Illustration: Ingrid Eriksson Grönberg.

Den nya finska alkohollagen

Ellinor Åkesson 13:51 9 Oct 2018

Tidigare i år trädde Finlands nya och mer liberala alkohollag i kraft. Men till skillnad från vad många motståndare till en sådan lag var oroliga för har konsumtionen inte ökat drastiskt. Tvärtom - den har minskat.

Den nya alkohollagen innebar förändringar både i livsmedelsbutikerna och på krogen. I januari blev det tillåtet att sälja 5,5-procentiga alkoholdrycker i matvaruhandeln och kort därpå uppstod möjlighet för restauranger att ansöka om tillstånd för att sälja alkoholhaltiga drycker till gästerna att förtära någon annanstans än i baren.

Om alkoholforskaren Peter Eriksson vid Helsingfors universitet fått bestämma hade dessa regler aldrig klubbats igenom.
– Det här är det värsta beslutet som gjorts under min livstid. Skadorna kommer att öka och ekonomin kommer att försämras.

Tji fick han. Det har nämligen visat sig att konsumtionen minskat med 0,7 procent under årets första hälft jämfört med samma period året innan. Det enligt siffror från tillsynsmyndigheten Valvira. Försäljningen av cider har minskat med 11 procent och ölditot med närmare 4 procent.

Andra motståndare till denna lag befarade att övergången från mellanöl till starköl skulle vara ett faktum, men inte heller den farhågan har besannats, meddelar Kari Luoto, VD för Päivittäistavarakauppa ry, PTY, organisationen för livsmedelshandel i Finland.
– Det här visar att människor nu köper öl i våra matbutiker i stället för på Alko (Den finska motsvarigheten till Systembolaget. red. anm), men inte att volymerna som köps har ökat, för i handeln har ökningen i omsättning varit marginell på grund av den nya lagen, säger Kari.

En enkätundersökning som gjorts av servicebranschen, bryggerierna och handeln visar att även importen av alkohol från Estland har minskat. Mellan september 2017 och augusti 2018 svarade Estland för 32 miljoner liter alkoholdrycker medan mängden två år tidigare var 39 miljoner.

Så här mycket öl dricker vi i de olika länderna

1. Tjeckien: 143 liter per person
2. Tyskland: 110 liter per person
3. Österrike: 108 liter per person
4. Estland: 104 liter per person
5. Polen: 100 liter per person
6. Irland: 93 liter per person
7. Rumänien: 90 liter per person
8. Litauen: 89 liter per person
9. Kroatien: 82 liter per person
10. Belgien: 81 liter per person

Mest öl dricker man i Kina – 54 miljarder liter – per person blir det 38 liter per person.

Källa: The Telegraph.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Gerege

Sedan övertagandet av klassiska Mongolian Barbecues lokaler på Södra Promenaden 2017 har Gerege varit ett spännande tillskott på Malmös restaurangkarta.

Krogrecension: Sushi Rebellion

I våras skrev vi om faktumet att antalet sushirestauranger som poppade upp i Malmö höll god takt med antalet barn som förlöstes i babyboomen på 40- till 60-talet. Sushi Rebellion var en av dessa, som vi dessutom uppmärksammade i samband med att det blev klart att man skulle slå upp portarna. 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!