Bartendern Albin Malmberg och butiksbiträdet Mirell Ekroot gör Sveriges Bästa Gin & Tonic.
För åttonde gången i ordningen har Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic gått av stapeln. Det blev butiksbiträdet Mirell Ekroot och bartendern Albin Malmberg som kammade hem guldmedaljerna i kategorierna hemmamixare respektive bartenders. Finalen avgjordes på Asian Post Office i Stockholm och livesändes dessutom.
Bartendern Albin Malmberg kammade hem vinsten i bartenderkategorin med drinken Rhubarb Rhapsody och butiksbiträdet Mirell Ekroot segrade i kategorin hemmamixare med sin Ginger, Will you berry me?. Guldmedaljörerna fick förutom den prestigefyllda titeln även en drinkvagn, sex Schweppesglas, ett hemmamix-kit med verktyg, samt en prissumma på 10 000 SEK per vinnare.
– Det här betyder jättemycket för mig och hela Gröna Lund som har följt mig genom hela processen, på ett sätt ser jag det som att jag tar hem vinsten för oss alla, säger Albin Malmberg som till vardags jobbar som bartender på Terassen Gröna Lund.
Årets jury bestod av dryckesinspiratören och youtubern David Kringlund, mat- och dryckesskribenten Rebecca Brage samt Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht.
Bartendern Albin Malmbergs Rhubarb Rhapsody
Ingredienser
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1,5 cl Rabarbersockerlag
Stora isbitar
Garnering: Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.
Gör så här
Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.
Rabarbersockerlag Ingredienser
5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk
Gör så här
Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.
Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1 dl Hendricks Gin Flora Adora gin
1 msk timutpeppar
Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning.
Hemmamixaren Mirell Ekroots Ginger, Will you berry me?
Ingredienser
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime 1 cl lag av picklad rosa ingefära
1 cl sirap från maraschinokörsbär
2 cl citronjuice
4 cl Roku Gin
Flingor av havssalt efter smak
Garnering: 1 marachinokörsbär, 1 kvist thaibasilika
Gör så här
Placera större krossade isbitar i ditt glas ihop med en bit ingefära. Häll körsbärssirap, gin, salt, lag från picklad ingefära och citronjuice i glaset. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.
Picklad rosa ingefära Ingredienser
200g ingefära, skalad och hyvlad 1 dl socker
1 dl risvinäger
5 dl vatten
2 nypor salt
2 cm rödbeta
Koka upp vattnet. Lägg i ingefära och låt koka upp igen. Låt ingefäran sjuda på låg värme i två minuter. Rinn av vattnet och placera ingefäran i en ren glasburk. Koka upp vinäger, salt och socker, ta av när sockret smält. Häll lagen över ingefäran och förvara kylt. Redo att använda efter 3 timmar.