Den ultimata guiden till Köpenhamn

09:14 4 Apr 2018

På andra sidan bron kommer våren tidigare. Inte för vädret är varmare utan för att livet är det. Oavsett om du är lirar lyx eller har sålt smöret och tappat pengarna behöver du en spark ut ur vintervilan. 24 timmar i Köpenhamn är din kur. 

Helgen innan löning-dagen:
Transport: Många bussbolag kör över bron, google är din bästis. Om du är ute någon dag i förväg kan du göra ett kap, runt 50-lappen enkel väg.
Lunch: Gå till närmsta matbutik och köp lite gott bröd, ost och röror. Ta dig till Dronning Louises bro, slå dig ner vid kanalen och gå på trendsafari, här hänger nämligen alla adidaskepsar när det är soligt.
Eftermiddagsnöje: Ta dig kommunalt till Christiania. Promenera runt i fristaden, slå dig ner på en parkbänk vid sjön eller gå till Café Nemoland på torget. Här kan du spela dricka Christianias egenbrygdda öl och njut av gratiskonserter.
Barhäng: Köpenhamn kryllar av billiga bodegor. Hitta den som är närmst, tryck in ett mynt i jukeboxen och låt kvällen börja rulla.
Middag: På Absalon sitter du vid långbord och äter det som bjuds för en billig peng. Här kan du också spela kort eller backgammon med din bordsgranne.
Klubb: Det är dags att ta sig till Kødbyen, lekplatsen för vuxna. Här saxar du dig fram mellan Jolene, Mästaren och lärlingen, Bakken eller något annat skoj. Nästintill alla klubbar har gratis inträde, och befinner sig på en radie av 500 meter.
Sov: Antingen har du riggat ett plejs på couchsurfers.com där du kan slagga eller så får du tindra dig hem.
Morgenmad: Vakna upp bredvid gårdagens ragg och hoppas på att bli bjuden på frukost. Njut av minnena från gårdagen, men glöm inte att matcha bussen tillbaka till Sverige.

Lagom mycket unn-dagen:
Transport: Ta dig med tåget över bron. Om du planerar att återvända inom 24 timmar - köp en tur och retur biljett, den fungerar även inne i kommunaltrafiken i Köpenhamn.
Lunch: På Norreport ligger charmiga Torvehallarna. Här hittar du allt från fruktstånd till sushibarer. Alla väljer vad de ska äta och dricka och sedan smakar ni av varandra på picknickborden utanför.
Eftermiddagsnöje: På Glyptoteket i centrala Köpenhamn kan du knata omkring och titta på nakna statyer. Men framför allt är det en fröjd att infinna sig i denna byggnad, speciellt i växthuset där du kan slå dig ner och njuta av din tillvaro.
Barhäng: Ge dina ögon en RGB-chock i Nyhavn. I den klassiska stadsdelen ligger trevliga uteserveringar längst med kanalen och samtidigt kan man skåda vackra hus i oändligt många färger.
Middag: Köpenhamn har flera restauranger som har en Bib Gourmand, en internationell utmärkelse till exeptionella restauranger med rimliga priser. På den listan hittar man bland annat Mêlée, som serverar enkel mat med fransk inspiration.
Klubb: Under helgen förvandlas foajén Bremen Theatre från ett ställe man minglar innan föreställningar till en nattklubb med en livlig atmosfär. Sådana förvandlingar gillar vi!
Sov: Gör helgen lite extra hemtrevlig och hyr en av de hundratals lägenheter som går att hyra på Airbnb i Köpenhamn.
Morgenmad: Trodde du att gröt endast tillhörde dina fattigare dagar? Nej då, Caféet Grød bjuder på mysig frukostmiljö som bjuder på många varianter av denna enkla klassiker. Mums!

Ekonomiskt oberoende-dagen:
Transport: Nu stänkar vi till det. En ”Öresund-runt-biljett” för 299 kronor tar dig hela vägen från Helsingborg till Helsingör, och du kan dessutom åka fritt i 48 timmar.
Förmiddagsnöje: Med din superbiljett kan du åka hela vägen till vackra Louisiana, 30 minuter utanför Köpenhamn. På ett av Europas populäraste konstmuseum finns alltid spännande, aktuella utställningar. Och lunchrestaurangen är otrolig.
Lunch: Åk tillbaka med din biljett och ät lunch på La Banchina. Här kan du dessutom både basta och bada i samband med din måltid. Badkruka? Lugnt, det räcker gott och väl att sitta på bryggorna och njuta av hamninloppets vackra utsikt.
Barhäng: Ruby är rankad som en av världens bästa barer och gör sig väl värd den platsen. Men smakar det så kostar det. På Rubys hemsida står inte drinkarnas pris på menyn. Vi vet alla vad det betyder.
Middag: Om man har chansen och plånboken att besöka en av världens bästa restauranger så bör man göra det. Tidigare har Noma legat på allas tunga, men nu finns Geranium. Danmarks enda resturang med tre Michelinstjärnor, utsedd till den 19:e bästa i världen 2017 och styrs av världens bästa kock 2011. Låt maten tysta mun.
Klubb: Dags att dansa av sig skorna på Chateau Motel. En av förra årets mest hypade klubbar fortsätter dominera. Bland kristallkronor och laser lever du loppan, time to shine!
Sov: På hotel d’Angleterre vaknar du i lyx. I denna vackra byggnad hittar du inte bara utsökta rum utan också en spaavdelning och en otrolig frukostbuffé...
Morgenmad: ... men om du är sugen på en annan brunch, välj Granola. Här minglar du eventuellt med en bloggare och har en vacker miljö med blomsterbutiker utanför.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!