Det blev en cd, Jens Liljestrand

11:41 15 May 2020

Vi ringde upp Jens Liljestrand och frågade om han är nöjd nu när han fick som han ville.

När Håkan Hellström släppte Det kommer aldrig va över för mig skrev Jens Liljestrand en uppmärksammad krönika om att han fått nog av Håkan och hans tonårsromantik.

"Kom igen, Håkan. Det är över för oss. Du var ju sångaren som bröt med den ironiska generationen, som jämt skulle vara så Ärlig. Så berätta sanningen nu. Ge mig en enda refräng om hur det är att köpa fyrarummare och sommarställe, hur det är att stå där och tanka sin pappakombi och vara medelålders familjeförsörjare. Det vore så oändligt mycket mer intressant", skrev Jens Liljestrand.

I natt släpptes Håkan första volymen av Håkan Hellströms nya skiva Rampljus. Öppningsspåret Alla drömmar är uppfyllda handlar om att man visst kan vara olycklig, trots att man är rik och känd. 

"Dom som aldrig fått näsan nedtryckt i livet/Dom som aldrig känt pressen/Aldrig blitt biten av hunden/Predika inte för prästen", sjunger Håkan Hellström.

Några verser senare låter han Esther Lennstrand köra "Håkan du skulle vart grym om du bara gjort en platta å sen dött vid 27".

Det är som att han frågar "Jag skrev Känn ingen sorg, vad mer vill ni ha av mig egentligen? Måste jag dö för att ni ska älska mig som förr?".

Och på skivans sista låt Snälla släck inte ljusen raljerar han till och med över Jens Liljestrands krönika.

"Kan du inte skriva en låt om nåt verkligt, betala räkningar, amorteringar, tanka bilen,ta huslån, istället?
– Im telling u man, sure as shit, jag vakna upp av skenet från rockenrollens sista blixt"

På sätt och vis är det alltså i-landsproblemsskivan som Jens Liljestrand efterfrågade i sin krönika. Han som säljer ut fyra Ullevi på fem minuter känner sig inte tillräckligt älskad. Så jag ringde upp Jens Liljestrand för att höra om han är glad nu när han fick som han ville.
– Det är festligt och hedrande att han raljerar över min text, säger Jens Liljestrand.

Är du nöjd nu när han har gjort den här i-landsproblemsskivan?
– Jag har alltid varit nöjd. Håkans konstnärskap är stort och jag har alltid haft en väldig respekt för honom. Jag har kanske mognat i mitt omdöme sedan den där krönikan. Men jag tycker fortfarande att ett konstnärskap måste utvecklas för att man ska upprätthålla intresset för det. Precis som Kent gjorde när de började sjunga om föräldraskap. Det är ett tecken på Håkans storhet som artist att han fördjupar och utvecklar sin tematik.

Du säger att du har mognat i ditt omdöme. Ångrar du krönikan nu?
– Nej, absolut inte. Det är en av mina krönikor som folk kommer ihåg och återkommer till. Så jag misstänker att jag kom in på någonting som många hade tänkt på. Men så här i backspegeln kan jag känna större uppskattning för skivan som jag var kritisk till. Det är en jättebra och klassisk Håkan Hellström-skiva. Men jag ångrar inte att jag efterfrågade förädling och utveckling.

Läs även Nöjesguidens recension av Rampljus vol. 1

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!