Det här är Bise

Rasmus Hansson 15:57 2 Dec 2021

Två dagar tillsammans i Tokyo med alkohol och baseboll var tillräckligt med tid för att öppna restaurang ihop. Nu ska Arvid Falk och Ludvig Fredriksson öppna Bise i Malmö. Ett ställe som ska försöka komma bort från tydliga koncept.

På Norra Vallgatan 88 öppnar till våren en av Malmös nya krogsatsningar, Bise. Bakom satsningen står Arvid Falk, som tidigare bland annat arbetat på Talldungens gårdshotell och Boulebar, och Ludvig Fredriksson som de senaste åren jobbat på Saltimporten Canteen.

Just nu pågår renovering av lokalen som Bise har tagit över. Den sträcker sig runt hörnet på Norra Vallgatan och in på Gråbrödersgatan. 
– Den här lokalen är otrolig! Redan när vi kollade på den första gången var jag helt säker på att det är rätt. Här finns mycket cykeltrafik och här går all trafik ut mot Västra hamnen och universitetet. Stans största hotell ligger precis där, säger Arvid Falk och pekar mot Malmö Live på andra sidan kanalen.

Han fortsätter:
– Alla internationella gäster som stannar i Malmö går över den här bron när de ska gå in mot stan. Nu kommer det finnas ett bra pit stop för dem direkt.

Bise kommer ha tre olika sektioner: Vinbar, restaurang och cocktailbar. Tanken är att varje sektion ska kunna rymma 50 personer med möjlighet att ha öppet separat och att cocktailbaren ska kunna hyras ut.
– Vi vill att det ska kunna vara lite stökigt och högljutt i cocktailbaren utan att det påverkar restaurangen för mycket. Om man är 25 personer som vill boka bord på en restaurang så blir det en konstig dynamik, härinne kan man gömma undan dem, säger Arvid Falk.

Någon spikad meny till Bise finns inte ännu, och inte heller något tydligt utmejslat koncept. Idén är snarare att försöka komma bort från just koncept.
– Vi kommer inte att ha en fast meny, men det kommer kosta 500 spänn, tror vi. Då får du en förrätt, en huvudrätt och en efterrätt. Du kommer alltid ha två förrätter att välja på, tre huvudrätter och två desserter.
– Allting är så sönderkonceptualiserat idag. Antingen ska du bara ha panasiatisk sushimeny eller pakistansk curryrestaurang. Vi vill inte låsa in oss i ett fack. Köket kommer vara lite flytande, men Ludde är en klassiskt skolad kock. Någonstans är det en fransk grund, men kanske stundtals med en japansk eller svensk twist.

Arvid Falk vill att Bise ska vara en plats för alla och valen som gästerna ställs inför ska vara enkla. Men för den som vill gräva djupare ska även de möjligheterna finnas.
– Vi har tänkt mycket på hur vi ska göra folk trygga i alla val. Väldigt många restauranger som öppnar är för restaurangfolk, för folk som kan restauranger. Det är väldigt inkluderande för en som är inne i det, men det kanske ändå är svårt att gå dit med sina föräldrar eller någon man inte känner så bra.
– Vi vill att det ska vara superenkla val. Det ska finnas en öl, ett rosé, ett rött. Men sen ska vi ha en grym vinlista, verkligen! Man ska kunna komma in och säga ”jag vill ha en öl”, men man ska också kunna säga ”har du något som inte är en lager?” och då ska vi kunna erbjuda en öl från ett lokalt bryggeri.

Att de två nu öppnar restaurang tillsammans är inte ett resultat av långvarig vänskap och långt gångna planer. De känner knappt varandra sedan tidigare.
– Allting är en slump. Jag och Ludde känner inte varandra så bra. Vi hade två roliga dagar i Tokyo för några år sedan. Vi var på baseboll och var fulla.

Det räcker för att öppna restaurang tillsammans?
– Ja! Ludde ringde mig i våras. Det var en annan krögare som skulle ta över den här lokalen men som drog sig ur ganska sent i processen. Då frågade Ludde om inte vi skulle starta restaurang tillsammans. Jag har alltid sagt att jag inte vill ha en egen restaurang, det har aldrig varit en dröm för mig. Men av någon anledning tackade jag ja, säger Falk.

Bise planerar att öppna i mars 2022.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna.