Foto: Björn Eklund

Det blir en fullspäckad festivalsommar för Mares

14:58 23 Apr 2019

På valdagen 2014 grundades popbandet Mares. Första spelningen var på deras gymnasieskolas egna Festival Rosendal. Nu är de aktuella med debutalbumet Sunnanvind. I sommar stiger de upp på scen hos några av landets största festivaler, Lollapalooza, Hudikkalaset, Brännbollsyran och Bayside Festival för att nämna några. Två av fem bandmedlemmar berättar om Sunnanvind, inspiration och konsten att samla ihop fem olika röster.

Mares slog igenom 2015 med sin debutsingel Allt du gör och att du finns, som har över 18 miljoner spelningar på Spotify. Bandet består av Fredrik Danfors, Michael Dahnberg, Albin Egrelius Fredlund, Olof Wärend Rylander och Fredrik Nilsson som bestämde sig för att grunda bandet under gymnasietiden.
– Från början tänkte jag och Fredrik att vi skulle börja producera house. Vi insåg ganska snabbt att vi gillar ju inte ens house, så då började vi fundera över vilka av våra vänner som spelar musik, säger Michael Dahnberg

Med låtar som fått mogna fram under flera år, krävdes inte mer än ett halvårs studiotid innan debutalbumet Sunnanvind släpptes den 15 mars. Albumet har fått fina recensioner och blivit varmt hyllat av lyssnare och fans. 
– Vi har samlat inspiration under många år och framförallt letat efter vårt sound och idéer om vilka vi vill vara. De har tagit ganska lång tid och har varit allt annat än lätt eftersom att vi är fem bandmedlemmar med olika ideal och tankar. Därför har vi tidigare bara släppt singlar och en kort EP trots att vi har hållit på med musiken i flera år. Vi gjorde 35 spelningar förra året och efter det kände vi att det var dags. Vi har mognat som personer, artister och producenter och var så sjukt taggade på att grotta ned oss i en studio och bara testa massa grejer. Det har blivit en blandning av låtar som vi kan stå för och som vi är väldigt stolta över, säger Olof Wärend Rylander.

Vad handlar Sunnanvind om?
–Jag skulle säga att albumet framförallt handlar om utveckling, kärlek och tillfrisknande. Framförallt vill jag betona utvecklingen i musiken och texten. Det är jag och Fredrik Nilsson som skriver texterna, och jag har inte alltid mått superbra men nu gör jag det. Därför blir det naturligt att det jag skriver handlar om just tillfrisknande, säger Michael Dahnberg.

Vad har varit den största utmaningen i att släppa det här albumet?
– Att komma överens, vi är fem personer och vi har inte alltid samma musiksmak eller referenser när vi gör musik. Det har stundvis varit en struggle att producera något i den här storleken. Det är en helt annan sak att släppa album jämfört med en singel. Vi hade en period där Sunnanvind kändes väldigt långt borta. Då fick vi hjälp av artisten Thomas Stenström som hjälpte oss lätta upp stämningen lite och sluta lägga så stor vikt i allting. Det är lätt att man hamnar i en situation där man känner att man måste prestera. Att hålla gnistan och ha trevligt har stundvis varit svårt. Men vi lyckades släppa kontrollen lite och bara göra musik för det är det vi älskar, säger Olof Wärend Rylander.

Ni ska ju spela på bland annat Lollapalooza och Hudikkalaset i sommar. Hur känns det? 
– Det känns hur kul som helst verkligen. Vi tänker ofta tillbaka på vår gymnasieskolas egna festival, Festival Rosendal, som är våran första spelning. Att gå från Festival Rosendal till Lollapalooza känns ju helt fantastisk. Det som är roligt också är att vi är medvetna om att vi gjort riktigt skitna gig med typ tio personer i publiken. Det gör att man blir mer ödmjuk, när man varit med om båda delarna, säger Michael Dahnberg.

Vad är de bästa med att uppträda live?
O: Publiken, den är helt fantastisk. Vi har haft en sjukt bra turné nu i våras. Precis i samband med att albumet släpptes kunde publiken i Göteborg alla våra texter. Det finns ingen maffigare känsla att ta av dig hörlurarna och lyssna på folket. 
M: Det är väldigt fint att se ett hav av människor man aldrig träffat innan som ler och kan alla texter som man själv knåpat ihop och jobbat med så länge. Det är en fantastisk känsla.

Hur brukar ni förbereda er inför en konsert?
M: Jag dricker fyra och en halv öl, det har jag märkt är den perfekta mängden för mig. Sedan peppar vi varandra och går runt backstage och pratar med folk.
O: Innan vi går upp på scen brukar vi lyssna på Bridge Over Troubled Water av Simon and Garfunkel, det är vår ritual för att rensa huvudet och lyssna på något väldigt vackert. 

Mares spelar bland annat på Hudikkalaset den 25-27 juli. 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!