De fem bästa programpunkterna på helgens Feministiskt Forum

Frida Salomonsson 13:36 7 May 2014


Åsa Romson, Lilla Berlin och Soraya Post.

Nu på lördag är det dags för Feministiskt Forum, ett arrangemang som upprepas för nionde gången (drar vi till med – i programbladet står det att det arrangerats åtta gånger, på sajten sju gånger). Vikten för årets program ligger på feministisk välfärd. Välfärdsfrågorna känns förstås extra aktuella inför valet, men vad innebär feministisk välfärd? Vilka vinklar och röster behöver lyftas fram i debatten? Vi listar de fem mest intressanta programpunkterna inför årets upplaga, men noterar att orimligt lite handlar om kopplingen mellan feminism och rasism.

1. Kvinnorna och välfärden
Alla riksdagspartier, minus SD, plus Feministiskt Initiativ, är inbjudna att debattera huvudämnet för årets Feministiskt Forum, välfärden. Hur ser de på kvinnans roll inom välfärden? Vad betyder välfärden för kvinnans ställning i samhället? På plats är bland annat Anna Steele, Jonas Sjöstedt, Åsa Romson och Gudrun Schyman. Modererar gör Johanna Palmström, chefredaktör på Bang.

2. Mediestrategi för feminister
Kanske behöver feminismen bättre strategier för att nå ut och se till att rörelsen växer. Men hur ska vi bära oss åt? En workshop med bland annat Agnes-Lo Åkerlind, Foujan Rouzbeh och Seher Yilmaz.

3. Lilla Berlin och Räddaren den barmhärtiga
Geniet Ellen Ekman ligger bakom serien Lilla Berlin, en serie du hittar i en prasslig Metro på tuben, som skänker lite glädje när personen i sätet bredvid skrevar och du är försenad till jobbet. Ekman kommer, tillsammans med Saskia Gullstrand som är aktuell med Räddaren den barmhärtiga, att läsa ur sina serier samtidigt som skådespelare agerar dialogen.

4. Hela Europa stormar
Vi vet inte hur många gånger vi har läst meningen ”högerextrema vindar blåser genom Europa”. Men nu verkar det som att vindstyrkan ökat till storm. De rasistiska och nationalistiska partierna laddar för EU-valet där de vill leka Hela Europa Stormar, men lägga till stolar istället för att plocka bort. Forskare varnar för att när valet är slut kommer dessa partier sitta på omkring hundra platser. Hur kan det bli såhär? Medverkar gör bland annat Soraya Post, Malin Björk och Annika Hamrud.

5. Är feminismen röd eller blå?
En feminist från höger och en från vänster möts för att diskutera var feminismen ligger i förhållande till den traditionella höger- och vänsterskalan. Borde blocken samarbeta mer? Hur skulle det kunna gå till?

Feministiskt Forum håller till i ABF:s lokaler på Sveavägen 41 i Stockholm, nu på lördag den 10 maj. Mer information finns här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!