"Den moderna människan är en enorm bebis"

13:23 17 Dec 2020

Vad har Carole Baskin från Tiger King, Olafur Eliasson och Steve Angello gemensamt? De medverkar alla i det senaste numret av Nuda. I Terra utforskar Frida Vega Salomonsson och Nora Arrhenius Hagdahl jorden, naturen och människan. 

Nuda är en publikation, bok, eller ett eget litet universum om man så vill, dikterat av fotografen Frida Vega Salomonsson och skribenten samt konstkuratorn Nora Arrhenius Hagdahl. Med Nuda vill de skapa något både tankeväckande och vackert, som förenar olika idéer och uttryck, konst och vetenskap. Senast var temat andlighet, och i årets andra nummer Terra, utforskas istället jorden, naturen och människan. Medverkar gör Olafur Eliasson, Noomi Rapace, Baba Stiltz, Johan Rockström och en mängd andra.

Det finns nästintill en besatthet kring ”kreativa duos”. Ni två är inget undantag och det är lätt att känna både avund och inspiration. När är ni som bäst?
Nora: Vi har roligast när vi bygger på varandras idéer. Jag har ingen runt mig utom Frida som liksom förstår humorn eller det geniala i knäppa idéer man har. Vi är synkade i bildspråk och tanke. Jag vet om jag säger “kul, kantig vit bil med beige säten som har vibe” så kommer vi tänka på exakt samma bil. Det är viktigt om man ska driva projekt framåt som under lång tid bara är en idé.
 
Ni beskriver att ni, i en tid där alla har sin sanning och en sanning, velat skapat en publikation där olika perspektiv kan mötas. Finns det gränser för hur långt ni skulle våga ta den tanken?
N: Det beror på. Vi är inget öppet torg för galningar, eller open mic-scen för personer som “faktiskt har rätt till sin åsikt”. Det finns en skillnad mellan att tycka och att tänka på saker. Alla tankar kan vara kul om de är genomtänkta och underbyggda. Tankar, argument, idéer eller teorier om saker är alltid intressant, nästan oavsett vad det handlar om. Teorier är ett sätt att bygga en värld. Men vill man förklara världen på ett korrekt sätt som möjligt uppstår alltid vissa tvetydigheter och dialog. Vill man att världen ska bli mer komplex så måste man kunna ta in flera olika perspektiv. 
 
Det känns som att ert utforskande hade kunnat pågå i oändlighet. Vilket är roligast, processen eller slutresultatet?
Frida: Processen är uppenbarligen både det roligaste och mest intressanta. Resultatet är alltid en besvikelse och ligger helt ärligt och dallrar på gränsen till ointressant. Fantasi är alltid bättre än verklighet. I processen existerar tusen möjligheter och drömmar, i resultatet överlever bara en liten skärva.

Hur går det till när ett nummer ska bli till, var börjar ni?
F: Den redaktionella processen inleds med att jag och Nora dricker vin i mitt kök. Inte sådär ett glas till maten utan tänk mer bartömning. Utifrån vad vi funderar på just nu i livet och vilken typ av visuell värld vi skulle vilja gå in i bestämmer vi temat. Temat är något vi lever med dygnet runt under sex månader, därför måste vi hitta något som båda vibbar med. Det brukar gå ganska fort, kanske rent av redan på första glaset. Sedan kräks vi ur oss idéer. Det första dokumentet för Terra från en sådan kväll låter ungefär så här: Rural. Bröd. Hur man levde förr. Antropologi. Stenyxor. Någon som spelat Indiana Jones? Åkrar. Lera. Off-the-grid. Landskapsmåleri. Puttes äventyr i Blåbärsskogen. Hantverk. Kossor. Tiger King.
 
Har det senaste årets upp-och-nedvända värld påverkat valet av tema?
F: Hmm ja och nej. I det senaste numret var vi ute i rymden, så det kändes ganska naturligt att nu undersöka det jordliga livet. Men pandemin har fått många människor att vilja gå tillbaka till sina rötter; längtan efter landsbygd, baka surdegsbröd, göra kombucha, sticka strumpor och byta sticklingar som galningar. Pandemin påminner oss om begränsningarna som biologiska varelser och att vi är en del av naturen, inte står över den. 

N: Framförallt har vi tänkt på det som en kontrast till det moderna samhället. Längtan tillbaka till det jordliga handlar mycket om att vi vill hitta andra vägar att ta tillbaka kontrollen över våra liv när samhället faller samman och inte skyddar oss. Exempelvis genom att förstå hur man sätter mat till bordet genom att odla. Den moderna människan saknar så många egenskaper i att ta hand om sig själv och är ju lite som en enorm bebis. Jag förstår att man längtar efter att förstå saker som hur man faktiskt bakar ett bröd när man växt upp med att köpa det i en påse.

Slutligen: vi går mot jul, och förhoppningsvis ett ljusare kommande år till mötes. Vad önskar ni för er själva, och Nuda?
— Vi önskar oss ett år av tillräckligt god hälsa för att kunna göra roliga saker som förstör hälsan. För Nuda önskar vi att du önskar dig en i julklapp, och din mamma med, kanske mormor? Årets julklapp.

Lördagen den 19 december öppnar Nuda Kiosk utanför Skansen och håller öppet under helgen. Boken går att köpa på plats, i Nudas webshop eller på bland annat Artilleriet, Presstop och Aplace.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2020.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!