Foto: Johannes Helje.

De nya kroggästerna är de gamla

09:11 1 Mar 2021

Är det de vaccinerade 70-plussarna som ska rädda krögarna? Lennart Wallander har goda förhoppningar om just detta.

Året med corona har vänt upp och ned på mycket i vår värld, och än är det inte slut. Med vaccineringen är det inte säkert att livet går tillbaka som det var innan, en del saker blir kanske precis tvärt om.
Det har blivit så tråkigt det här med pantomim, säger pappa.

Jag tror att han menar pandemin. Klart är i alla fall att det inte är kul att vara ensam i ett över ett år. Även om han inte bor i ett äldreboende så har det rått totalt besöksförbud. Inga grannar, vänner, barn eller barnbarn på mer än ett år. Men nu har vaccinationerna kommit igång, och de arbetar uppifrån. Den första stora gruppen i samhället med dubbla doser vaccin i axeln och ett starkt skydd mot viruset kommer vara de som är 70 år och äldre. 

Det handlar om runt 600 000 människor, minus personal inom sjukvård och äldreboende som också vaccineras först. De som verkligen kommer känna sig trygga med att gå på restaurang i vår kommer inte vara krogarnas vanliga stammisar, istället är det kanske morfar och mormor.
– När jag fått vaccinet så kommer jag åka till stan och äta en stor lunch ute, säger pappa. Och ingen jävla hamburgare som de har överallt nu.

De vaccinerade 70-åringarna kommer perfekt i tid för att rädda hela restaurangbranschen från att kollapsa. De kommer att vara uttråkade, sällskapssjuka och spendersugna. När de under ett helt år sparat presentpengar för kalas som de har utestängts från så skämmer de nu bort någon som verkligen förtjänat det – sig själva. De nygamla gästerna kommer som en skänk från ovan för krögarna som kommer ta emot dem med öppna armbågar. Restaurangerna kommer fylla sina tomma bord med gäster som både är högljudda och lomhörda. För att helt undvika smitta i lokalerna och riskera nedstängning så kommer en ny åldersgräns på 70 år att inrättas. Alla måste visa leg vid dörren, men ett vaccinationspass går också bra.

 

"Om det nån gång ska vara en fördel att vara gammal så är det nu." 

 

Inte ens ett bestående alkoholförbud efter klockan 20 kommer vara ett hinder, de som levt i äldrevården är vana vid Livsmedelsverkets rekommendationer att servera middagen redan klockan 17. Det ger gott om tid för en trerätters middag, man kan till och med hinna det extra kvällsmålet som vanligtvis planeras till klockan 20 innan de blir utkastade.
Nu får de fan ta emot oss, säger pappa. Om det nån gång ska vara en fördel att vara gammal så är det nu. 

Låt oss välkomna våra nygamla kroggäster ur sitt vinteride. Må restaurangerna ge sina allra bästa bord till er. Och servera något annat än en jävla hamburgare.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2021.

0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Melanders Södermalm

Det var i början av förra året som det meddelades att Söderhallarna skulle renoveras inom en nära framtid, och majoriteten av de etableringar som huserar där behövde maka på sig. En av dessa var Melanders som befunnit sig på adressen sedan 1992. Sökandet efter nya lokaler sattes därmed igång och i slutet av samma år meddelades att Melanders istället tar över Södra Sällskapets lokaler på Åsögatan. 

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!