Robin Johnander driver Gamla Enskede Bryggeri själv sedan fem år tillbaka. Han kontaktade Nöjesguidens ölmässa förra året och deltog då, och i år medverkar han igen. En mindre mässa i centrala Stockholm var det som lockade.
Han föredrar oftast rena enkla smaker. Ett öl i balans, och Robin tror att det som lockar med mikrobryggerier är hantverket, det småskaliga och ofta lite exklusiva. Det blir mer personligt. Själv föredrar han brittisk Bitter och tysk pilsner och tror att nästa stora öltrend är en välgjord lager och många fler inriktade tillställningar. Själv hinner han inte ha koll på allt som släpps och i slutändan så blir det oftast att han dricker sin egen öl, men han tycker även att Red house Ale är rätt ball.
– Jag började brygga öl för att göra det jag inte kunde köpa. När det visade sig att min öl var uppskattad och att fler tyckte som jag, kände jag att det var något jag ville jobba med.”
Robin menar att man bör besöka en ölmässa för att få chansen att prova något nytt och komma utanför sina ramar.
– Det är bra att man får ett litet smakprov i stället för att köpa hem en hel flaska.
Robin hoppas på fler nischade mässor som inriktar sig på speciella ölstilar eller något annat speciellt tema i framtiden.
– Som producent handlar det numera om att välja bort än att välja vilka mässor man ska delta på. Det börjar bli lite väl mycket.
Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa.