De 9 mest intressanta innovationerna från CES-mässan

13:31 15 Jan 2015

Självkörande bilar, världens plattaste tv-apparater och ett sladdlöst liv – det som väntar oss i framtiden.

 

CES, Consumer Electronics Show, gick i vanlig ordning av stapeln i Las Vegas förra veckan. Här ger vi dig godbitarna från mässan och de prylar vi behöver äga – från flytande tv-apparater till värmande skosulor.
 1. Självkörande bilar
Snart händer det – den förarlösa bilen rullar ut på våra gator, plockar upp oss á la Nightrider och kör hem oss utan att vi behöver trycka på gas, röra ratten eller ens inneha körkort. På CES körde flera Audis själva in till mässan, men de är bara en i raden av bilvarumärken som bråkar om att vara först ut på marknaden. Vågar du lita på att ha en robot som chaufför? Det borde du. Studier visar att smarta förarlösa bilar är mer säkra är mänskligt körda bilar.

För mer bilporr, se även självkörande Mercedes-Benz F 015 Luxury In Motion (jättelångt namn).
 


2. Sonys flytande TV

Vem vill inte ha denna skärm från Sony i sitt vardagsrum? Som tunnast är den 4,9 millimeter, vilket är tunnare än en smartphone. Den försvinner praktiskt taget in i väggen, eller tvärtom, sätt den i mitten av rummet för att skärma av och agera vägg. Med en bredd nästa lika lång som jag – 165 centimeter – kommer du att få njuta av en skärm och upplösning i superduperultra-HD.
 

 

Om du inte tyckte att skrytfaktorn i skärmen ovan var tillräcklig, låt mig då presentera Fuhu BigTab. BigTab är en tablet lika stor som ett table, med 4000 pixlar som kommer få alla dina vänner att tappa hakan av beundran och avund. Lite oklart vad man ska göra med den, men betalar man 4000 dollar, det vill säga en dollar per pixel, får man vara kreativ i arbetsområdet. Kanske ha den inbäddad i pokerbord, restaurangbord eller som spel-mojäng till ungarnas Toca Boca-spel. Fuhu är kända för sina dyra tablets för barn, och nu planerar de en möbellinje som ska matcha dyrgriparna.

 
Samtidigt som diskussionen i den vanliga världen kretsar kring hur säkra drönare egentligen är, hyllas CES snyggaste variant till skyarna. The Bionic Bird är en drönare med inbyggd Bluetooth, som kopplas till en app och gör flygningen så enkel att till och med tioåringar kan leka med den. Grundaren är nämligen barnbarn till en fågelleksakstillverkare (!), som har dessutom anpassat priset till barnfamiljer. 139 dollar får du hosta upp för fågeln som laddas med tillhörande plastägg.
 

Detta är den smarta yogamattan som kommer att lära känna din kropp bättre än vad du gör själv. Med hjälp av 21 000 inbäddade sensorer räknar den ut din höjd, vikt och längden på dina lemmar för att hjälpa dig att yoga optimalt. Mattan berättar för dig om du gör posen rätt, ger dig realtidsfeedback samt trackar din träning så att du kan titta tillbaka och kolla hur det går. SmartMat kommer ut i juli, men går att förbeställa för 300 dollar redan nu.

 


 

6. Digitsole

Har du varit ute i snöovädret någon gång under de senaste dagarna kommer du definitivt att uppskatta denna uppfinning. Digitsole är en batteridriven fotsula som, håll i er nu, värmer fötterna. Det var väl ingen nyhet, tänker ni. Men jo, Digitsole är nämligen smart och uppkopplad till din smartphone, så att du kan reglera temperaturen till max 50° C. Sulan räknar även antal steg du tar, samt hur mycket du förbränner medan du tar dem. Ett par sulor kostar 200 dollar och börjar leverera redan i slutet av januari.


 

Sitter du också och väntar på att någon ska trolla fram det sladdlösa livet? Snart är det här, eftersom Witricity verkar vara något på spåret. Under CES visade man nämligen upp en lampa som får elektricitet via luften. En Witricity-sändare kopplas in i väggen, som sedan skickar ström till lampan. Lampan kan befinna sig nästan var som helst i rummet utan att man behöver plugga in den i ett eluttag. Man kan även ladda upp till tio mobiler eller andra batteridrivna prylar i närheten av Witricity.

 

Plugga in en lampa i Zuli Smart Plug, så behöver du aldrig tända den lampan igen. Det stämmer. Alla lampor som pluggas igenom Zuli kommer att kontrolleras automatiskt av din mobil genom Bluetooth. Appen tänder lampor enligt dina önskemål när du träder in i ett nytt rum, samt släcker dem automatiskt när du går ut. Du slipper tänka på belysning, samtidigt som du sparar energi och slipper ha onödiga lampor tända. Nackdelen är att varje plugg kostar 50 dollar, och att den inte reglerar taklampor. Annars: en bra teaser på hur våra hem kommer att se ut inom snart framtid, då tekniken kommer att ske i bakgrunden.

 

9. Clio

Och apropå teknik som sker i bakgrunden, här är en teknik som knappt syns – men hörs. Clio är en genomskinlig högtalare som kommer att smälta in oavsett inredning eller bakgrund. Man lovar även bra ljud i 360 grader, som gör att alla i rummet kommer att få exakt samma mängd ljudkvalité. Den blir din för 350 dollar.

 
Siduri har tidigare listat framtidens uppfinningar – som redan finns.
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!