Den nya säsongen av Alex bjuder in publiken till den undre världen

Nicholas Bonde 10:16 20 May 2019

Efter genombrottet som torpeden Mrado i Snabba Cash har ex-busen och skådisen Dragomir Mrsic hunnit med mycket. Från Hollywoodproduktioner med Tom Cruise till att rent av bli folklig genom sin medverkan i tv-serier som Bonusfamiljen och Torpederna.

I slutet av maj släpps andra säsongen av Dragomir ”Gago” Mrsics serie Alex på Viaplay. En kriminalserie om en otypisk svensk polis, där bland andra hans son gör en av huvudrollerna.

Berätta om hur idén till serien uppstod?
– För snart tio år sen, strax efter Snabba Cash, kom en producent och frågade om jag ville göra en film om Militärligan, en rånarliga som ännu var aktiva på den tiden. Jag kände direkt att jag inte ville blanda mig i deras affärer så jag tackade nej. Men jag sa till honom att jag hade en annan idé. 
När jag var buse fanns en polis som jagade oss och höll på med fula grejer. Han kunde sticka hål på våra bildäck för att se vilka som kom och hämtade oss, för att se vilka som rörde sig i våra kretsar. En polis som inte följde regelboken helt enkelt. Jag saknade en sån karaktär inom kriminalgenren i Sverige, som frångick den här Beck-grejen och istället jobbade ensam och höll sig ute på gatan. Producenten nappade på idén och vi gjorde en pilot som vi började pitcha runt. Problemet på den tiden var att kundkretsen var ganska smal och ingen av de stora bolagen plockade upp idén. Efter några år, när streamingtjänsterna gjort entré, gjorde vi ett nytt försök och Viaplay gav oss grönt ljus och fria händer att skapa vad vi ville.   

Hur har manusarbetet sett ut?
Det var en process att hitta rätt manusförfattare. Jag överdriver inte när jag säger att vi gick igenom minst fjorton namn innan vi hittade rätt ton och känsla. Idag har vi ett par manusförfattare, med en huvudansvarig som jag står i daglig kontakt med för att det ska bli som jag har tänkt mig. Jag har en del kännedom om den här världen och ett brett kontaktnät av folk i ”branschen” som jag kunnat göra research med. Till nya säsongen har vi intervjuat åklagare som tvingats gå under jorden, advokater som försvarar unga kriminella och unga tjejer och killar som själva rör sig i de här miljöerna. Men vi har också tagit med mycket självupplevda händelser från mitt förflutna.

Första säsongen av Alex blev en hit, varför tror du att vanliga människor är så fascinerade av den här sortens berättelser?
Vi matas hela tiden med de här historierna i media och man vill se mer av det på något skruvat sätt. Det skapar en slags spänning som man gärna dras till eftersom man hela tiden matas med den här typen av narrativ. 

Du menar att det är kittlande för vanliga Svenssons att få en inblick i den här världen från tryggheten i sina tv-soffor?
– Precis, de får en djupare inblick i vad som ligger bakom alla kvällstidningsrubriker de ser varje dag. Och det kittlar såklart för någon vars vardag är ljusår bort från den här verkligheten.

Säsong ett av Alex slutar med att din karaktär hamnar i fängelse. Vill du avslöja lite om vad vi kan vänta oss av kommande säsong?
Jag har suttit i drygt två år och har ett par år kvar av mitt straff. Jag blir erbjuden att bli informatör, för att få strafflindring och komma ut tidigare. I och med att Alex är snut och hatar de här ”äcklen” som han kallar dem, ser han inga problem med det. Utifrån de förutsättningarna eskalerar allting. Säsong två är fullproppad med självupplevda händelser. Allt från att sitta i häkte, sitta isolerad i fängelse till att vara på rymmen, som jag själv varit tre gånger under min tid som kriminell.

Du gör ytterligare en säsong tillsammans med din egen son Max, hur är det att jobba med honom?
När man jobbar som skådespelare är känslor helt centrala. Om jag då får jobba med min egen son och ska krama honom i en scen, då blir det en riktig kram. Oberoende av hur bra eller dålig skådis jag är. Han är otroligt duktig och en begåvad skådis. Han har det.

Trots alla framgångar på senare år har man ofta hört dig prata om tacksamhet för det lilla och det vi ofta tar för givet. Hur viktigt är det att vara tacksam?
– Det är det viktigaste vi har och så fort man tappar det tappar man också sig själv. Det svåraste för en människa är att vara ärlig mot sig själv. Om man inte känner tacksamhet för att man vaknar varje morgon i Sverige, dricker rent kranvatten och har hälsan och fundamentala friheter och rättigheter, då kommer man inte komma någonstans i livet.

Vad är dina förväntningar och förhoppningar inför säsong två nu när den släpps?
– Jag förväntar mig att folk kommer att älska nya säsongen, för vi växlar upp. Handlingen är än mer aktuell och ligger rätt i tiden. I säsong ett fanns några klichéer som behövdes för att karaktärerna skulle sätta sig, men nu har allt landat och det känns råare och mer originellt. Alex är ingen vanlig svensk snut. Hans resa är personlig, det är en människas livsresa snarare än att lösa brott på löpande band, och det kan ta ytterligare några säsonger innan han knutit ihop säcken.

Den andra säsongen av Alex har premiär på Viaplay den 24 maj.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!