Foto: Kalle Sanner

Daniel Rybakken får Torsten och Wanja Söderbergs pris

12:44 18 May 2017

I år är det den göteborgsbaserade ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken som tilldelas Torsten och Wanja Söderbergs pris på 1 miljon kronor.

Daniel är född i Oslo där han utbildade sig på AHO, Högskolan för arkitektur och design. Han har även en Master i Fine Arts från HDK och driver sedan Studio Daniel Rybakken i Majorna.
– Det är såklart fantastiskt att få ett sådant här pris. För mig är arbetsprocessen lika viktig som resultatet. Jag låter arbetet ta tid och vill hitta fram till ett eget uttryck. Så har det alltid varit för mig. Jag vill att något mer ska hända i mötet med produkten. Jag vill väcka tankar. Så att mitt arbete lyfts fram är väldigt roligt, säger Daniel Rybakken.

Med sitt examensarbete från HDK tog Daniel sin utgångspunkt i hur dagsljuset påverkar oss. Bland annat väckte hans bord som efterskapade refektioner av solljus i golvet uppmärksamhet när det visades på möbelmässan i Milano samma år. Sedan dess har han fortsatt att utforska ljus och belysning, bland annat i ljusinstallationen Daylight Entrance, där 6500 lysdioder i ett slutet trapphus skapar en upplevelse av dagsljus inomhus.

Torsten och Vanja Söderbergs pris instiftades till hundraårsminnet av Torsten Söderbergs födelse och utdelades första gången 1994. Prisets syfte är att främja konsthantverk och design i Norden samt att stärka det kollegiala nordiska samarbetet.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!