Det blev en CD

11:32 22 Apr 2022

Försäljningen av LP:s blomstrar och för första gången på länge ökar också CD-skivorna. Passande nog firar den internationella högtiden Record Store Day 15 år.

I USA har försäljningen av CD-skivor ökat för första gången på 17 år. Kanske kan det bero på att vinyltryckningen har varit så försenad de senaste åren att många album blivit flera månader sena. Men det i sig betyder att vurmen för det fysiska formatet återigen växer sig starkt, det trots att många länge förutspått albumformatets död. Enligt MRC ökade LP-försäljningen med 50 procent i USA förra året, vilket betyder att den stod för 38 procent av albumförsäljningen.

Enligt trendcykelns gång är det väl inte konstigt, CD-skivan är nu tillräckligt gammal för att anses retro. Många som vänder sig till den i dag var knappt födda när musiken digitaliserades. Sedan har vi ju också det självklara skälet, att ljudet på CD:n är överlägset den vanligaste streamingtjänsten Spotify och LP:s mysknaster. Dock tror jag inte att det är den främsta anledningen för många.

Snarare beror det nog på bristen på tillgång till livemusik. När konserter ställdes in behövde musiklyssnandet få andra ritualer utanför telefonens personlighetslösa upplevelse. Det digitala lyssnandet kändes helt enkelt inte speciellt längre, det måste vara lite omständigt för att kännas på riktigt. Ungefär samma sak som att polaroidbilder känns mer unikt personliga än bilder i en telefon när det går att redigera in absurdum.

Numera är albumkonsumtionen också en medveten handling för att stötta favoritartister, ett statement mot streamingplattformar som för det mesta ger artister pinsamt låg ersättning. Den senaste tiden har också intresset för äldre musik ökat, kanske är det så att man är mer benägen att investera i fysiska skivor när det gäller album som redan är säkra kort. 

Självklart handlar det även om smarta marknadsföringstrick, att släppa exklusiva album endast i fysiskt format. Som på Record Store Day som firas årligen den tredje lördagen i april. Dagen initierades för att få folk att handla mer skivor och stötta de utdöende skivbutikerna. I år firas det dock snarare under hela våren, eftersom LP-tryckningen är så försenad att inte allt kommer hinna tryckas i tid. Under våren kommer exklusiva släpp i fysiskt format från bland annat Blondie, Blur, David Bowie och Taylor Swift, som är årets ambassadör.

Men med tanke på de nya försäljningssiffrorna får man väl ändå säga att Record Store Day firas på bästa sätt på femtonårsjubileumet, då den helt enkelt har blivit överflödig. Den fysiska skivan lever ändå. Det är väl egentligen det bästa firandet?

Record Store Day infaller i år den 23 april. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!