Ricky Bruch.

De förbättrade spelen

Redaktion 11:16 21 Aug 2023

Mästerskapet utan dopingkontroller ser ut att bli verklighet 2024. 

Listan på idrottsprofiler som har avslöjats med att fuska med förbjudna substanser går att göra nästan lika lång som Ludmila Engquists meritlista. Men om en person som Dr Aaron D'Souza skulle få bestämma hade de fått behålla såväl medaljerna som äran. Den australiske entreprenören är nämligen främst känd som ordförande för The Enhanced Games, en organisation vars ambition är att skapa en motsvarighet till de Olympiska Spelen – fast som tillåter doping. 

De första spelen ska avgöras i december 2024 och då framträder bland annat världens, enligt Dr Aaron D'Souza, snabbaste man som flera gånger har slagit Usain Bolts rekord på 100 meter. Löparen i fråga har emellertid valt att vara anonym tills vidare, för att slippa de eventuella konsekvenser hans öppna intag av kroppsförbättrande (?) substanser skulle kunna leda till. 

Förbättring kan alltså i detta fall tolkas inom kontexten som förbättrade resultat och slaktade världsrekord. Men D'Souza stannar inte där, han vill förbättra såväl spelen som förutsättningarna för deltagarna. Tanken är nämligen att dela vinsten med de aktiva idrottarna, detta baserat på en ekonomisk modell utarbetad av Enhanced Athletes Commission. D'Souza drar här argumentet att bara sex procent av USA:s olympiska kommittés kostnadsbudget på 795 miljoner dollar faktiskt går till idrottare som kontantbetalningar. En annan aspekt han tar upp är kostnaden för de städer som står värd för mästerskapen och menar att The Enhanced Games kommer vara såväl billigare att arrangera som mer lukrativa för arrangören. Exakt hur denna ekvation går ihop nämns inte explicit på företagets hemsida.

 

"The Enhanced Games will be a triumph of science, athletic achievement, and capitalism, bringing sport back to its true roots"

Enhanced.org

 

Förutom D'Souza ingår ett flertal tidigare olympier i organisationen, såsom simmarna Brett Fraser och David Karasek samt bobstjärnan Christina Smith. Det sistnämnda för övrigt en idrott som tidigare nämna Ludmila Engquists ägnade sig åt innan hon blev avstängd igen för just doping. 

Den första upplagan av The Enhanced Games är alltså planerad att genomföras i december nästa år. Huruvida det blir en succé eller en form av idrottens Fyre Festival återstår att se. 

 

KÄNDA DOPINGFALL GENOM TIDERNA 

THERESE JOHAUG 
Den norska skidstjärnan stängdes av i 18 månader och missade OS i Sydkorea efter att hon testats positivt för den anabola steroiden clostebol. Själv menade hon att hon fått i sig preparatet av misstag genom att ha använt krämen Trofodermin på en solbränd läpp under ett höghöjdsträningsläger.

RICKY BRUCH
Kastlegendaren Ricky Bruch slog under sin aktiva period det svenska rekordet i diskus 15 gånger. Hans främsta idrottsmerit blev emellertid ett OS-brons från 1972. Efter att karriären avslutats erkände Bruch emellertid att han dopat sig systematiskt.

LUDMILA ENGQUIST 
Efter en minst sagt lyckosam karriär som friidrottare drog Ludmila Engquist igång en satsning på bob. Denna avbröts abrupt då hon under ett träningspass i Lillehammer testade positivt för anabola steroider. 

BEN JOHNSSON
Löparkingen Ben Johnson vann såväl OS- som VM-guld på världsrekordtider i slutet av åttiotalet. Efter att ha positivt för den anabola steroiden Stanozol fråntogs han emellertid både medaljer och rekord. 

MARION JONES
Även sprintern Marion Jones blev av med sina OS-medaljer, totalt fem till antalet, när hon erkände att hon använt anabola steroider. 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!