De är nominerade till Nöjesguidens Göteborgspris 2019

Redaktion 14:08 16 Dec 2019

I en herrans massa år har vi delat ut Göteborgspriset till personer, organisationer och andra härliga ting som betytt lite extra för Göteborg det gångna året. Här är de nominerade till 2019 års pris.

Krog


Grano
Vasastaden fick sig ett välkommet lyft när bröderna Thomas och Christoffer Sjögren tillsammans med Andreas Östlund öppnade sin verksamhet sent år 2018. Sedan dess har de visat på fantastisk fingertoppskänsla, och även hur mycket en kan göra med bara en pizzaugn.
Foto: Sofia Rönnkvist


Jinx Dynasty

Det var ett efterlängtat drag från en av stadens mest populära foodtrucks att öppna en ordentlig restaurang. I år blev det verklighet på Viktoriagården, där Jinx Dynasty nu kan leverera ännu fler buns till de besatta göteborgarna.

Foto: Nettan Kock


Paradiset Saltholmen

Sommaren på Saltholmen brukar vara bra som den är, men Paradiset gjorde den ännu bättre. I det gamla kafét har de skapat en fantastisk miljö att njuta i under alla säsonger, med imponerande meny och dryckessortiment.

Foto: Rebecka Bjurmell

 

Bar


Bar Bruno

Kyrkogatans nyaste tillskott har snabbt visat på vilken varm, rolig och framförallt välsmakande plats det är. Bar Bruno med Oscar Karlsson i spetsen bakom baren har tillfört något eget och välkommet till stadens barscen.

Foto: Sofia Rönnkvist


Faye Emmy

Studio HPKSMs nyrenoverade bakficka har blivit precis så bra som vi hoppades på. Vinbaren Faye Emmy fick ta sin tid att skapas, och resultatet var väl värt att vänta på. Med en imponerande vinlista och en fantastisk lokal är det en självklar ny favorit på barkartan.

Foto: Amanda Båmstedt


Bar La Lune

En av de minsta barerna i staden är också en av de som växt mest under det senaste året. Oskar Ahlvins Bar La Lune kniper för andra året i rad en nominering och med all rätt. Passion som hans förtjänar att hyllas.

Foto: Bar La Lune

 

Kafé


Brøderi Borgskog

Med mycket hjärta och ordentligt med bagarrelaterat bläck på kroppen har Fredrik Borgskogs bageri blivit en storfavorit. Med ett ombytligt sortiment av både bröd, bullar och andra godsaker är det en fröjd att få en sockerkick härifrån.

Foto: Vincent Lundström


Mr Cake

Flera månader efter öppning så ringlar kön fortfarande ut genom dörren hos Mr Cake vid Stenpiren. Roy Fares och Mattias Ljungbergs framgångssaga i Stockholm har minst sagt upprepat sig i Göteborg och besökarna verkar inte kunna få nog.

Foto: Mr Cake


Konditori Kampanilen

Kalle och Hannas renovering av det gamla konditoriet vid Sjöfartsmuseet har blivit en riktig succé. Här blandas en gammaldags känsla av kondis med stilren inredning, och både mat, bullar och bröd håller högsta kvalitet.

Foto: Hanna Assarsdotter

 

Klubb


Über/Tzar

Den här sommaren flyttade Tzar in på Nefertiti och introducerade sig för en ny publik, samtidigt som Über levererade rave på samma höga nivå som vanligt. Magnus Nylander och Thomas Victorssons imperium växte i våra ögon det här året.


Lounge(s)

Under flera år har det gjorts stora ansträngningar hos Lounge(s) för att lyfta klubben, och år 2019 har de visat på fantastiska resultat. Med Oliver Bull bakom rodret har klubben verkligen presterat på topp, från P3 Guld till Wow och alla helger där i mellan.


Oceanen

Stigbergstorgets festlokal nummer ett huserar både fantastiskt mycket bra musik och många otroliga klubbar. De visar upp en bredd av både viktiga initiativ och bara rent roliga saker som vi uppskattar väldigt mycket.

Foto: Ingvild Fjell Davidsson

 

Media


Alice Dadgostar för Roxy

Debutromanen från Alice Dadgostar satte ett smärtsamt roligt finger på samtiden i år. Hennes språk rör sig mellan bloggarnas och böckernas värld, och sedan boken kom ut har hon bjudits in att tala om den runt om i staden.

Foto: Carla Orrego Veliz


Göthenburgo

Filmsatsningarna från den ideella föreningen Göthenburgo möjliggör att fler får ta del av skapandet. Genom deras engagemang visar de upp vad hela staden har att erbjuda och samtidigt för de invånarna närmare varandra.

Foto: Göthenburgo


Värt

Corina Akner har från sitt huvudkvarter i Gamlestaden utbildat, inspirerat och matat alla intresserade om hur vi kan minska vårt matsvinn. Hennes driv och kunskap gör matsvinn till en rolig utmaning att ta sig an i en tid då det är så viktigt.

Foto: Hanna Larsson

 

Konst


Mona Namér

Den kreativitet och glädje som Mona utstrålar i sin konst är svårslagen minst sagt. Med hela världen som sitt dansgolv utmanar hon alltid sin kreativitet i att nå nya höjder, både själv och i olika konstellationer. 

Foto: Mona Namér


Linnea Andersson

Med sin starka känsla för färg och form och dess klara samspel är det inte konstigt att Linnea Andersson haft ett framgångsrikt år. Hennes mönster har prytt både inredning, väggar och dukar som alltid är en fröjd för ögat.

Foto: Pom Gallery


Kiosken på Ringön

För sitt fortsatt imponerade engagemang att göra Ringön till en mer levande, kulturell plats förtjänar Kiosken att åter igen nomineras i kategorin konst. Deras sätt att bjuda in konst i nya, oväntade sammanhang är originellt och beundransvärt.

 

Musik


Saga Back
 

Det var i vintras som Saga Back började släppa musik som vi direkt fattade tycke för. Hennes förmåga att trollbinda med sin djupa röst och beröra med sina personliga texter har bara utvecklats under året.
Foto: Linnea Romeling


Augustine
 

Popundret med falsettrösten från Jörlanda har väl ingen missat det här året? Nykomlingen har fått uppmärksamhet från alla håll och kanter och landade till och med en slot på Way Out West, två om man räknar hans spelning i vippen. 


Aden x Asme
 

I år kom äntligen debutalbumet från Aden x Asme som vid det här laget är varma i kläderna som artister. Med hjärtat på rätt ställe (Hammarkullen) har de visat vad västkusten har att erbjuda när det är som bäst i hiphop-väg.
Foto: Kristoffer Jansson

 

Teater & scen


Backa Teater

Hos Backa Teater tar man ett grepp om scenkonsten som ingen annan i Göteborg. Med unga i fokus skapar de en inkluderande, levande miljö där gränserna för vad som kan spelas på en scen ständigt bearbetas.

Foto: Backa Teater


Tone Schunnesson för Jane Eyre

Uppsättningen av Charlotte Brontës klassiker i Tone Schunnesson tappning lyfte fram galenskapen till scenens främsta ytor i år. Tillsammans med regissören Ragna Wei skapade Tone en tolkning som imponerade stort.

Foto: Märta Thisner


Helmon Solomon

För sina många insatser på Folkteaterns scen i år är Helmon Solomon värd att lyftas fram. Hon har både tagit på sig många roller, men även axlat sin egen historia i sin monolog Vi går aldrig sönder.

Foto: Parinazz Iranmanesh

 

Mode


Séfr

Det hela började som en vintagebutik i Malmö och utvecklades till ett varumärke inom herrmode med riktigt snygga designs. Duon bakom är göteborgarna och vännerna Per Fredrikson och Sinan Abi Morshed, som verkligen fått sitt märke att växa under 2019.

Foto: Séfr


F/act Movement

Initiativet för hållbart mode som letts av Re:textile, Göteborgsregionen och Swedish Fashion Council under 2019 har visat var skåpet behöver stå. Genom sina aktiveringar har de inspirerat och undervisat för en bättre modeindustri och för smartare konsumenter.

Foto: F/act


Wos

De alltid inspirerande Wos-butikerna gör ett fantastiskt jobb med att visa upp och lyfta fram nya designerns. Flera lokala formgivare finns representerade både i deras butiker och i deras webshop och deras vernissager blir alltid ögonöppnare för någon ny.

Foto: Wos

 

Nöjesförbättrare


Shuffle Group

Nattklubbscheferna på Port du Soleil, Excet och 8ight har i år skakat om rejält i Avenyns lokaler. Oliver Strige, Linda Carter och Hampus Andersson ska ha en stor eloge för det glädjespridande arbete de utför.

Foto: Linda Carter


Trade Collective

Flera av Göteborgs främsta dj:s hittas tillsammans under det här paraplyt. Dennis Malmsten, Harun, Åke Falk, Assia Dahir och Áron Buzás gör varje dansgolv bättre med deras energi och skicklighet.

Foto: Trade Collective


Hip hop stan

Sommaren 2019 fick vi ta ett sista farväl av Hip hop stan som arrangerats av främst Karin Wramner och Amira Brown sedan fem år tillbaka. Dagsfesterna har varit unika knutpunkter i Göteborgs uteliv som fortsätter att inspirera.

Foto: Thom Estifanos

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2019.

0 Kommentera

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!