Det danska dödsregnet slår till igen

19:13 12 May 2019

The Rain återvänder med en andra säsong. Vi har pratat skandinavisk postapokalyps med Alba August och Evin Ahmad.

I den danskproducerade Netflix-serien The Rain har Skandinavien drabbats av ett dödligt regn som har utrotat stora delar av befolkningen. Städerna har vuxit igen och de kvarlevande måste ta sig från skydd till skydd för att överleva.

– Det som är kul med andra säsongen är att det händer mer övernaturliga, mystiska grejer. Naturen tar verkligen över. För min karaktär, Simone, blir den här säsongen mer relationsdriven. Hon inser att hon är förälskad i Martin, men kärleken står i vägen för att hitta en kur till sin lillebror Rasmus som är infekterad av viruset, säger Alba August som spelar huvudrollen Simone.

I första säsongen fick vi stifta bekantskap med syskonen Simone och Rasmus som i skydd från regnet levt inlåsta i en bunker i fem år. För Alba August var det chansen att spela en stark kvinnlig hjälte som lockade henne till rollen.

– Första gången jag läste manuset tänkte jag ”oh my god, det är en Katniss Everdeen-karaktär!”. Att få vara del av ett sci fi-projekt som Netflix producerade kändes hur fett som helst. Det gick inte att säga nej till det.

Jämförelsen med Hunger Games är inte långsökt, young adult-vibbarna är påtagliga. Simone som blev inlåst i bunkern vid 15 års ålder och kommer ut som 20-åring är fortfarande ett barn i sinnet när hon upptäcker den nya världen. På så vis blir det en coming of age-historia i en postapokalyptisk miljö.

Det är lätt att dra paralleller mellan The Rain och klimatkrisen. Hur är din klimatångest?
– Den är grov alltså. Jag tycker verkligen att det är skitjobbigt. Det kan bli riktigt mörkt när jag tänker på det. Jag vill ha barn i framtiden, men kan samtidigt tänka att det är meningslöst att sätta barn till en värld som håller på att gå under.

Serien är en del av Netflix koncept att producera lokalt och sprida globalt. För The Rain har det gått ”över förväntan”, meddelar streamingjätten utan att gå in på detaljer. För Alba August som främst arbetat med mer traditionella produktioner blev det en överraskning.
– Jag märker det mest på sociala medier. På Instagram finns det en massa fan accounts och jättemånga som skriver och frågar om säsong två.

Ett nytillskott till andra säsongen är Evin Ahmad. Skådespelerskan som Netflix-debuterade tidigare i år i Störst av allt. I The Rain spelar hon Kira, en tuff soldat anställd av företaget Apollon som (mild spoiler) orsakade virusregnet.

Hur förberedde du dig inför rollen?
– Min karaktär, Kira, är en stenhård krigare som kämpar för något hon tror på. För att få inspiration till henne tittade jag på flera dokumentärer om kurdiska gerillasoldater, kvinnliga soldater, säger Evin Ahmad.

Vad är det du efterlyser i dina roller?
– Komplexitet såklart. Kvinnliga karaktärer är sällan komplext beskrivna. Särskilt onda kvinnor är bara onda och inte likeable någonstans. Medan en manlig karaktär som Tony Soprano kan ha fler nyanser. Han kan vara otrogen, mörda och ändå vara snäll mot katter. Det är det jag vill åt. En komplexitet.

Att katastrofen har ägt rum i Skandinavien är en viktig del av premissen. Inte minst för att Danmark och Sverige toppar listorna över de mest trygga länderna i världen.
– I västvärlden är vi skyddade från stora och allvarliga naturkatastrofer som jordbävningar och översvämningar. Vi lever skyddat och i överflöd. Vi har till exempel alla frukter vi vill ha oavsett säsong. Andra säsongen av The Rain handlar också om hur vi ska leva efter katastrofen, där individens behov ställs mot gruppens. Karaktärerna står inför beslut om vad de ska göra som människor. Det påminner om hur vi tänker i dag. Ska jag flyga? Ska jag källsortera?

Det finns flera inslag i The Rain som går att koppla till modern politik. Utöver människan mot naturen och storföretag som tar sig friheter finns det en gigantisk mur som sluter sig runt den drabbade zonen. I en tid då den fria rörligheten är under attack är muren en tydlig symbol. Men i slutändan är serien inte en politisk pamflett – det är en underhållningsprodukt. Och som sådan gör den en del anpassningar.

Varför använder ingen paraply?
– Jag tänker att regnet är så farligt att paraply inte är ett alternativ. Du ska inte kunna vistas i regnet över huvud taget. Sedan är det inte så spännande att titta på paraplyer på tv, man vill kunna se folks ansikten. Man får hitta kompromisser, säger Alba August.

Andra säsongen av The Rain finns tillgänglig på Netflix från den 17 maj.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!