Det här är Biblioteket Live

10:17 17 Feb 2022

Nu ska de historiska lokalerna fyllas av mat, musik och möten. 

Det k-märkta före detta biblioteket i Medborgarhuset har genomgått en minst sagt omfattande renovering de senaste åren, även om vissa av beståndsdelarna av byggnadsvårdsskäl har fått leva kvar. Strax efter årsskiftet var arbetet klart och byggnaden rymmer nu ett 1 500 kvadratmeter stort nöjeshus i tre våningar som rymmer såväl restaurang och barer som eventlokaler och inte minst en livescen.
- Biblioteket Live ska fyllas med alla sorters människor och bidra till att sätta Medborgarplatsen på kartan som ett av landets folkligaste och roligaste ställen. Hit ska du kunna komma för att äta och dricka med familj eller vänner, uppleva konserter, poesiaftnar, hålla företagsevent, konferenser, invigningar eller boksläpp. På tre våningar hittar du två restauranger, fyra barer och en livescen för spelningar och andra evenemang, säger Chamoun Gerges, som tillsammans med sönerna Elias och Gabriel står som såväl initiativtagare som ägare.

Familjen Gerges äger sedan tidigare Fem Små Hus i Gamla Stan och Bierhaus på Tegnérgatan i Stockholm men detta är det i särklass största projekt som de har åtagit sig.
– Det är utmanande men också oerhört häftigt att förvalta arvet efter det gamla biblioteket. Ännu mer spännande blir det att se hela härligheten gå live och fyllas med nya berättelser, möten och upplevelser. Vi skapar historia här och nu, fortsätter Chamoun Gerges.

Medborgarhuset invigdes 1939 med Martin Westerberg som arkitekt. Den var en del av trettiotalets stora folkhemsbygge och huset rymde då bland annat den största gymnastiksalen i landet tillsammans med badhus och bibliotek. De k-märkta bibliotekshyllorna har även bevarats för att användas som inredning i restaurangen som sträcker sig över tre våningar. För över ett år sedan återinvigdes övriga delar av Medborgarhuset i form av Tranströmerbiblioteket och Forsgrénska badet.
- Tidigare fanns även livescener här, som Mondo och Debaser Medis. Tack vare Biblioteket Live finns
nu en ny arena för musik. Vår ambition har varit att skapa en helhetsupplevelse, alla verksamheter står nära varandra och agerar unisont. Om det sker en boklansering på biblioteket kan de sedan ha minglet här. Vi har lagt enormt mycket kärlek i renoveringen för att förädla de speciella lokalerna, det är den största renoveringen sedan huset byggdes på 1930-talet.


Inredningsarkitekten bakom Biblioteket Live heter Maja-Li Torekull och ledorden är art deco och grönska som har blandats med den ursprungliga trettiotalsarkitekturen. Varje del i huset har också fått sin specifika karaktär. Ljusgården lyses upp av naturligt ljus på dagen med plats för mat- och brunchgäster, men förvandlas till livescen när mörkret har fallit. De olika etagen har också smyckats med illustrationer signerade Martin Reintz.

På matfronten är det funktionalism som gäller med råvaror och rätter från det klassiska svenska köket, och bottenvåningen erbjuder ett taproom med 19 olika fatöl.

Biblioteket Live har öppet måndag-tisdag 11-23, onsdag-lördag 11-01 samt söndag 12-22.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
0 Kommentera

Fler artiklar

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!