De kan bli årets ölutvecklare 2021

10:32 11 Nov 2021

För tionde året i rad ska en ölpionjär hyllas. 

Priset Årets Ölutvecklare instiftades av Carlsberg Sverige 2011 med syftet att uppmärksamma och främja personer, företag eller organisationer som, på ett inspirerande och engagerande sätt, aktivt arbetar för att utveckla den svenska ölkulturen.
– Efter en tuff tid, inte minst för restaurangnäringen, är det glädjande att se hur Sveriges ölscen fortsätter att blomstra. Ölintresset bubblar mer än någonsin och juryn har haft en grannlaga uppgift att välja ut tre kandidater till årets ölutvecklare, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige.

Årets nominerade kandidater är

 

Stigbergets Bryggeri
Det började med ölbryggning till den egna krogen Hagabions Café och Kino i Göteborg för åtta år sedan. Idag har Stigberget utvecklats till ett bryggeri med kunder över hela världen och samtidigt behållit en hög kvalitet och pricksäkerhet i ölstilar, både moderna och klassiska. Gång på gång har de givit prov på både nyfikenhet och nytänkande.

Systembolaget
Under pandemin hade Systembolaget, och dess möjligheter för svenska bryggerier att sälja sina produkter lokalt och nationellt, en stor betydelse för många bryggeriers överlevnad. Dessutom har Systembolaget nyligen öppnat upp Ölstudion i Göteborg med kyld öl och growlers (återfyllningsbara ölflaskor). Något som hade varit helt otänkbart för tio år sedan. Systembolaget har visat att öl inte behöver stå längst bak i butiken på en pall.

Korngårdens Humle
Det hela startade med ölbryggning för husbehov hemma på gården i Kornheddinge utanför Staffanstorp i Skåne. Med tiden växte intresset för ölettillverkningens råvaror, framför allt humle. Efter en lyckad pilotodling för drygt fem år sedan, inleddes satsningen på en mer storskalig produktion och idag är ekologisk odlad humle från Lundaslätten verklighet. Korngården nomineras för sitt arbete med att tillgängliggöra och utforska svenska humlesorter och för att detta sker ekologiskt.

Årets Ölutvecklare kommer att utses i slutet av november. Prisutdelningen sker under Nöjesguidens ölmässa i Stockholm den 29 januari. Då kommer även förra årets vinnare av Årets Ölutvecklare, Great Swedish Beer Festival, att få ta emot sitt pris.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Borasco

Det är inget dåligt samlat cv som ligger till grund för Tjärhovsplans nya restaurang och bodega.

Spice Room

På restaurangtäta Magasinsgatan har gänget bakom den lilla kedjan Masala Kitchen öppnat nytt.

Krogrecension: Mygel

Ett gammalt lokstall i ett slitet och blåsigt hamnområde är kanske inte den mest konventionella platsen att öppna en restaurang i.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!