Ellery Beach House.

Den svenska hotellguiden 2020

10:48 22 Jun 2020

Du behöver faktiskt inte lämna landet för att åka på en tillfredsställande semester i sommar. Låt oss istället guida till några av landets bästa staycations.

STOCKHOLM

Bank Hotel.

AC by Marriott
Ulriksdal, marriott.com/stoar

Fyrstjärniga AC by Marriott Stockholm Ulriksdal öppnade våren 2020 och fungerar till och med 31 augusti som ett all Inclusive-hotell där boende, spa och Wellness, frukost, god middag samt afternoon tea ingår. Som om inte det vore nog finns en 11 meters pool i wellnessanläggningen. Restaurangen heter Pic Poc by Pontus Frithiof och kombinerar tydliga influenser från Spanien, AC by Marriotts ursprungsland, med “klassiska Pontus Frithiof-rätter”.

At Six
City, hotelatsix.com
“Modern lyx handlar om skräddarsydda upplevelser”, hälsar femstjärniga At Six. Här möts enligt uppgift modern konst, utsökt mat och enastående inredning och ett staycationpaket står preparerat för den eller de som vill lyxa till det. Takterrassen SUS, Stockholm under stjärnorna, är av förklarliga skäl väldigt populär såhär års. 2019 röstade Condé Nasts läsare fram hotellet som ett av norra Europas bästa och man har även kammat hem “Traveller’s choice 2019” från Tripadvisor, så allt tyder på att At Six gör en hel del rätt.

Bank Hotel
Östermalm, bankhotel.se
I en jugendbyggnad från 1910, där det - trumvirvel - genom åren har huserat en hel del bankkontor, hittar vi sedan sensommaren 2018 Stureplansgruppen-satsningen Bank Hotel. Sju våningar, 115 hotellrum, tre barer, en restaurang och två bokningsbara middagsrum. Utsikten från cocktailbaren/terrassen Le Hibou är inte leka med. Vill man skämma bort sig själv och någon man gillar ordentligt finns ett 24h-paket med boende inklusive lunch, middag, och frukost för två.

Blique by Nobis 
Hagastaden/Vasastaden, bliquebynobis.se
När Sigurd Lewerentz 1930 ritade ett kontorshus och magasin åt Philips visste han så klart inte att fastigheten på Gävlegatan nästan 100 år senare skulle komma att renoveras under ledning av Gert Wingårdh. Men så blev det, och det blev Blique by Nobis. Här hittar du förutom vackert boende även takrestaurangen och -baren Arc, med sharing food à la koreansk Ssäm-style och en Asieninspirerad à la carte. Takterrassen lockar med 360 graders utsikt över Stockholm. På hotellgården samsas grönskande växter och ljusslingor med väldoftande streetfood, skön musik, somriga cocktails och en meny signerad kökschefen Daniel Guest.

Elite Marina Tower
Saltsjö kvarn, elite.se/sv/hotell/stockholm/hotel-marina-tower
Precis i den bortre gränsen för vad Voi anser tillhöra Stockholm, ett stenkast från vattnet, ett dopat spjutkast från Södermalm, ligger en av Stockholms mäktigaste tegelkåkar: en kvarnbyggnad från 1890 som numera har förvandlats till ett fyrstjärnigt hotell. Förutom boende med utsikt mot Stockholms inlopp finns här även Sturebadet Marina Tower som erbjuder både hamam, jacuzzi, pool, bastu och diverse behandlingar. Vill man inte åka elscooter till sitt boende går det lika bra med SL-båt.

Görvälns slott
Järfälla, gorvalnsslott.se
Görvälns Slott stod klart 1673 men inte förrån 2008 tog Maria & Johan Eklund över och förvandlade den då bedagade byggnaden till ett boutiquehotell med 45 rum. Här satsar man på mousserande, så passa på att dricka bubbel på “cavakullen” och fortsätt sedan med boule eller låna ett av hotellets trädgårdsspel. Ta en cykeltur, promenera i de närliggande naturreservaten, eller sätt dig på uteserveringen och stanna där för både lunch, fika och middag.

Hotel J
Nacka Strand, hotelj.com
På lagom getawayavstånd från city, sisådär en halvtimme med båt från Nybrokajen, har en gammal fabrikörsegendom blivit hotell. Här kan du göra avstamp inför skärgårdstrippen eller bara komma undan staden en dag eller två. Restaurang finnes, skaldjur på menyn likaså. “Fantastiskt läge”, säger gästerna.

Lydmar
Blasieholmen, lydmar.com
Lyxlösningen Lydmar håller fortfarande stilen som ett av Stockholms bästa botiquehotell med sin avslappnat internationella karisma. Gångavstånd till allt och med access till Nordic Spa (kostar extra) & Fitness (ingår) hos grannen Grand Hôtel. Lydmars terrass är kanske Stockholms bäst bevarade offentliga hemlighet.

The Winery Hotel 
Frösunda, thewineryhotel.se
The Winery Hotel öppnade norr om Solna i januari 2016 öppnade som enligt uppgift "världens första hotell med ett urbant vineri i samma byggnad”, vilket vi inte har någon anledning att ifrågasätta. Hotellet sägs vara ett paradis för vinälskare och här pågår fullt logiskt egen vinproduktion gjord på specialimporterade kvalitetsdruvor från Toscana. I restaurangen sätter vinet ramarna för maten, och på takterrassen finns en året runt-öppen pool där vattnet alltid håller 30 grader.

Siggesta gård
Värmdö, siggestagard.se
“4H för vuxna (och barn)” är så klart ingen slogan som Siggesta gård använder sig av, de brukar istället sälja in sig som “ett boutiquehotell med själ”. Men att dela gården med hästar, getter och alpackor lär väl locka alla utom de värsta djurovännerna. Mountainbikebana, strand och sup (den med paddel), discgolf och mer finns att leka med, och för den golfande ligger naturnära Norråva Golfgård mindre än tio minuter bort.

Bubblare: Ellery Beach House
Lidingö, ellerybeachhouse.com
I september öppnar Storstockholms senaste tillskott i kategorin lyxresorts, när gänget bakom Steam Hotel och Hotel Pigalle slår upp portarna till Ellery Beach House ute på Elfviks udde. Här kommer vi utöver hotell- och konferensverksamhet också att hitta vad som sägs vara Stockholms första beach club, med inomhus- och utomhuspooler, eldrelax, bastubrygga och solsängar. Inspirationen kommer från Palm Springs och 60-70-talet.

GÖTEBORG

Clarion Post.

Avalon Hotel
Innerstaden, avalonhotel.se
Följ dina rutiner - eller bryt dem, uppmanar Avalon Hotel med en hälsosam dos postmodernistisk ambivalens. Byggnaden har vunnit pris för sin arkitektur och hotellet är dessutom ett av få (antar vi) feng shui-certifierade i Sverige. Här finns en takterrass med solstolar, parasoller och pool, den sistnämnda delvis fritt hängande över över Kungsportsplatsen. Själva hotellet bjuder på gott om ögonfägnad i form av både konst och design, och i markplan hittar vi en av stans bästa barer.

Clarion Post
Stampen, clarionpost.se
En glidtackling i Hysénklass från Göteborgs centralstation ligger Clarion Post, i stans gamla och pampiga före detta posthus. Sveriges bästa hotell 2018, enligt Grand Travel Awards, och som ett kvitto på succén bygger man nu 40 nya hotellrum. Spa, takpool, restauranger, barer, solterrass och ett läge precis på kanten av den Göteborgska citykärnan utlovas.

Comfort Hotel Göteborg
Stenpiren, nordicchoicehotels.se/hotell/sverige/goteborg/comfort-hotel-goteborg/
Asiatisk-influerad restaurang i bottenplan, och takterrass (som fantasifullt nog döpts till Taket) längst upp - kanske stans bästa utsikt, mot Göta älv, solnedgång och Hisingen. Nedanför ligger kollektivtrafikhubben Stenpiren för den som vill begå lite urban exploration. Hotellet själva säger att de “älskar byggkranar” och för den civilisationsoptimismen får de automatiskt douze points.

Dorsia
Lorensberg, dorsia.se
“På Dorsia bor alla som kungar och drottningar” enligt Dorsia själva, vilket vi republikaner tycker låter tveksamt. Men vi släpper det och konstaterar istället att Dorsia utan tvekan är ett av landets mest överdådiga hotell inredningsmässigt. Vinrött! Guld! Lila! Personligt, med exklusiv konst både här och där. Baren är en av Göteborgs allra bästa och att söndagen erbjuder afternoon tea minskar inte känslan av fröjd. 

Hotel Bellora
Lorensberg, hotelbellora.se
Det går inte att guida till Göteborgs hotellvärld utan att nämna Bellora. Takbaren, Cielo, är en institution i Avenyns champagneliv och restaurangen i markplan är både gemytlig, stimmig och ombonad. Deras All Inclusive-sommarpaket går inte av för hackor - här finns till exempel “72h fitness” (vår copy, inte deras) och “72h vinpaket” (återigen vår copy). Vi vet vilket vi väljer.

Hotel Pigalle
Innerstaden, hotelpigalle.se
Pigalle influeras av 1920-talets gyllene snitt och sportar i linje med det en rek. ålder på 25 år. Vackert och personligt inredda rum, mysig takterrass och en restaurang som hämtar råvarorna lokalt och inspirationen från franska bistros gör att det är lätt att trivas. Läget är utomordentligt för shopping - mittemellan Nordstan och Arkaden.

Upper House
Liseberg, upperhouse.se
Längst upp i Gothia Towers ligger det femstjärniga hotellet Upper House, som ständigt slåss i toppen när diverse bokningsssajter listar landets bästa hotell. Givetvis är det försett med ett eget spa som också erbjuder yogaklasser och gym. Här ser man ut över Göteborg från 20+ våningars höjd och vill man förlusta sig i en nöjespark ligger Liseberg passande nog tvärs över gatan. 

 

MALMÖ

Grand Cirkus Hotel.

Grand Circus Hotel
Kirseberg, grandcircushotel.com
Grand Circus Hotel är ärligt talat alldeles för corny för att inte ta med - här har 12 gamla cirkusvagnar blivit hotell bredvid hippa kultur & hantverkshubben Lokstallarna. En del av rummen har både kök och badrum! Resten får tyvärr dela faciliteter med de andra inte-lika-lyxiga vagnarna. På plussidan så ingår två cyklar med varje vagn. Kan det bli mer… ta med skrivmaskinen till cafét-mässigt?

Havshotellet
Limhamn, havshotelletmalmo.se
Ett kast med liten äggakaka från Limhamns småbåtshamn, ett par kast från Sibbarps kallbadhus, hittar vi Havshotellet som invigdes 2018. Hotell eller dyr terapisession (om än med övernattning)? Du väljer! Själva säger man nämligen att på det här hotellet “möts Du av någon som bryr sig om Dig och gärna pratar en stund”. Rummen är inredda med inspiration från olika fartyg genom historien och sannolikheten för bra sömn är hög eftersom att hotellet har investerat i YouBed-sängar (googla’t). 

MJ’s
Gamla väster, mjs.life
När Mäster Johan blev härliga boutiquehotellet MJ’s blev det en “urban oas” på kuppen, med nattsudd i ryggmärgen och sharefood på menyn. I ett unikt samarbete med ett danskt ölmärke (här hade ni kunnat få vara med om ni hade sponsrat oss Carlsberg) kan man på MJ’s köpa en öl för 795 kronor och få en trerätters barmeny, frukost, och övernattning på köpet. Att de har hotell-Sveriges bästa pressbilder är också en bonus, i alla fall för oss i mediebranschen.

Story Hotel
Västra hamnen/Frihamnen, storyhotels.com/studio-malmo
Rum med en utsikt, som engelsmännen säger. Hursomhelst bjuder Story Hotel Malmö på härlig havsutsikt, snygga och minimalistiska rum med panoramafönster och - längst upp - japanska restaurangen Kasai in the Sky. Eventuellt hittar du Malmös finaste utsikt här uppe på toppen. Allt detta bara fem minuters promenad från centralstation. Och hörni, hygienartiklarna kommer från L:A Bruket.


HELSINGBORG

The Vault.

Elite Hotel Mollberg
Centrum, elite.se/sv/hotell/helsingborg/hotel-mollberg
Att en byggnad har anor från 1300-talet behöver ju inte betyda någonting i sig, men att hotelltraditionen sitter i väggarna här är det inget snack om. Här finns både restaurang, café och pub - den förstnämnda heter At Mollberg, serverar franskt möter svenskt, och är en klassisk tummelplats för helsingborgarna.  

Radisson Blu Metropol
Söder, radissonhotels.com/sv-se/hotell/radisson-blu-helsingborg-metropol
Modernt. Havsnära. Avslappnat men med hög puls. En frukostbuffé som de själva antyder är “den bästa i staden”. Radisson Blu Metropol har en del som talar för det (förutom webbadressen då). I sommar tas dessutom hotellrestaurangen Nelly’s bardel över av mästerbartendern Hans Bihl med premiär 25 juni. 

The Vault Hotel
Centrum, thevaulthotel.se
“Kontinental lyx på hemmaplan” lovar The Vault Hotel och ärligt, you had us at “hemmaplan”. En gång i tiden låg det en bank byggd 1899 här och det gamla kassavalvet finns fortfarande kvar. Blommiga tapeter, guld och sammet, rosa välvda sängar, modern konst, italiensk trattoria, egen hudvårdsserie och en egen doft - spare no expenses! I sommar finns det flera olika hotellpaket att välja mellan. 

V Hotel Helsingborg
Centrum, vhotel.se
Redan 1850 låg det ett värdshus på adressen, och sedan dess har det varit hospitality-business för hela slanten. 1929 byggdes den nuvarande hotellbyggnaden, då sjömanshotell, och 2014 omvandlades hela rasket till fyrstjärnigt boutiquehotell. V står enligt V för “vänskap, värdskap, välbefinnande och världsklass” och hotellbistron bjuder på franskt, med klassiska rätter på menyn. Passar inte det kan du alltid ta ett glas rödpang framför brasan.

 

GULDKORN I ÖVRIGA SVERIGE

Hooks Herrgård.

Copperhill Mountain Lodge
Åre, copperhill.se
Lite vågat tips kanske när vi närsomhelst kan få nya res inte längre än såhär-restriktioner, men skit i det nu. När Copperhill Mountain Lodge öppnade 2008 var det Nordens största träbyggnad och passande nog ligger det precis vid trädgränsen. Man åker kanske inte till Åre på sommaren för att hänga på spa, men tröttnar man på naturen kan man hursomhelst vila ut i någon av poolerna. Dessutom erbjuds helikoptertransfer!

Hooks Herrgård
Jönköping, hooksherrgard.se
Tre mil söder om Jönköping finns två 18-hålsbanor, ett spa, en av regionens bästa restauranger och en massa historia i väggarna. Både andra, tredje och fjärde generationen Edberg tar hand om denna herrgård där svenska kungar och drottningar vilat ut under sina resor i landet.

Slottsholmen
Västervik, Slottsholmen.com
Tre generationer Ulvaeus (en av dem bäbis) sägs ligga bakom detta Västervikshotell. Byggnaden i handslaget tegel, glas och trä har ett enastående läge med 360 grader sjöutsikt i alla väderstreck och inrymmer restaurang, event- och konferenslokaler, boutiquehotell, bostäder och uteservering. Den flytande hotelldelen, kallad Slottsholmen on Water, är Nordens största flytande hotellplattform. 

Sigtuna Stadshotell
Sigtuna, sigtunastadshotell.se
Klart att Sigtuna ska ha ett femstjärnigt stadshotell från 1909 där "det lilla får vara det stora”. Klart att det har 27 rum och utsikt över Mälarens inlopp. Klart att man kan spela golf i grannskapet, dricka afternoon tea, och välja kudde från en särskild kuddmeny. Klart att köksmästaren siktar på en stjärna i Guide Michelin. 

Steam Hotel
Västerås, steamhotel.se
En gång i tiden ångkraftverk, numera ”A bloody brilliant hotel! Top 3 of all the ones I’ve stayed at across the world.” – gästrecension av Martin, Facebook. Säga vad man vill om Martin men 227 rum, 800 kvadratmeter poolklubb, två restauranger varav en på taket – Steam Hotel är i alla fall en rimlig destination för en getaway och att Voltage Lounge har 18-årsgräns är sympatiskt. Dessutom har de “Sveriges enda actionbad” som granne.

Ystad Saltsjöbad
Ystad, ysb.se
Med 120 år av bad och hotellverksamhet i ryggen är det ingen överdrift att kalla Ystad Saltsjöbad för ett fullblodsproffs i gästfrihetens tjänst. Hotellet ligger verkligen precis vid stranden, vilket sällan är en nackdel. Precis som alla andra ställen med självaktning har YSB (som dess vänner kallar det) ett flertal erbjudanden på menyn den här sommaren.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!