Foto: Daniel Stigefelt

Daniela Rathana: "Jag var verkligen en farstaglitter-tjej"

11:30 2 Aug 2021

Snart släpper Daniela Rathana sitt debutalbum, men hon har redan nu en självklar plats i musiksverige. Alexandra Lundbladh har hälsat på hemma hos Daniela och pratat om albumet, farstaglitter och Alex Schulmans inblandning i hennes förlovning.

I lägenheten på Södermalm i Stockholm står prylar staplade överallt. Utvalda jackor och klänningar hänger utanpå garderoberna och på ytterdörrens insida sitter ett stort collage av fotografier som ger en fingervisning om vilka som bor där. Det är personligt och mysigt. Daniela Rathana verkar inte ha några problem alls med att bjuda in ett helt team till sitt hem när vi knackar på för omslagsfotografering och tillhörande intervju. 


Nöjesguiden #7 finns ute nu. 

Daniela stylar håret framför badrumsspegeln, och sätter sig sedan i köket för att bli sminkad. Den första looken för dagen är farstaglitter, vilket också råkar vara namnet på det andra spåret av hennes kommande album Rathana Club. Till skillnad från de allra flesta som någon gång slängt sig med uttrycket associerar hon inte farstaglitter med något negativt.
— Det började med att min kompis My hade varit på en fest och överhört ett samtal där en kille sa att hans stil på tjejer är farstaglitter. Jag kände att det var det bästa jag hört i mitt liv. Det har verkligen stannat kvar i mig. Tanken om att man vill se dyr ut men har inga pengar. Jag har varit och är en sån person och hela stilen har 90-tals-associationer, vilket också är så inne nu. Det används fortfarande som ett skällsord vilket är så weird för det är en stil som många har. Jag ville claima det ordet. 

I Farstaglitter sjunger Daniela om att blanda vodka med multivitaminjuice, baxa från Glitter och hålla huvudet högt när man går med sin farstaglitter-stil. Det känns som en hyllningslåt till alla som varit tonåring på 2000-talet. 


Topp, Elin Meijer. Byxor, Agnes Österlin. Väska, privat. Örhängen, IOAKU. Halsband, Monki. Armband, Pfg Stockholm.
 

Hur var du som 15-åring?
— Jag var gatubarn. När jag började röka plockade jag fimpar och samlade i ett ciggpaket och baxade och hela den grejen; festade, vodkabilen, Playahead. Jag var en sökare och väldigt fjortis. Jag var väldigt ledsen och hade mycket ångest. Rebellisk. Jag var så jobbig, men också nice. Jag tror att jag skulle tycka om mig själv om jag fick träffa mig som 15-åring. Jag var verkligen en farstaglitter-tjej, men i Akalla. 

En kompis till mig brukade sno jeans från ginatricot och riva ut larmet. Alla byxor hade hål i sig.
— Det gjorde vi också! Det var ju det, man hade hål i alla kläder. Min mormor jobbade på Erikshjälpen i Spånga och jag köpte en Lyle and Scott-pullover. Jag klippte ut märket och satte det på ett linne som jag hade och bara “kolla!”, skitstolt. 

Det är faktiskt helt rimligt. 
— Det är också så älskvärt. Det var en sådan kontrast för mig i den åldern. Jag växte upp i Akalla och bodde där från att jag var 4 till 16. Samtidigt gick jag på Adolf Fredriks musikklasser vilket är en väldigt posh skola. Man ville passa in i båda världarna. 

 

”Jag blev medveten om vilken klass vi tillhörde när jag var tio år gammal”

 

Hur var det?
— Jag blev medveten om vilken klass vi tillhörde när jag var tio år gammal. Jag hade vänner med hus där det gick en hiss upp till entrén. Hemma hade vi ibland knappt råd att äta mat, så jag åt hos mormor och morfar. Det var ganska grovt. 

På sin ena arm har Daniela en tatuering av namnet Rathana skrivet på thailändska. Hennes mamma och bror har en likadan. Låten Rathana från Danielas första och hittills enda EP Halva vägen fri handlar om hennes mamma. 

Under de senaste två åren har Daniela jobbat på sitt debutalbum Rathana Club som släpps den 24 september. 
— Jag skrev Halva vägen fri tillsammans med min fästman (Mats “Masaka” Sandahl, red.anm), Prins Daniel, Leo Salomon och Oskar Linnros. Den skrevs i nutid kan man säga, jag skrev om det som hände mig under den perioden. Jag mådde väldigt dåligt och hade precis gått igenom ett breakup. Nu två år senare är jag så kär att jag håller på att sprängas, min baby daddy har gått ner på knä framför mig och jag har varit tvungen att stanna upp och sakta ner på grund av pandemin. Jag har verkligen kunnat djupdyka ner i att skriva låtar och också blivit lite bättre på det tycker jag. Jag har experimenterat mer. 

Hur skiljer sig det kommande albumet från dina tidigare släpp?
— I och med att det skrevs under en pandemi kändes det som att jag hade valet att antingen skriva om det som händer, som jag hade gjort tidigare, eller gå in i en egen bubbla vilket jag verkligen gjorde. Det är mycket dans och feststämning på albumet, och lite mer lättsamma låtar för att jag varit mer lättsam. Men det betyder inte att det varit lättare att skriva låtarna. Den här gången har jag också skrivit med Charlie Bernardo som är producent, och Mapei som kommer från raphållet. Och sen är det Oskar Linnros och jag. Man hör att det finns lite av alla i låtarna. 

Har din fästman Mats varit med på det här albumet? 
— Ja, han har proddat introspåret som heter Ta en ta två

Det är otroligt bra. 
— Jag vet, jag älskar det så mycket. Han har också proddat Överdos som Zikai är med på.

Jobbar ni bra tillsammans?
— Ja, det är väldigt lätt att skilja på rollerna. När vi är i studion och jobbar tillsammans är vi arbetskamrater och när vi är hemma är vi lovers. Jag tycker inte det är så svårt att navigera mellan de där rollerna. Det är bara hur kul och mysigt som helst. 

 


Klänning, Lisa Helena Jacobsson. Halsband, Monki. Kedja, privat. 

 

Hur träffades du och Mats? 
— Han var med i en JC-reklam när jag var tio år. Han och hans kompisar hade ett band och så sjöng de I’m in the band...

“Jag minns den! Heey I’m in the band”, skriker jag och avslöjar min vidriga sångröst inför Daniela som har Sveriges kanske bästa sångröst just nu. 
— Jaa! Han är den snygga i den videon. När jag var tio år och skulle söka till Adolf Fredriks musikklasser stod han på skolgården med sitt band och körde den låten. Jag tyckte han var så snygg och hade så snygga kläder på sig. Jag gick med min mamma och köpte stuprörsjeans som de hade. Så ja, jag har vetat vem han är sen jag var tio år gammal. Han spelar bas, och vi började turnera tillsammans bakom Oskar Linnros flera år senare. Vi blev bästisar och sedan blev vi kära. 

Ni förlovade er väldigt nyligen. Kan du inte berätta om det?
— Det kom från ingenstans. Vi har sagt till varandra att vi vill vara tillsammans för evigt och bli gamla tillsammans, så det kanske inte är så konstigt egentligen. Det hade varit Grammis och jag var ute och festade hela natten. Jag kom hem och dygnade för att jag hade bokat tandläkartid klockan 12. Mats följde med mig och sedan var han så “Jag tänkte vi kunde käka middag ikväll, jag har bokat bord” och jag kände bara “fyfan vad jobbigt, nej det tänker jag inte göra”. Men han ville verkligen att vi skulle ha en datenight. Jag sov en timme, satte på mig mjukisbyxor och var redo att dra och Mats bara “älskling, jag tror att du vill sminka dig lite”. Jag blev passivt aggressiv och sminkade mig typ aggressivt. Vi skulle ta en fördrink på Taverna Brillo och där satt Alex Schulman. Det som ingen vet är att jag är Alex Schulmans största fan, han är min stora gud. Det här pratar jag inte med folk om för jag får försvara det så mycket, men Mats vet att det är min lilla grej och att jag älskar Alex Schulman och har läst alla böcker och lyssnat på podden. 

— Hovmästaren visade oss till bordet bredvid Alex. Det enda jag kunde tänka på var att han satt bredvid och att vad jag än säger så kan det hamna i podden. Vi beställde drinkar och sedan såg jag att Alex reste sig. Han stannade till vid vårt bord, hukade sig och la en hand på Mats axel. Jag tittade på dem och fattade ingenting och bara “känner ni varandra?” och Alex svarade “vi? Ja men gud, vi är gamla bekanta” och så var de helt allvarsamma. Jag blev så stressad och undrade vad fan som händer. Sedan tog Alex upp en liten ask från sin ficka och gav till Mats som gick ner på knä och friade till mig. 

Gud vad fint planerat. Han måste vara väldigt kär i dig. 
— Ja, han har planerat det där i ett halvår. Jag fick psykos. Jag tänkte det här händer i mitt huvud, det är inte på riktigt. Det finns en film på det där jag reser mig och springer iväg och gör en liten u-sväng och Mats bara “kom tillbaka!”. Sedan sa han att vi skulle äta middag på vår kompis tak och när vi kom dit så var alla våra vänner och familj där. Jag känner mig väldigt älskad, det är en sjuk bekräftelse. 

 


Kjol, Humana Secondhand. Stövlar, Elin Meijer. Håraccessoar, Lily & Rose. Örhängen och halsband, Caroline Svedbom. Armband, Lily & Rose och Caroline Svedbom. Ringar, IOAKU och Caroline Svedbom.

 

Vad är det med Alex Schulman som gjort dig så besatt?
— Jag kan inte sammanfatta. Jag skulle behöva en vecka med dig och prata nonstop. Vår relation har utvecklats genom åren, jag tror bara han känns som en trygg punkt. Jag tror ju att jag känner honom och jag vet att jag får träffa honom varje fredag. Om jag är osäker eller otrygg och tar upp podden är det som att komma hem. Han är en viktig person för mig.

Daniela verkar dra sina idoler till sig. Hennes ungdomsidol Oskar Linnros är numera hennes A&R och Daniela var den första artisten som blev signad på hans skivbolag Dundra. Hon blev också erbjuden att tolka en annan idol, Veronica Maggio, inför tioårsjubiléet av Satan i gatan tidigare i vår.
— Jag fick förfrågan om att göra den grejen och dog. De öppnade samtalet med att säga “Har du en relation till Veronica Maggio?” Jag bara skrattade. 

Jag tror inte man kan vara född på 90-talet och inte ha en relation till henne. 
— Nej men man kan inte bo i det här landet och inte dö för henne. Jag blev livrädd, jätteglad och jätteärad. Först frågade de om jag kunde köra en annan låt, men jag krigade för att få köra Satan i gatan. Jag och min kille satt och pratade om vad vi kunde göra av Satan i gatan — ska vi göra gospel, något klubbigt; vi testade totalt sju olika versioner. Massa olika tonarter och tempon, men vi kände att det inte gick att göra om den på något sätt. Senare pratade jag med Veronica om det och det visade sig att de hade haft samma taktik när de skrev den. Jag har gått igenom samma låtskrivningsprocess som Veronica Maggio. Det är mäktigt. Vi är liksom nära nu. Jag har ett brev av henne här, säger hon och pekar på ett rosa papper på kylskåpet. 

Hur är det med självförtroendet? Jag tycker att dina låtar utstrålar mycket självsäkerhet.
— Ja, jag tror att jag har väldigt bra självförtroende men dålig självkänsla. Framför allt nu med var jag är i min karriär och de valen som jag gör, typ att jag dansar och skådespelar fastän jag inte kan dansa eller skådespela. Jag bara “jag ska göra det, det ska bli bra”. 

Ja, jag såg att du ska göra premiär som skådespelare snart. Hur kommer det sig? 
— Jag fick ett manus skickat till mig, gick på casting och gav allt. Jag kände att jag har ingen aning om hur man skådespelar så vi kör bara, kastade mig på golvet och sånt. Och så fick jag rollen! Så jävla sjukt. 

Serien som Daniela ska vara med i är den kommande Discovery plus-satsningen Dumpad som är skriven av Therese Lindgren. 
— Jag har ingen relation till Therese Lindgren, men det jag fastnade för med manuset var en konfrontation mellan huvudkaraktären (som är inspirerad av Therese) och hennes vänner. Jag spelar en av hennes vänner. Det har kommit fram att hon åkt ambulans in till psykakuten för att hon fått en panikångestattack och hon har precis blivit dumpad av sin kille. Hon har inte pratat med sina vänner om det, men däremot har hon gjort youtubevideor där hon sitter och gråter och de är så här “Varför kan du sitta och prata med hela världen om vad som händer dig men inte ringa oss?” Det där kan jag relatera till väldigt mycket med att skriva låtar. Det finns låtar jag skrivit med ämnen som jag pratat om i studion med random människor som jag inte har en relation till och som ska spelas för alla men som jag inte pratat om med min familj eller mina närmaste vänner. Det tycker jag är intressant. 

Många av Daniela Rathanas låtar är personliga och nakna. Trots sin hittills ganska sparsamma låtsamling blev hon tidigare i år nominerad till en Grammis i kategorin Årets Nykomling. Regissören Nim Kyoung Ran nominerades till Årets musikvideo för videon till Danielas låt Ansikte.
— Det har pratats mer om min outfit än att jag var nominerad. Den var ju Grammis. Jag har aldrig känt mig så snygg, säger Daniela till stylisten Amanda Persson som stylar vår omslagsfotografering och dessutom stylade Daniela inför Grammisgalan.

Hur var det att vara grammisnominerad?
— Det var så fett. Att vara nominerad till Årets nykomling när man släppt en EP är så sjukt, jag är otroligt tacksam för det. Jag behövde verkligen den bekräftelsen. 

Hur kändes det att inte vinna? 
— Det var helt lugnt. Jag visste att Mona Masrour skulle vinna för hon är bäst och jag älskar henne. Men nästa år vill jag verkligen vinna. 

Vad ska du göra i sommar?
— Försöka ta lite ledigt, spela lite. Vara med min fästman och ta in att jag ska gifta mig. 

 

”Jag märker att den här ringen är väldigt triggande för många”

 

Har ni börjat planera bröllopet?
— Ja! Tilde de Paula ska viga oss och jag vill att Alex Schulman ska vara med på något sätt. Han har ett väldigt tight schema, men vi kan anpassa hela bröllopet efter honom. I och med att Mats egentligen bor i Brooklyn hade det varit väldigt fett att vara där. Kanske i en kyrka, ha en gospelkör och jazzband såklart. 

Varför Tilde de Paula? 
— För att jag älskar henne av hela mitt hjärta.

Har du alltid velat gifta dig? 
— Nej. Eller? Jag vet inte. Jag märker att den här ringen är väldigt triggande för många. Att folk ger mig komplimanger genom att berätta hur långt ifrån de själva är ett giftermål. Många tjejer lider ju av prinsesskomplex. Jag har många kompisar som gör det, att gifta sig är det största. Jo, men jag har känt att jag vill gifta mig men jag har också tänkt att det är när man är 40 typ, men vi får se när bröllopet blir.

Det måste vara så fett att bli friad till när man absolut inte förväntar sig det. 
— Ja men visst! Och typ vara först. Skitsamma om vi gör slut, vi var först. Jag vann!
 

Foto: Daniel Stigefelt, Styling: Amanda Persson, Makeup: Josephine Golan. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2021.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!