Daniel Silver med flera ställer ut på CFHILL

16:38 17 Oct 2019

Den nya utställningen All movements have memories öppnar på CFHILL. Utställningen är curerad av Sandra Weil och visar verk av Daniel Silver och sex andra konstnärer. 

Tel Aviv-baserade Sandra Weil, också känd som dotter till miljardären Robert Weil, är den fristående utställningscuratorn som är på återbesök i Sverige. Senast hon besökte Stockholm var för utställningen Not the End, med konstnärer vars verk berörde Förintelsen.

Denna gång gästar hon med en helt ny utställning med danstema. Namnet på utställningen är All Movements Have Memories.

Tillsammans med Sandra Weil, finns Daniel Silver och Ohad Memori på plats på vernissagen för att presentera sina verk. Hon berättar om att utställningen sammanlagt består av sju stycken konstnärer, där samtliga har arbetat kollektivt.  
– Jag intresserar mig i den här utställningen för konstnärer som, istället för det vanliga ensamma arbetet i ateljén, har valt att relatera till andra på ett sätt som liknar den kollektiva gemenskapen i ett danskompani. Dansarna i ett danskompani är tränade att relatera till och lita på de andra, något som kan lära oss att bry oss om andra och i längden engagera oss socialt. För mig är dialoger och styrkan i hur konst kan sammanföra människor som annars rör sig i olika fält, något magiskt.

De medverkande konstnärerna är Gadi Dagon, Noa Eshkol, Sheila Hicks, Ohad Meromi, Daniel Silver, Marcel Dzama och Jockum Nordström. Det kollektiva arbetet har i det här fallet också inneburit att konstnärerna har arbetat tillsammans med dansare.

Ett bra exempel är den Londonbaserade konstnären Daniel Silver. Som de flesta andra konstnärer arbetar han inte ensam i sin ateljé utan har sällskap av tre dansare, till deras improviserade dans skissar han kropparna i lera. Några väljs sedan ut för att gjutas i kolossalformat – två till tre meter höga. Det är bland annat dem som finns att se på plats på CFHILL från och med imorgon.  

Daniel Silver är tidigare bland annat känd från samarbetet med ACNE Studios. Ett samarbete som började för strax tio år sedan, när Acne Paper ville fotografera i hans studio. Den fotosektionen utvecklades senare till att Acne gjorde en kollektion baserade på Daniels verk. Dessutom är han skaparen av skulpturen som man kan hitta på Acne Studios på Rue Froissart i Paris.

 

Här är alla medverkande konstnärer

Gadi Dagon (född i Australien 1957), arbetade från 1990 – 2016 som danskompaniet Batsheva Dancecompanys husfotograf. I en serie verk visas hans bilder från koreografen Ohad Naharins världsturnerande och kritikerhyllade verk Hora (2009), med elva dansare mot en intensivt grön fond.

Noa Eshkol (1924 – 2007), var en berömd israelisk koreograf och danspedagog som tillsammans med Avraham Wachman (1931 – 2010) utvecklade en unik variant av notation för dansinstruktioner, där fokus skulle ligga på det känslomässiga uttrycket. Parallellt med sin koreografgärning arbetade Eshkol med textila verk, där själva tillvägagångssättet hade släktskap med dansnotation, enligt ett särskilt mönster. Textilverken blev ett sätt att bearbeta upplevelsen av Yom Kippur-kriget och under en period slutade hon helt att koreografera, som en för henne nödvändig protest.

Sheila Hicks (född i USA 1934), är en av de mest hyllade och uppmärksammade konstnärerna idag. Med garn och tovad ull, skapar hon färgstarka abstrakta objekt som varierar i skala från centimeterstora till att fylla hela rum. Viktig inspiration fick hon av sin lärare på femtiotalet, konstnären och Bauhaus-pedagogen Josef Albers som introducerade henne för textil konst av mexikansk ursprungsbefolkning i Anderna. Sin ställning som en av världens just nu mest betydande konstnärer erövrade hon i samband med Venedigbiennalen 2017. 2018 hade hon en omfattande utställning på Centre George Pompidou, Paris.

Ohad Meromi (född i Israel 1967, baserad i New York) utgår i sina målningar och objekt från en estetik förknippad med stora samhälleliga förändringar och stora förhoppningar, företrädesvis det israeliska sjuttiotalet och det ryska avantgardet i början av förra seklet. Ur det perspektivet får dansen en befriande roll, ett sorts motstånd och motgift mot yttre kontroll och en allt mer avtagande fysisk närhet till varandra.

Daniel Silver (f. 1972, baserad i London), är skulptör, men arbetar även textilt med monumentalverk, bland annat i samarbete med ACNE. Han har bland annat nyligen deltagit i en samlingsutställning på The Freud Museum i London. 2013 hade han uppmärksammad utställning – Dig – som utgjordes av en fiktiv utgrävningsplats.

Marcel Dzama/Jockum Nordström. Utställningen presenterar deras samarbete med collage som de arbetade med 2011 genom att skicka varandra sina urklipp mellan New York ochStockholm. Resultatet blev The Donkey Prefers Garbage to Gold, en serie verk skapade kollektivt.

All Movements Have Memories visas på CFHILL som ligger på Västra Trädgårdsgatan 9. Utställningen och öppnar fredag den 18 oktober och pågår till och med lördag den 16 november 2019. Inträdet är fritt. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!