Danska favoriter

Viktor Flarkell 15:04 3 May 2011

Vår klubbredaktör drog över bron till huvudstaden i grannlandet för att lista sina personliga favoriter bland stadens klubbar.

Floss
Larsbjørnsstræde 10
Anarkistiskt och fantastiskt. I en övervåning prydd av klistermärken och klotter serveras farligt billiga öl till hårdrockare, punkare, hiphopare och hipsters. Toaletterna är avskyvärda. Den bunkerliknande källaren, dimmig av all ciggrök, erbjuder biljardbord mellan slitna soffor, krossade flaskor och sönderslagna stolar. Stämningen varierar från gång till gång när man är här. Ibland känns det argt, ”punkigt” och nästan lite spännande. Andra gången är det bara lugnt och trevligt med folk som har biljardturneringar. Floss är speciellt, i ordets rätta bemärkelse. Något som måste upplevas själv.

Mesteren og laerlingen
Flæsketorvet 86
Stället i Kødbyen med mest folk… Utanför. Faktum är att det oftast känns som att den faktiska festen och klubben är precis utanför. Hundratals människor både dansar, röker och socialiserar i takt med beatsen inifrån. Inne är det också trångt och uppdelat i två läger. På ena sidan dansar folk hysteriskt på golvet och borden (som visar på en annan mentalitet än hemma) till sedvanliga dj-set. På andra sidan står folk och stirrar och ser svåra ut.

Kalaset
Vendersgade 16
Det mysiga och svenskägda kaféet/restaurangen med radioapparater på väggarna erbjuder inte bara fina kakor och sallader. På fredagar och lördagar sätter de även Köpenhamn-dj:s att spela skivor. Dessvärre ligger Kalaset i Nørreport, vilket kan vara långt att ta sig till, och det kan därför vara svårt att tajma dessa dj:s. Det är däremot ett hett tips att börja kvällen här med att äta, eller bara dricka ett glas vin till vemodiga toner och livsdiskussioner.
 
Simons
Store Strandstræde 14
I en väl dold, på utsidan anspråkslös, källare i de finare kvarteren ligger denna nattsvarta nattklubb. Utsidan förknippar man med gangsterklubbarna i Malmös industriområde, insidan med Berlinska porrklubbar. Två långa kolsvarta korridorer leder till klubbens två dansgolv. Det ena är litet, intimt med tända ljus, ofta urusla dj:s som knappt hanterar play-knappen och med en toalett vars upplyft och inredning måste kostat en smärre förmögenhet. Det andra dansgolvet är stort med bra dj:s. Klubbens gäster är unga, och fräscha med feta plånböcker. Känslan av att springa runt i ett Laserdome-krig är påtaglig inne på Simons.
 

Jolenes
Flæsketorvet 81
Jolenes ligger längst ner i Kødbyen. Några tavlor och några speglar på väggen under neonrosa bokstäver säger kanske inte så mycket. Men det är ju så kul på Jolenes? En ”röksalong” med några soffor intill ett pulserande dansgolv. Det är, som konstaterat överallt i Kødbyen, alltid knökfullt med folk som röker och trängs, men det finns trots det alltid plats att dansa. Stämningen är speciell, och det går inte riktigt att förklara varför. Den bara finns här. 

Chicky Grill
Halmtorvet 21
Om Chicky Grill verkligen är en klubb vet jag inte. Det enda jag kan säga om Chicky Grill är att jag aldrig har känt ett sådant pulserande lyckorus som en fredagsnatt här. Inredningen för tankarna till en förortspizzeria med plastblommor och furumöbler. Men italodisco-dängorna avverkar varandra i tinnitusframkallande hög nivå och ölen säljs för 15 danska styck. Så bry er inte om den misstänksamma miljön, om det är folk där – shoot.
 
Bakken
Flæsketorvet 19–21
Första klubben när man kommer in i Kødbyen. Alltid en stunds kortare kö och alltid fler gäster än vad som egentligen får plats. Följden blir ett icke existerande dansgolv, armbågande och allmän trängsel. Besökarna är unga, snygga och hippa och musiken som spelas är alltid fantastisk. Gå dit om du som jag njuter av att kolla på snygga människor, och försök ignorera den intetsägande lokalen som pimpats upp av några deppiga tv-apparater i ett hörn.
 

Din nye ven
Skt. Peders Stræde 34
Din nye ven har ingen motsvarighet i Malmö, men jag skulle gissa att ställets bubblande stämning och tydliga koncept är något som många barer själva vill uppnå och sällan lyckas med. Här spelar stammisgäster sällskapsspel medan Köpenhamns samlade trupp indiehipsters spelar skivor. Den annars ganska kala, steniga lokalen täcks av gästernas värme och fina lampor. Det är trevligt på Din nye ven, men ordet som beskriver upplevelsen bäst är ”fin”. Fin personal, fina gäster, fin musik.

Och mellan ställena…
Känner man sig ung och hurtig (och för pank för taxi) när man åker över till Köpenhamn bör man såklart köra den obligatoriska klubbrundan, och även om det ibland innefattar längre promenader mellan ställena kan de ibland vara nog så underhållande. Köp take-away öl (vilket fenomen!) i vilken närbutik eller Seven Eleven som helst, släng upp dina bästa låtar på mobilen och prata loss med andra turister och freaks på Strøget.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!