I dagarna släpper Daniel Crespi tillsammans med Mikael Einarsson boken Hedonisten. Den fotorika publikationen skildrar åtta stycken hämningslösa middagar och innehåller förutom 250 bilder av Calle Stoltz recept till samtliga rätter och kommentarer av krögaren själv.
Middagarna som är alltifrån återhållsamma spänner från svart kaviar och haute cuisine, via smörgåsbord till rena köttfrossor. Vi tog ett snack med Daniel Crespi om antitesen till återhållsamhet.
Varför just åtta middagar? Sju hade lett tankarna till dödssynderna tänker jag.
– Åtta är den bästa och jämnaste siffran helt enkelt.
Men du vet att frosseri är en dödssynd?
– Jajamensan!
Boken känns som en motreaktion till hälsovågen i samhället i stort. Är det så?
– Egentligen är det inte bara en reaktion utan mest en liten dokumentation som inte ber om ursäkt, inte försöker vara något som den inte är och rätt och slätt handlar om gastronomisk njutning. Det har visat sig vara stötande för vissa väl valda individer att man ger ut en bok där folk har skoj och njuter av livet så jag ser hellre boken som en motreaktion på dessa torra individers uppenbart totalt trista tillvaro.
Vem riktar sig Hedonisten till?
– Den ska vara en inspirationskälla till alla som tycker att det ska vara roligt och gott att leva.
Vissa av middagarna, eller de flesta, verkar närmast hälsovådliga?
– Nope, de smörjde alla både kropp och själ. Men lite ont i njurar och lever har man ju haft.
Vilken var roligast att genomföra?
– Kaviar. Alltid kaviar.
Vad är det sjukaste du har ätit?
– Jag har inte ätit så mycket sjukt faktiskt. Går inte igång på det riktigt. Äckligast var i alla fall Isländsk surhaj. Haj som grävs ner i jorden, pissas på och fermenteras. Brrrr! Behövde många flaskor sprit till den.
Till vardags driver Crespi restaurangerna Djuret, Pubologi, Leijontornet 12 x 8, Tweed, The Burgundy och Svinet i Gamla Stan i Stockholm.
Vad händer i “ditt" kvarter till sommaren, några nyheter?
– Innergården med baren Sanchez öppnar i juni. Utomhusgrillen Svinet öppnar måndagen efter midsommar också. Båda med Afrika Bambaataa-tema i år i både cocktaillista, mat och så brygger vi afrikansk-amerikansk ananas pale ale till gården också.
Hedonismen finns i bokhandeln från och med denna vecka. I samband med detta har Crespi även släppt ölet Crespi Il Sindaco De Luze Cognac Wood Aged Cohiba Blazed Imperial Crazed Stout, som är bryggd hos PangPang och infuserad med cigarrök.
Stad:
Kategori: