Foto: Donna Lee.

”Dagens rappare är vår tids stora poeter”

15:45 21 Feb 2023

Den Malmöbaserade rapparen Mattis släpper sitt andra album och bjuder in till ett konsertkoncept med fokus på textförfattare. 

Ibland känns Malmö som den enda staden där affischering fortfarande har sin kraft. Mer ofta än sällan är mannen med sin elcykel synlig och sätter upp planscher på plank och väggar. Det är just på en av de här väggarna jag stannar till och kommer i kontakt med Malmörapparen Mattis. I nästintill varje gatuhörn sitter Mattis Grusells affisch upp som visar att singeln Numer är släppt. Singeln tar med lyssnaren på en resa in i Mattis ordvärld och är det första släppta spåret från det nya albumet som går under samma namn, som av en slump har ett havs- och sjötema.
– Jag hittade en dagbok från när jag jobbade på Stena line-färjan mellan Polen och Sverige sommaren 2014. Det är typ det värsta och roligaste jobbet jag haft på samma gång. Det är nog också den enda gången jag skrivit dagbok. Mina aspirerande sjömans-drömmar blev dock kortlivade. 

Däremot menar Mattis att den världen mycket symboler och referenspunkter som går att applicera på det han ville säga med Numer. 
– Jag tror helt enkelt att havet var en bra kuliss för det jag ville berätta denna gång. 

Men hur skulle du beskriva Numer ? 
– Tänk dig att du åker ut tidigt med båt, innan det blivit ljust. Du passerar under en bro precis när solen tittar fram och sen vidare ut på öppet hav. Tänk dig stormar som kastar dig fram och tillbaka mellan vågorna men som efteråt lämnar vattnet stilla som ett silkeslakan. Blåa timmar och dimma som gör det omöjligt att se varken lanternor eller främmande fartygsskrov. Tänk dig begäret av att vilja ge dig ut, ut på det stora äventyret. Sen föreställer du dig rädslan av att vara vilse och att kanske aldrig riktigt hitta hem igen – så skulle jag beskriva det. 

Ganska snabbt när man börjar lyssna på Mattis är det oundvikligt att inte förstå hans fascination vid ord och hur han verkligen använder hiphopens och rappens poetiska kraft. 
– Ord och texter är som små nycklar, vägen in till helt andra världar. Världar jag kanske aldrig hade fått tillgång till annars, förklarar han och fortsätter: 
– Sen kommer jag från ett långt led av stora historieberättare - Morfar, farfar, farmor Karin med flera – de tog mycket stolthet i det och det gör jag också. 

Trots att några av vår tids främsta textförfattare kommer från rappen och hiphopsfären är det ofta andra genrer som blir tätt sammanlänkade med starka texter. På frågan varför det är så menar Mattis att det är svårt att ge ett entydigt svar på den frågan, men att det kan ha något att göra med vad media har valt att associera med en av Sveriges största genrer och vilka rum hiphopen har varit välkommen i. 
– Jag tror kulturscenen kan vara trångsynt på många sätt, kanske i synnerhet den litterära genren. Att folk tänker polotröjor, rött vin och svenska akademin så fort text och språk nämns. Men samtidigt, kollar du på vilka poeter som når ut och berör unga människor idag är majoriteten faktiskt rappare. Kanske är vi långsamma som samhälle att acceptera nya uttryck och genererar men jag är övertygad om att vi kommer att se tillbaka på vissa av dagens rappare som vår tids stora poeter. 

Fascinationen vid ord och text går även igen i vad man kan se som små gåvor som han ger vid sina albumsläpp. Vid släppet av debutalbumet Ett tag till skapade han ett korsord. Till Numer slår han sig ihop med Malmö Live och skapar ett konsertkoncept med fokus på textförfattare. På scen står under kvällen inte bara han själv utan även Inomi, Nathalie och Venus Anon. 
– Alla tre är otroliga på att berätta sina historier och jag ville se om det gick att uppmärksamma det ännu mer i en annan kontext. Det kommer att bli fyra unika sets där alla akter kompas av ett husband. Vi kommer att inkorporera alla artisters texter på olika sätt och jobbar just nu för att hitta en unik scenisk miljö som lirar med projektet. 

Vem hoppas du dyker upp under kvällen? 
– Framförallt hoppas jag att många unga vuxna hittar dit. Sen hade det varit fett att se Mats Nileskär i publiken. 

Vilken känsla vill du att besökarna ska lämna med? 
Så länge dom lämnar med en känsla är jag nöjd. 

Numer är den första singeln från Mattis nya album som går under samma namn. Releasen firas på Malmö Live den 31 mars. Medverkande på scenen är Mattis, Venus Anon, Inomi och Nathalie samt Amira Brown bakom dj-bänken.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2023.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!