Daniel Sjölin startar litteraturpodcast

15:16 22 Sep 2016

Författaren och den tidigare Babel-programledaren Daniel Sjölin är aktuell med podcasten "Bakom boken".

Den i många läger omtyckte Daniel Sjölin sällar sig idag till den svenska poddfloran. Bakom boken, som hans nya projekt heter, är en litteraturpodd producerad av förlagen Norstedts och Rabén & Sjögren. I den kommer Sjölin att samtala med andra svenska författare om sådant som rör skrivandets många delar. Podden har funnits i ett år tidigare, men får sig nu alltså en nypremiär med Sjölin bakom rodret.

– Det här ju en förlagspodd och här finns en hel del erfarenhet om hur vägen mellan ett manus och en utgiven bok ser ut. Tusentals manus skickas in varje år, och mörkertalet skrivbordsmanus är nog tiofalt, så där finns ett tomrum vi fyller genom att ta ett grepp om skrivandet som hantverk. Vi har en liten skrivarskola med förläggaren och författaren Håkan Bravinger och vi har Veckans dikt, för både barn och vuxna. Jag gillar att gränserna mellan genrerna är helt bortblåsta här, berättar Daniel Sjölin i ett pressmeddelande.

Premiäravsnitten av Bakom boken släpps idag, den 22 september, och gästas av Jonas Gardell och Barbro Lindgren. Hädanefter kommer det att komma ut ett avsnitt varannan vecka. Andra gäster som kommer att dyka upp i Sjölins podd inkluderar bland annat den tidigare Nöjesguiden-medarbetaren Tone Schunnesson, Jenny Jägerfeld, Karolina Ramqvist, Plura Jonsson och Mats Strandberg.

– Skrivande innehåller många olika delar. Blicken, romanfigurer, intrig, stilistisk. Jag väljer att fokusera på det som de gästande författarna är suveräna på, ett ämne i taget. Dels för att det kan vara en hjälp till de som skriver där ute, och dels för att det är det som jag själv är mest intresserad av när jag möter författare. Litteraturen är så mycket viktigare än dem som skriver den. Sen får Jonas Gardell ursäkta om jag beundrar hans stilistiska förmåga mer än jag vill veta vad han kör med för tandkräm. Det är klart. Vad han kör för bil hade varit intressant. Jag är litet bilintresserad nämligen. Det borde jag frågat, säger Daniel Sjölin.

Här hittar du mer info om "Bakom boken".
Läs även: "INTERVJU: Tone Schunnesson om debutromanen Tripprapporter"

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!