De 20 smartaste svaren till jämställdister och rövhattar

Redaktion 09:00 6 Jun 2014


Du önskar att du hade ett svar som du kunde copy/paste:a för att slippa ägna din dyrbara tid på dem. Vilka då, undrar du. Tja, en bra dag kallar jag dem för jämställdister, en dålig dag för rövhattar. Därför har jag skrivit 20 svar på deras tio vanligaste frågor och påståenden. 

Eftersom jag är en diplomatisk_tjej_88 serverar jag både ett pedagogiskt och ett bitskt svar, som passar utmärkt för ovan nämnda bra och dåliga dagar du kan tänkas ha. Det är bara att kopiera, klistra in och skicka iväg!

1. ”Kan du sluta klumpa ihop mig med alla män? Jag är faktiskt snäll!”

Det bitska svaret: INTE ALLAAAA MÄÄÄÄÄN.
Det pedagogiska svaret: En hävdar inte individualism när någon påpekar en struktur.

2. ”Tror ni inte att om ni istället lagt ner all denna tid på att studera något räntabelt likt ingenjörsstudier eller IT så skulle ni kunna ha en tangibel påverkan på lönegapet mellan kvinnor och män?”

Det bitska svaret: Tror du inte att om du ägnade din tid åt andra saker än att vara sexistisk så hade vi haft ett mer jämställt samhälle?
Det pedagogiska svaret: Kvinnokamp och klasskamp går hand i hand. Feminismen arbetar inte för att alla kvinnor ska kunna starta egna företag, feminismen arbetar för att alla människor ska ha lika rättigheter och möjligheter, oavsett situation och position.

3. ”Du hatar män.”

Det bitska svaret: Nej, jag hatar bara dig.
Det pedagogiska svaret: Generellt är feminismen kritisk mot stereotypa könsroller. Alltså ogillar jag inte män, utan mansrollen och de maskulinitetsnormer som finns i den. Dessa normer, socialt inlärda beteenden, kan vara saker som misogyni, våldtäktskultur, våldsbejakande, machokultur etc. Att hata maskulinitetsnormer är inte samma sak som att gå runt och hata män i allmänhet, även om det självklart också händer.

4. ”Jag kan räkna upp 122 karaktärsdrag som skiljer könen åt, utan att vara forskare.”

Det bitska svaret: Det kanske är därför vi lyssnar på forskare och inte på dig.
Det pedagogiska svaret: Forskare har kommit fram till att det i stort sett inte är någon skillnad mellan kvinnor och mäns hjärnor och att de få skillnader som finns kan vara påverkade av kulturella och sociala faktorer.

5. ”Feminismen har gått för långt!”

Det bitska svaret: Bara enligt Belinda Olsson.
Det pedagogiska svaret: Nej.

6. ”Jag har svårt för alla ideologier som slutar på -ism: Nationalism, feminism, pacifism, kommunism, chauvinism, patriotism.”

Det bitska svaret: Vet du vad jag har svårt för? Människor som är dumma i huvudet.
Det pedagogiska svaret: För att illustrera vilket antiintellektuellt resonemang du just förde kommer jag att från och med nu motsätta mig allt som slutar på -sin: Apelsin, kusin, nästkusin, russin, modemagasin, bensin, limousin. Ja, men det låter ju logiskt!

7. ”Du har fula glasögon och Sverige är ett av de mest jämställda länderna som finns, så sluta gnäll.”

Det bitska svaret: Tack för din kommentar, jag ska skriva ut den och hänga upp den på väggen.
Det pedagogiska svaret: Sverige är inte längre världens mest jämställda land. Vi har tyvärr halkat efter ganska rejält, från 1:a till 14:e platsSverige är dessutom det land där klyftorna ökar som allra mest just nu

8. ”Håll God Ton.”

Det bitska svaret: Lärde du dig det i Flashbackskolan eller?
Det pedagogiska svaret: Nej.

9. ”Kvotering kommer att leda till massarbetslöshet bland vita män.”

Det bitska svaret: Existerar så pass kränkta män som du? I så fall vill jag öppna en deportationsbyrå.
Det pedagogiska svaret: Ditt påstående säger mer om dig och din ovilja att ge upp en privilegierad position än något annat. Den effekt du talar om drabbar idag främst kvinnor, rasifierade och HBTQI-personer, eftersom de systematiskt exkluderas i sammanhang där vita män länge systematiskt inkluderats.

10. ”Det säger väl sig själv att bröst blir mindre sexigt om man ser dem varenda jävla dag, då måste reptilhjärnan ha något annat att sukta efter.”

Det bitska svaret: Det är väl därför jag är så trött på män då, jag måste se dem varenda jävla dag.
Det pedagogiska svaret: Det är väl därför jag är så trött på män då, jag måste se dem varenda jävla dag.

Kuriosa: Alla frågor och påståenden ovan är hämtade från Verklighetens Rövhattar, som sporadiskt väljer att kommentera inlägg på min blogg.

Michaela Larsson bloggar på hej.blekk.se.

 

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!