv.
— Det unika med Coming Home är att vi fokuserar på och leder med dramatiserade berättelser som mixas med sårbara konversationer och vetenskapliga och spirituella inspel från experter. Vi har inte sett en sån här podd innan, utan vi har kreerat den utifrån det vi själva längtat efter. Man får verkligen som en resa i varje avsnitt, men man får också upplevelsen av våra gästers avgörande ögonblick i sina liv. Något som påverkat dem och fått dem att se livet och sig själva på ett nytt sätt, berättar Sandra Andreis.

Coming Home är en engelskspråkig podcast med kända gäster från olika delar av världen som alla har en speciell livshistoria att dela med sig av. Varje avsnitt gästas dessutom av en expert som kan förklara psykologin och vetenskapen bakom det aktuella temat. I det första avsnittet står Sandra Andreis egen historia i fokus. På grund av ett medfött funktionshinder lärde hon sig tidigt att hon skiljde sig från alla andra barn och levde på grund av det med mycket osäkerhet och dålig självkänsla. Den frireligösa delen av uppväxten hjälpte inte direkt till. Jag frågar Sandra hur hon gått tillväga för att hitta trygghet i sig själv.
— Det har varit en lång process för mig och jag känner att jag är en late bloomer på många sätt, i alla fall med den inre resan och att verkligen våga gå djupt och vara ärlig med mig själv. Det har funnits händelser som varit dramatiska i mitt liv, till exempel den som jag delar i första avsnittet, som gjort att jag fått testa min egen uthållighet och vad jag klarar av. Jag har bott i många olika länder och insett att för mig har det varit ett sökande i att få olika nya saker att stöta mig själv mot så att jag ska kunna spegla tillbaka vem jag är. Det är komiskt, men jag kan ärligt säga att jag har bott på alla de här ställena och rest runt och känner som att jag haft nio liv, men det är inte förrän jag påbörjade resan inåt och granskade mig själv med meditation, reflektion och terapi som jag hittat rätt. Jag har övat upp att höra min egen inre röst, även skådespeleriet och musiken har varit till stor hjälp för mig att hitta dit.

Sandra fortsätter:
— En annan grej tror jag också är att jag började våga dela hela mig själv med andra runt omkring mig. Jag började göra det med mina närmaste, att våga visa de där sidorna av mig själv som jag försökt gömma hela tiden. Numera vågar jag vara mer autentisk. Det handlar inte om att överskrida sina egna gränser, men det handlar om att vara sann mot sig själv så att man kan ha ett ärligt utbyte med en annan person.

Vad har ni fått för insikter av att göra den här podcasten?
— De är många. Först och främst skulle jag säga att jag blir påmind om hur viktigt det är att praktisera kontakt med sig själv varje dag för att må bra. Jag blir påmind om det hela tiden. Vissa dagar gör jag det, vissa glömmer jag. Jag tror att vi behöver varandra för att påminnas om det. Det är det som är så fint med poddformatet; det kan man ta med sig var man än går och det ger så mycket inspiration att lyssna på något som man kan spegla sig i. Där hoppas vi att vi kan vara en daglig kompis, i podden och dess sociala mediekanaler, att man blir påmind om de små sakerna man kan göra för sig själv för att må bättre varje dag.

Vad kan det vara för saker?
— Olika saker funkar för olika personer, såklart, men att ta tio minuter under sin morgon att andas eller göra sin form av meditation och känna in: hur känner jag just nu? Man börjar reda ut och åtskilja sina olika känslor och det är viktigt, för vi går med så mycket samtidigt i vår kropp. Ofta blir det ett stort odefinierbart nystan och helt plötsligt förstår man inte varför man är råstressad eller mår skitdåligt. Om du gör lite av det nystandet varje dag kommer du också vara mycket bättre på att känna var du är någonstans hela tiden. Det skulle jag säga är den stora gåvan och lärdomen av att jobba aktivt med den här podden. Sedan är det såklart också kunskapen jag får från våra fantastiska, modiga gästers historier. Den inspirationen gör mig så peppad på att ta hand om mig själv mer och se andra.

Det första avsnittet av Coming Home finns ute nu. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!