Foto: Caroline Tisenius

Det här är Cirkus nya scen Livemodern

08:48 10 Feb 2023

Cirkus nya kulturscen Livemodern är en blinkning till livmodern och en scen som ska utmana och väcka tankar. En plats för samtal, musik och show. Nöjesguiden har pratat med Cirkus Venues programchef Josefine Prihm.

Konst, politik, kultur, filosofi, musik och vetenskap är att vänta när Cirkus har premiär för sin nya kulturscen Livemodern den 12 februari. Under elva tillfällen i vår kommer olika konstellationer att ta plats i Cirkus restaurang. Först ut är Den gyllene grenen - en intellektuell talkshow under ledning av Victoria Larm och Christer Sturmark.

Under premiärkvällen gästas duon av författaren och serieskaparen Nina Hemmingsson och religionshistorikern David Thurfjell. Musikalisk gäst är artisten och jazzsångerskan Isabella Lundgren och temat för kvällen är Ondska & Godhet.

Namnet Livemodern är väldigt fint. Hur kom ni fram till det?
— Det växte fram ganska naturligt när vi satt och pratade om den här idén. Vi ville att den här scenen skulle föda fram både intressanta samtal, vara en plats för ny och gammal musik samt en scen där show och underhållning får ta form. Vi flirtar egentligen lite med idén om att livmodern är den plats där allt har sin början. Scenen blir "modern för all live" helt enkelt, berättar Cirkus Venues programchef Josefine Prihm. 

Hur har ni resonerat kring bokningarna? 
— Cirkus har saknat den här scenen. Vi ville skapa en plats som erbjuder ett mångfaldigt utbud med överraskande programpunkter. Där tankar väcks och man får ta del av sådant som kanske är lite utmanande och provokativt. Syftet är att roa och oroa men med en värdegrund som tar ansvar. Samtalen ska öppna upp för en bredare och nyfiken publik, Livemodern står för att kultur ska få vara normbrytande och gränslös men inte nödvändigtvis svår för det.

På vilket sätt?
– Vi har många spännande dialoger och uppträdanden framför oss; ultra-engagerade forskare, aktivister och konstnärer, visionärer, drag och folksång, hur kommer AI påverka konst- och kulturbranschen. Vi får se vad som händer när starka personligheter med starka åsikter möts, och självklart ren och skär livemusik med enormt bra musiker.

Vad kan gästerna förvänta sig av den första kvällen Den gyllene grenen?
— Den gyllene grenen är en talkshow med Christer Sturmark och Victoria Larm som Cirkus gör i samarbete med Fri Tanke Förlag. Jag är väldigt förväntansfull på det här innehållet, ämnet är människan, ondska och godhet - är det något vi väljer eller något vi är? Förutom ett intressant samtal är helhetsupplevelsen det man ska ta fasta på, atmosfären ihop med mat och dryck, skön stämning och tänkvärda samtal.

Den efterföljande söndagen, närmare bestämt den 19 februari intas Livemodern av Cirkus helt egna program Rörelsen vilket beskrivs som en politisk soaré med Pernilla Glaser som moderator. Under kvällen gästas hon av Shahab Ahmadian, ordförande för Män för jämställdhet och Erik Amnå, professor i statskunskap. Staffan Hellstrand är Rörelsens husmusiker och med som gästartist den 19 februari är Moa Lignell.
– Livemodern har verkligen varit vår baby under en lång tid och jag är så glad att äntligen få gå ut med det här programmet och allra helst Rörelsen som är Cirkus bidrag till kultursverige. Pernilla kommer ta samtalet precis så långt som det behövs för att sådär både roa och oroa, skava lite grann men hålla sig på mattan. Staffan och Moa är med som musiker och det blir en fantastisk kombo.

Avslutningsvis. Vad har du själv tyckt om kulturdebatten under det senaste året?
– De kortvariga meningslösa debatterna är ett fenomen jag är ganska trött på. Något får folk att brinna till, vakna till liv, engagera sig helt besinningslöst med stora känslor för att i nästa sekund helt släppa och gå vidare. Jag tror många missar att sånt agerande kan sätta spår och göra avtryck på ganska negativa sätt, lite hårt klimat ibland kan jag tycka, men det kanske hör till, vad vet jag. Det känns väldigt tidstypiskt i alla fall. Livemodern kommer eventuellt inte vara världsomvälvande men för Cirkus är det ett stort steg i en spännande riktning framåt.

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!