De är nominerade till Malmöpriset 2023

Redaktion 15:21 14 Dec 2023

De har utmärkt sig exemplariskt under det gångna året. 

KROG

Two Forks
Mathan och Charlotte Levys resa från Jesusplan och magisk hummus har sakta vuxit och även blivit kvällsrestaurang. Kärleken till det lokalt odlade i säsong dansar pardans med det levantinska köket, en fantastisk matkultur som vi inte kan få nog av.

Manto
Hela Dalaplan lyftes när Manto slog upp portarna. Med utgångspunkt i det afghanska köket, en matkultur vi inte är bortskämda med i Malmö, ges vi en härlig måltidsresa. Fina balanserade smaker blandas med lokallojal dryckesmeny. Att restaurangen dessutom är vegansk är ett stort plus. 

Sauvage
Ett nytt välkommet inslag på Spångatan med en vibe av kontinent. Kocken och ägaren David Kjellstenius med personal ger gästerna balans, textur, smak, varm personlig service och en otrolig vinlista. 

BAR

Bar Kiosko
En ny frisk sydeuropeisk vind har blåst in över Malmö. I en redan välkänd lokal finner man idag en av stadens varmaste mötesplatser med stor omsorg i både mat och dryck. Kontinentalt, toppklassigt och bubbligt. Merci, grazie, gracias, obrigado! 

Stormgatan
Bakom Centralstationen hittar vi Hyllie Bryggeri. Här finns taproom, bryggeribar, restaurang och möjlighet till ölprovning. Förutom bryggeriets egna alster, karaktäristiskt märkta med det klassiska Hyllie vattentorn på loggan, erbjuds hantverksöl från svenska och utländska producenter. 

Bar Bisou
Fantasifulla drinkar som är både innovativa och hållbara, samarbeten med cocktailbarer över hela världen och en tydlig skicklighet och stort hjärta i servicen har satt Malmö på den internationella cocktailkartan och fått oss att ta oss till andra sidan av stan.

MEDIA 

Parallellsamhället
På ett informativt, sakligt och intressant sätt belyser den här podden samhällsproblem som vi ser växer idag. Lyssnaren ges också insikt i hur dessa går att lösa. Utan tvekan årets viktigaste podd.

Karin Lei
Matkreatören och kokboksförfattaren har på ett folkbildande sätt lärt svenska folket att navigera mellan de olika asiatiska köken. Via blogg, Instagramkonto och inte minst i den fantastisk kokboken "Dumplings & annan dim sum".

Milad Alami
Vi älskade hans debut "Charmören". Vi älskar om möjligt "Motståndaren" ännu mer, och det gjorde Sveriges Oscarskommitté också. En internationell superstar som får en att bli lokalpatriot.

MODE

Studio 234+
Studio 234+ gör det löjligt lätt för oss att värna om det vi redan äger, och har sedan öppningen ärat oss med sin närvaro. Skrädderi, tvätt, ateljé och second hand under samma tak och stans skönaste personal. Vi är utom oss av förtjusning.

Max Osvald Denizou
I sin ateljé på Amiralsgatan har Max Osvald Denizou med en blick både bakåt och framåt och sina sällsynt skräddade verk gjort Malmö mer intressant som modestad igen. Och får oss att längta efter fler tillfällen att klä upp oss.

Subraiana
Något som började som en tillflykt och livlina har nu klätt Sveriges största musiker. Allt som Ellen Subraian skapar med sin helt egen stil, skicklighet och fantasi tänjer gränserna för hantverk och mode och tömmer våra plånböcker.

MUSIK

VAU
Ett unikt sound som sticker ut i musikbruset. Den drömska ljudbilden bär på flera lager och behandlar ämnen som kärlek, mobbning och barndom och glänser på Malmös musikhimmel.

STEPH
Vårt hetaste r&b-löfte har musiken i blodet. En egen, varm röst som sprider stjärnglans och förmedlar kärlek, lust och hjärtesorg. Vi spår en lysande internationell karriär för Steph.

MOOSE DAWA
Vi ska erkänna att vi står för en stor del av de miljoner streams som Malmöbaserade Moose Dawa har. Alla älskar den instrumentala, jazziga hiphopen. Till datenights, middagar, after hours och valfritt moment i livet man vill förhöja och memorera. Dessutom - har du varit på ett dansgolv det senaste året som har varit värt namnet dansgolv, så har antagligen Moose stått bakom dj-båset.

TEATER/SCEN

Banditsagor
Oavsett om de spelar för vuxna eller för barn lyckas den här fria teatergruppen alltid göra något både oväntat och kul. En barnteater om bilirubin? Yes. En interaktiv vuxenteater om att gå på cocktailbar? Absolut. Årets vuxenpjäs hette "Mise en place" och handlade om krogen som skådeplats. 

Kitte Wagner
Vad vore väl Malmö stadsteater utan Kitte Wagner? Av alla danskar som styrt Malmös kulturinstitutioner de senaste åren, är hon vår favorit. Under hennes ledning blev scenen en demokratisk arena, där nästan vad som helst kunde hända. Dramaten förtjänar henne inte.

Humorbaren
Malmö har länge varit Sveriges humorhuvudstad och när Humorbaren ordnar standup har man aldrig tråkigt. Här får både oerfarna och etablerade komiker testa sina skämt inför en alltid lika hängiven publik.

LITTERATUR

Amanda Svensson
Hon långlistades till årets Bookerpris för den engelska översättningen av "Ett system så magnifikt att det bländar". Samma bok skymtade förbi i bokhyllan hos Carrie Bradshaw i tv-serien "And just like that". Nu är denna stjärnförfattare återigen hemma på skånsk mark – och aktuell med nya romanen "Själens telegraf". 

Lina Arvidsson
Extraknäcket i kassan på Ica resulterade i diktsamlingen "Vänligen bygg inga berg", som hyllades av kritikerna. Men hon har även ett snuskigare alter ego i form av Ariel Held, som i år utkom med "Blötdjur". Magisk realism, skogsporr och annat kittlande.

Page 28
Genom sitt engagemang har Page28 skapat en ovärderlig och unik mötesplats på Karlskronaplan. En välkurerad butik och kalender som minst sagt berikar vårt kulturliv. De har också varit med och etablerat det nyligen instiftade queera litteraturpriset "Prisma" tillsammans med "Bögbibblan".

KONST/FORM

Ingela Ihrman
Året avslutades i topp för Ingela Ihrman, med en stor soloutställning på Malmö konsthall. Under hösten har man kunnat se hennes imponerande jätteskulpturer och installationer i form av bland annat en jättemussla, en passionsblomma och en padda som utför redskapsgymnastik. 

Ateljéupproret
I en tid när det kreativa ekosystemet är utrotningshotat av bostadsbyggande och förtätning slöt sig en stor grupp av Malmös konstnärer sammanför att skydda en av de mest grundläggande pusselbitarna i den kulturella infrastrukturen – konstnärernas arbetsplatser. Och lyckades få upp frågan på agendan.

Tawanda Appiah
Inte bara står han bakom en av de bästa och mest besökta utställningarna i år: den lika viktiga som älskade "Flight" på Malmö Konsthall. Han är också Skånes Konstförenings nya kurator. Tawanda har etablerat sig som en given del av konstscenen.

KLUBB

Inkonst 
Klubbar kommer och går, men Inkonst består. År efter år behåller de en internationell standard på klubbscenen och bjuder in oss till dansupplevelser vi inte får någon annanstans.

Skyddsrum
Med finess, list och glimten i ögat har denna undergroundklubb skänkt oss dans, eurofori och sena, svettiga nätter på ett uppfriskande sätt som Malmöiterna suktat efter Och visat vad det faktiskt är som driver utelivet framåt.

Malmö Guerilla Queer Bar
Att Malmös queera nattliv behövde nytt blod är fyllda och efterlängtade takeovers ett kvitto på. Varje månad tar de över ett nytt ställe i Malmö för en kväll, ger oss en möjlighet att på ett tryggt och lekfullt sätt mötas och upptäcka nya ställen och människor ihop. Och fyller ett hål som allt för länge varit tomt.

NÖJESFÖRBÄTTRARE

Intonal
En alldeles unik musikfestival. Med internationella artister där musiken gränslöst utmanar och experimenterar i elektronisk anda blir resultatet sanslöst vackert och lämnar avtryck lång tid efter. En sann motpol till kommersiell musik och framförallt en generös insyn i världsmusik av allra högsta klass. 

NGBG Festival
När kommunens tillsynspersoner gjort sitt bästa för att tysta ner staden är NGBG-festivalen en av de sista delarna av det Malmö som faktiskt låter. En festival och folkfest utan dess like som uppmuntrar nästa generation att göra hela Malmö levande igen.

Brogatan
Legendariska Brogatan har inlett en ny storhetstid och ett välbehövt kultur och nöjespalats mitt i stan, tillika ett stammishak för de flesta. Vi kan inte helt enkelt inte värja oss. Husmanskost, naturvin, kultur och framför allt en fristad som få ställen kan mäta sig med får oss att vallfärda dit. Varje vecka.

 

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera