I det sista avsnittet av Den Stora Smakresan går färden till Berlin, staden där Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons utbildade sig till bryggmästare och upptäckte sin passion för öl.
För fjärde året i rad har Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson åkt på sin årliga inspirationsresa, Den Stora Smakresan, för att samla intryck till nya brygder. Smakresorna har gått söderut, till västkusten och norrut, och för den fjärde smakresan flög bryggmästaren med det berömda flygplanet DC-3 till Gotland och avslutningsvis till Berlin. Resultatet blev Mariestads Islagrad Rothpils, den åttonde och sista utgåvan i Mariestads limiterade ölserie.
– Islagrad Rothpils är en hyllning till den tiden som blev starten på min ölresa, och därför känns det extra passande att avsluta Den Stora Smakresan där allt började, säger Richard Bengtsson.
Resan till Berlin gjordes med den historiska DC-3:an Daisy. Ett äkta veteranplan som bland annat deltog i luftlandsättningen på Dagen D den 6 juni 1944. Hon har sedan dess hjälpt till att bygga upp SAS, tjänat i Linjeflyg samt därefter hos oss Flygande Veteraner där hon nu har sin bas i Västerås.
Islagrad Rothpils är en tysk pilsner; en torr, besk lageröl med en rödaktig färg. Ölen är framställd med metoden islagring, vilket betyder att man vid lagring går under ölets frystemperatur. Metoden fryser bort vatten i produkten, vilket absorberar en del oönskade aromer och samtidigt höjer alkoholhalten, vilket detta resulterar i en renare smak.
– Ölets röda färg skiljer sig från den normala tyska pilsnern, och färgen är inspirerad av det röda rådhuset i Berlin, min andra hemstad. Det var även i Berlin jag började älska Melanoidinmaltet, som ger just denna röda färg, säger Richard Bengtsson.
Med på resan till Berlin fanns även den handplockade stjärnkocken Filip Fastén, som i år tilldelades sin första stjärna i Michelin för sin restaurang Agrikultur. Under resan lagade han mat som passar till just Islagrad Rothpils.
– Till Rothpils har jag skapat en svensk klassiker, köttbullar med ättiksgurka, fast i modern tappning där bakad rotselleri ersätter de traditionella köttbullarna.
Mariestads Islagrad Rothpils släpps i Systembolagets beställningssortiment den 1 maj i en begränsad upplaga om 2500 buteljer.