De är nominerade till Nöjesguidens Stockholmspris 2018

Redaktion 11:45 5 Dec 2018

I en herrans många år har vi delat ut Stockholmspriset till personer, organisationer och andra härliga ting som betytt lite extra för Stockholm det gångna året. Här är de nominerade till 2018 års pris.

Krog


L'Avventura

Det satt mycket historia, på gott och ont, i lokalerna på Sveavägen när krögaren Karl Ljung tog över dem. Och som han har förvaltat den sedan dess. Den gamla biografen har fått behålla sina tidstypiska drag, men förgyllts med en modern italienare som levererar på konstant urhög nivå sett till såväl service som gastronomi. L'Avventura är krogen man aldrig vill gå hem ifrån.


Kale & Crave

Vem hade kunnat ana att det skulle vara delar av husmaffian som skulle öppna en hälsokrog som inte bara är IBS-vänlig, utan också levererar riktigt gott käk? I vilket fall som helst är det precis det som har hänt, och Kale & Crave samlar nu inte bara artisteliten utan även stora delar av Stockholms foodies.


Pat's Place

När Pat Prommeenate tog steget från att driva en thaikiosk i Bagarmossen till en fullskalig krog med thailändska tapas öppnades mångas ögon för vad nyskapande thailändsk mat faktiskt kan innebära. Här lämnas inte minsta citrongrässtrå till slumpen och de blygsamma priserna gör att Pat's Place blir en krog du både kan och vill besöka flera gånger i månaden.

Bar


Cadierbaren

Under 2018 gjorde en av Stockholms äldsta barer en nystart och knep två av Sveriges mest namnkunniga bartenders. Vad detta kommer att leda till har vi redan fått se prov på i form av lika delar lekfulla som välsmakande cocktails, ständigt med en respekt för lokalernas historia.


Restaurang Wollmar

I april köpte Ersin Pulat och hans företag Para Invest AB Restaurang Wollmar. När de tog över ägandeskapet bestämde de sig snabbt för att inte förändra någonting. Och varför fixa det om det inte är trasigt? Wollmars fortsätter att vara ett hemtrevligt vattenhål för allt från unga mediemänniskor med dålig självkänsla till rutinerade stammisar som absolut inte jobbar med media. På Wollmars är alla välkomna.


Cavabaren


Jakobsbergsgatan har kanske varit den gata som fått störst nyrenässans under hela året, med nyöppningar som bokstavligen trängs i ett och samma kvarter. Den bubbligaste av dessa är Cavabaren, där det aldrig är långt till en poppande kork.

Mode


Selam Fessahaye 

Selam Fessahaye fick resten av Modesverige att blekna när hon gjorde premiär på Stockholm Fashion Week i höstas. Kakan Hermansson beskrev visningen som "den största modeupplevelsen på år och dar" och Kakan må förvisso vara en tvivelaktig modeexpert, men vi stämmer mer än gärna in i hyllningskören.  


Saman Amel

Från UF-företag till ett av landets mest främsta måttsömnadstjänster. Med ett öga för det stilrena och klassiska bevisar Saman Amel om och om igen att det är kvalitet och inte kvantitet som gäller.


Paul Edwards

Vad som helst kan bli mode genom Paul Edwards kameralins. Med ett unikt öga för styling och scenografi har han charmat såväl artister som modeller och gjort sig ett lovande namn i Stockholm. Pauls normbrytande arbete gör honom till en av årets viktigaste modepersonligheter.

NöjesförbättrareJohanna E Olsson
Hon tog en plats i våra hjärtan när hon beställde en pasta som Instagramrekvisita på en restaurang i Venedig. Sedan följde hon upp det med att klippa in sig själv på en bild vid floden Seine i Paris. Hon var en influencer på distans innan någon hade hört talas om Gabrielle Löwengrip. Johanna E Olsson är här för att stanna.


Christopher Garplind

Han har inte bara lyckats göra Tankesmedjan roligt igen, han lyckades även att göra ett vidrigt valår som detta lite ljusare och betydligt roligare när han roastade samtliga partiledare i Morgonpasset. Christopher Garplind har förmodligen alltid varit “den roliga killen”, men det är kanske inte förrän nu vi fattat hur rolig en rolig kille faktiskt kan vara.


VM på Bleck

Visst man kan tycka att det vore svårt att misslyckas att skapa något trevligt av sommarens VM då både resultaten och vädret var till alla svenskars fördel. Men de som lyckades absolut bäst med att skapa ett häng vi inte ville lämna på hela sommaren var Blecktornsparkens krögare nummer ett, och som vi njöt loss.

KlubbFloat

Klubben, kollektivet, kamraterna. Det är några ord som beskriver undergroundklubben Float. Med sin omtalade, men minimalistiskt namngivna fest Rave försökte de ta tillbaka uttrycket och göra rave great again. Genom att anordna en cavabar, konstutställningar och ha mekaniska hajar svävande över dansgolvet i Nobelbergets källare visade Float att de är klubbscenens revolutionärer.


Takt på Tak

Takt på Tak är klubben som på kort tid lyckats bpm:a in sig i våra hjärtan. Med väl utvalda bokningar är Takt på Tak en av de få klubbar som sätter musiken främst och tillsammans har Nadja Chatti, Love Lagerberg och David Eliasson lyckats bygga upp något vi länge saknat inom Stockholms klubbscen.


Klara Radio

Med internationella förebilder som Red Light Radio i Amsterdam, NTS i London, The Lot Radio i New York och La Mantega Radio i São Paulo, tog Klara Radio konceptet radio som en plattform och mötesplats till Stockholm. Ett gammalt biljettbås på Petter Stordalens omtalade takpark vid Brunkebergstorg förvandlades till radiostudio, och resten är modern historia. 

Media


Dumma Människor
Vetenskap blev plötsligt mycket mer spännande när Lina Thomsgård och Björn Hedensjö började utbilda oss i hur man bäst hanterar en fiende eller hur man kan få glida på en räkmacka genom att bli snyggare. Dumma Människor är poddnykomlingen som förser oss med handboken till våra hjärnor.


P3 musikdokumentär

Radioproducenterna Vendela Lundberg och Axel Winqvist har grävt i arkiv, krafsat på sårskorpor och ställt frågorna alla funderat på. Resultatet är en programserie som på ett pedagogiskt och underhållande sätt berättar om livets fram- och baksidor för några av vår tids största artister. P3 Musikdokumentär är infotainment när den är som absolut bäst.


Della Q

I höstas meddelade Lilla Drevet att de skulle ta en lång paus. Hade det hänt förra året hade ingen människa i Stockholms innerstad vetat vad de skulle tycka om någonting längre. Men eftersom Della Q har gjort entré på podcastscenen har ingen det problemet. Anna Björklund, Bianca Meyer och Moa Wallin gör Sveriges roligaste podcast just nu. Är det ens någon som har märkt att Lilla Drevet är borta?

Text

Rich Boy
Från att få sin röst hörd i En varg söker sin pod till att fatta pennan och skriva Rich Boy. Caroline Ringskog Ferrada-Nolis saga om samtiden och tre generationers kvinnor är inte bara välskriven, utan både träffsäker och medryckande.

Fröding dansade aldrig på bögklubb i Damaskus
I Fredrik Apollo Asplunds självbiografi får vi följa med till bland annat New York för att sedan landa i Stockholm igen. I den öppna boken lyckas Apollo inte bara fånga ögonblick utan också berätta historier många aldrig själv kommer uppleva men som alla behöver förstå, eller i alla fall läsa om.


Bara några ord till mina bruna queera odefinierbara vänner
Det är få som, när de ligger sömnlösa och vill skriva av sig lite, skriver en text som lyckas beröra (nästan) ett helt land. Jonas Hassen Khemiri har ordets gåva och han slösar inte bort den.

Scen

Yung Lean i Near
Konceptet “danskonsert” fick ett varmt mottagande när Yung Lean gick ihop med koreografen Eleanor Bauer och skapade Near. Den ikoniska, ledsna musiken tillsammans med dansarna från Cullbergbaletten bjuder in till en surrealistisk och oemotståndlig drömvärld.


Mattias Alkberg – Alla är sämst

Mattias Alkberg har vågat se skräcken i vitögat och visar upp sina farhågor i Alla är sämst. I en djupt fängslande föreställning möter vi hans demoner, som tar formen av bland annat sportkillar och hjärnspöken. Tillsammans med skådespelerskan Kristine Gulbrandsen tar han med oss på en resa vi sent kommer att glömma, eftersom den lämnar oss med mardrömmar i flera veckor.


Quick – en humorshow
Som om Thomas Quick inte hade fått sin beskärda del av medial uppmärksamhet, fick han i år lite till. Och tur var väl det, för Isak Jansson och Ola Aurell står för den mest betydande uppmärksamheten Sture Bergwall fått sen mordet på Thomas Blomgren.

Film/tv

Uppdrag Mat
Den enorma gingern Mauri Hermundsson har på nästan ingen tid alls gått från två tomma händer till att ha fler tittare per klipp än både Bianca Ingrosso och Therese Lindgren. Hans feelgoodprogram Uppdrag Mat är något så unikt som ett Youtube-program som är roligt för människor över tolv år och som inte är skapat med adhd som drivkraft.


Gräns


John Ajvide Lindqvists novell må vara ett mästerverk i sig, men verkshöjden hoppade ytterligare några pinnhål upp på stegen när den blev filmatiserad.


Cherrie – Ut ur mörkret

I en tid av självupptagna influencers och ångesttriggande content påminner Cherrie oss om vad som betyder något på riktigt. Kanske är det hon som så småningom leder oss alla ut ur mörkret.

Musik

Hov1

De är härskare av billigt vin. De är väktare av broarna. De är the voice of a generation och de vet inte vem Bianca Ingrosso är. De är fyra långhåriga killar från Liverpool som förändrade allt. De är Hov1.


Seinabo Sey
För fem år sedan sjöng hon sig in i våra hjärtan med låten Younger. Och när hon släppte sitt andra album i höstas bevisade Seinabo Sey återigen vad hon går för och att en enda röst kan häpna tusentals åskådare på en arena som Globen.


Off The Meds
Kvartetten bestående av Adrian Lux, Carli Löf, Kamohelo Khoaripe och Måns Glaeser har under kort tid lyckats häpna Stockholms dansscen. Med sin unika musik och förmåga att få med sig publiken har de fyllt dansgolv efter dansgolv. Om det är någon gång man själv blir sugen att också starta ett modernt pojkband med en galen mc som står på båset med en mikrofon i handen är det när man dansar till tonerna av Off The Meds.

Stockholmspriset delas ut den 15 december på Norra Latin. Nomineringarna för Göteborg och Malmö presenteras från och med den 10 december.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2018.

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!