Under en prisutdelning på Operakällaren förkunnades vilka aktörer som branschen själva röstat fram som de bästa under förra året.
Här är de kockar, krogar och sommelierer som är bäst i branschen när branschen själv får välja.
Kockarnas Kock 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa kockarna i Sverige)
Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
Kockarnas Krog 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa kockarna i Sverige)
Restaurant Frantzén, Stockholm
Konditorernas Konditor 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa konditorerna i Sverige)
Fredrik Borgskog, Brøderi Borgskog 2019
Konditorernas Konditori 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa konditorerna i Sverige)
Fosch Artisan Pâtisserie, Stockholm
Baristornas Barista 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa baristorna i Sverige)
Anthony Nguyen, Alkemisten Kaffebar, Göteborg
Baristornas Kaffeupplevelse 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa baristorna i Sverige)
Drop Coffee Roasters, Stockholm
Sommelierernas Sommelier 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)
Rubén Sanz Ramiro, PM & Vänner, Växjö
Sommelierernas Dryckesupplevelse 2019
(Med en jury bestående av 100 av de bästa sommeliererna i Sverige)
PM & Vänner, Växjö
Årets Werner 2019
Privat sektor: Ulrika Brydling
”Kock och krögare, som under många år använt sina erfarenheter och sin breda kompetens till att stötta den kommande generationen i restaurangbranschen. Inte minst genom tävlingar för unga kockelever där hon på ett mycket ambitiöst, uppmuntrande och klokt sätt puffat ungdomar i rätt riktning i sann Werner Vögeli-anda.”
Offentlig sektor: Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket
”Nutritionist och projektledare som sätter måltiden i centrum– inte minst när det gäller en av de mest utsatta grupperna, de gamla. Om måltidssituationen inte är trivsam, hamnar inte maten i magen. Hon är en röst som tar plats i den allmänna debatten och med hennes fokus på helheten har hon bidragit till att Livsmedelsverket är en myndighet som inspirerar snarare än beordrar.”
Gastronomipriset avgörs genom att 100 kockar i hela Sverige röstar på de fem kockar och fem krogar som de anser vara bäst i Sverige. Ingen extern jury är inblandad i tävlingen. Under 2016 introducerades samma förfarande även för konditorer och sommelierer som på samma sätt fått nominera de kolleger de anser vara bäst. Nytt för i år är att även baristor har fått vara med och rösta på samma sätt.
De fullständiga listorna för respektive kategori finns på restaurangvarlden.se.