David Enmark driver sedan 13 år tillbaka en restaurang tillsammans med sin fru Katarina i deras villa på Tranholmen, en liten ö mellan Lidingö och Stocksund.
Med största sannolikhet så var David at Home först med att driva en laglig restaurang från hemmet. Fram till idag har de haft närmare 25 000 matglada gäster i sitt hem, gissar David som även var med och tävlade i Kockarnas Kamp 2020 där han blev stolt trea.
Jag sitter en förmiddag vid Davids köksbord och dricker en kopp kaffe och äter hembakta bullar. Vi pratar om livet och David at Home’s historia. För hur kommer man egentligen på idén att öppna en krog i sitt hem? Hur går det till? Tänk om ingen kommer?
Davids kulinariskaresa började på 80-talet, då han gick ur kockskolan. Efter diverse ströjobb och köksjobb på stjärnrestauranger och kvarterskrogar så startade han cateringfirman Couscous på mitten av 90-talet. Efter något år så började det gå som tåget. 12 anställda, pengar på fickan, en telefon som ringde konstant, jobb runt om i världen och årliga uppdrag på mässor i Cannes men allt gick i 180 så tillslut kom väggen ikapp David.
Efter nästan tio år sålde David cateringfirman och tog ledigt i två år för att fokusera på familjen och deras nya hus på Tranholmen, som då var en relativt öde ö. Precis innan cateringfirman såldes hade David köpt en ny bil, men den såldes för att finansiera köket.
– Jag har ritat den där diskbänken, den är 5,5 x 3 meter lång i ett stycke. När de körde ut den, sa han som byggde den, har du måttat fel får du ett helvete. Den gick ju knappt att få in men när den väl var på plats så kände jag att den här är ju mycket mer värd än bilen, berättar David.
Efter några år med nya jobb i Cannes, Monaco och på hemmaplan läste David av slump i ett magasin om Kuba och de så kallade Paladar-restaurangerna. Där kubanska hem fungerar också som restauranger. Då kläcktes idén att göra det i Sverige. Med sin bakgrund från cateringvärlden hade han ansökt om tusental olika tillstånd för diverse event så processen gick relativt snabbt. Tre-fyra månader efter att idén kläcktes var alla pappren på plats och de första gästerna anlände.
Hur var känslan innan första gästen, nervöst?
– Det finns ingenting som inte går att klara av, begränsningen är att det är ett hem och att det viktigaste är att få familjen att funka. Det är därför jag bara har tillstånd för veckodagar, helgerna är för familjen, och det är så mycket enklare att säga nej till alla som vill abonnera en helg när jag vet att jag inte ens får, berättar David.
Du tvekade aldrig på konceptet, att det inte skulle funka?
– Nä, jag har nog aldrig känt att jag inte skulle klara det. Eftersom jag har varit egen i 30 år, har det ju fostrat en med nedgångar. Du vet, 11 september, jag hade 12 heltidsanställda och helt plötsligt slutade telefonen ringa. Jag var tvungen att permittera personal. Det har format mig, jag hann aldrig tänka utan var tvungen att agera annars hade gått åt helvete för alla.
Sedan någon gång på nittiotalet hamnade David på en föreläsning på den gamla biografen Röda Kvarn.
– De som nu är Eataly. Föreläsningen handlade om att man skulle säga ja - annars har du inget kul liv. Föreläsaren berättade om allt hon hade varit med om bara genom att säga ja utan att tänka efter. Så jag anammade det i ett år och blev ju helt bränd! Mitt år var helt skruvat. Men då blev de ju så att istället för att tänka så utsatte jag mig för så mycket utmaningar som jag egentligen kanske skulle ha bromsat. Det har gjort att jag idag inte har samma rädsla, säger David och skrattar.
En kväll hos David är en minst sagt unik upplevelse. Gästerna tar sig till ön Tranholmen oftast via SL-färjan från Ropsten. Sedan går man upp för stigen till det fina svarta huset med lite industriell känsla. Sedan fylls familjen Enmarks hem med ett 50-tal gäster som får njuta av Davids otroliga mat. Han själv är ödmjuk och säger att det är hemmamat, men låt oss kalla det för hemmamat med extra finess i alla fall. Flera gånger under året gästspelar Norbert Lang, en av Davids goda vänner och mentorer, på restaurangen. På våren fokuserar Norbert på sparris och på hösten blir det tryffel, värt att spana in om det är dina favorit råvaror. Under åren har de flesta kända krögare varit gäster hos David, flertalet vinmakare har haft Winemakers Dinner, kändisar från hela världen och listan med återkommande gäster blir allt större.
Det går att boka bord hos David at Home på fredagskvällar eller abonnera på torsdagar. Men var ute i god tid för det fylls upp snabbt och väntelistan är lång. David berättar att restaurangen kanske inte gjort honom rik men otroligt berikad, för kickarna han får utav de mänskliga mötena och att träffa likasinnade gourmander är värt allt! Får du chansen att äta hos David är det inte bara värt för smakerna utan även för att tanka på lite energi från en väldigt livsglad individ.