Det blir ändå vår med Pelle Ekerstam

00:00 5 Apr 2020

Innan Pelle Ekerstam började göra musik under sitt riktiga namn hann han släppa flera strålande album först med Jennie Abrahamsson i Yukon AK och sedan under namnet A Beautiful Friend. Vid sidan om den egna musiken har han dessutom kommit att bli Lisa Miskovskys högra hand, och mycket riktigt medverkar hon på Pelle Ekerstams sprillans nya EP På andra sidan av en dröm

Där finns också Kom vi går, och inte sedan Mauro Scoccos allra bästa stunder har vi hört en en slick svenskspråkig soulsingel lika känslostark. När Pelle skrev den var den avsedd som en hyllning till den förestående våren. Men när den nu släpps är våren och hela världen uppochnedvänd. Vad innebär det - hamnar en sådan låt och hela skivan i ett nytt perspektiv nu? Eller bär den ändå på samma optimism och längtan efter födas igen, bara framflyttat till en obestämd tidpunkt senare?

- Ja, det var ju inte så här jag hade tänkt att våren skulle bli när jag planerade att släppa ny musik. Och precis som du säger, att sedan singeln Kom vi går handlar just om våren och det smått magiska som händer i oss och runt oss då, kanske inte känns lika relevant nu. Eller? 

- Jag känner som alla andra oro för vad allt det här kommer leda fram till och det upptar mina tankar under större delen av dagarna. Som många andra musiker och artister blev jag av med en hel del spelningar i vår och därmed en förväntad inkomst. Det känns helt klart väldigt mörkt nu. 

- Men häromdagen var jag ute och sprang under en klarblå himmel. Solen värmde och sjön Magelungen låg alldeles stilla. Jag blev medveten om att allt snart kommer explodera i grönt runt omkring och jag förlorade mig fullständigt i en känsla av nån sorts lycka och lugn. Jag glömde för ett tag helt bort vad vi står i just nu. Så, det verkar som att våren forfarande kan göra jobbet som lyckopiller. I alla fall för mig. 

- På nåt vis tror jag att den här krisen drabbar oss på rätt tid av året när vi i alla fall årstidsmässigt går mot ljusare och varmare dagar. Jag vågar knappt tänka på hur vi hade tagit den här krisen om den hade kommit i oktober eller november. 

- För att återgå till din fråga om att släppa en EP nu med tanke på det som händer. Jag tror att musik är nåt vi behöver nu. Musik är kraftfull och den har en stor uppgift i att inge hopp, tröst och glädje. Så jag hoppas och tror att även min musik ska få göra skillnad för någon just nu. 

- Men visst, textraden i Kom vi går, ”Det är nu det vänder, ser du? Kom vi går", kanske kommer få en ny och ännu lyckligare innebörd än den ursprungliga inom en snar framtid. 

 

Pelle Ekerstams EP På andra sidan av en dröm finns ute nu. 
Stad: 
Artist: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!