FOTO: CELINE BARWICH

Clara Christiansson Drake: ”Det hade gagnat Stockholm att ha fler kollektiv”

08:47 9 Oct 2023

Uppföljaren till kultklassikern Tillsammans får besök av nittiotalets rejvkultur, förkroppsligad av den nya karaktären ”kompis”. Nöjesguiden har pratat med ensemblens yngsta tillskott.

När fyra välbekanta ansikten som tillhör Göran, Klasse, Erik och Anna uppenbarar sig på Filmhuset för att presentera nya Tillsammans 99 översköljs hela salongen först av en kraftfull nostalgivåg och strax av en desperat hoppfullhet – kommer Lukas Moodysson att rädda den svenska spelfilmshösten? 

År 1975 flyttade de fyra ihop med sina barn och några till vuxna i ett hus för att leva tillsammans som en enda stor hippiefamilj. År 1999 har Sveriges mest kända kollektiv förvandlats till världens minsta. Bara två av de fyra bor kvar och stretar på. När Göran (Gustaf Hammarsten) fyller jämt vankas det återförening. I huvudrollerna återses många från det gamla gardet. Men några nya namn har tillkommit i Tillsammans-släkten: den för alla okända gästen Peter spelad David Dencik, Jonas Karlsson som ersätter Ola Rapace i rollen som den snygge bohemen Lasse, Julia Heveus som är Lasses plus en på festen och sist men inte minst Clara Christiansson Drake, enligt uppgift Görans tidigare partner Lenas fåordiga dotter som inte vill identifieras med något namn och därför blir kallad ”kompis”.

Det är den tredje Lukas Moodysson-produktionen för Clara (född 1999) efter Vi är bäst! som hade premiär för tio år sedan och den hyllade HBO-serien Gösta där hon spelade den sköra BUP-patienten Saga.

Hur lärde ni känna varandra?

– Första gången vi möttes var på en provspelning för Vi är bäst!. Då var jag inte så intresserad av att hålla på med film och visade nog det ganska tydligt. Men jag fick en liten roll ändå två år senare och då hade jag tänkt om lite och tyckte det var väldigt kul. 

Du hoppade av skolan för att satsa på din skådespelarkarriär - var det värt det?
– Jag har aldrig tänkt "nu ska jag bli skådespelare" utan snarare "jag vet inte vad jag ska göra och jag kan inte vara i skolan". När jag hoppade av hade jag liksom ingen aning om vad som skulle hända. Men det möjliggjorde att jag kunde skådespela mer och tacka ja till jobb.

Med tanke på hur tuff den här branschen är - vad är det som lockar dig?
Att få vara någon annan. Få glömma bort sig själv och lära sig att uppleva saker som man aldrig skulle vara med om annars. Det känns som att man får leva flera liv när man är skådespelare. 

Vad har du för relation till den första Tillsammans-filmen? 
– Säkert som varje nittiotalist. Jag såg den många gånger med min familj när jag var liten. Och tyckte den var väldigt rolig och knäpp. Det tycker jag fortfarande.

Lukas Moodysson sa i en intervju: ”Tillsammans 99 ska bli världens sorgligaste komedi”. Tycker du att han har lyckats med det?
Det tycker jag verkligen är spot on. Man vill ju gråta och skratta samtidigt. Det har han verkligen lyckats med.

När du fick manuset, vad fick du veta om din karaktär? Vad kan du berätta om ”Kompis”?
– När jag fick manuset läste jag väldigt mycket om rejvkulturen på nittiotalet som var så enorm. ”Kompis” har halkat in där och det kanske har gått lite snett och för långt för henne med mycket droger. Hon har varit rejvtjej och 1999 är hon på en väldigt konstig plats i livet.

Hon är väldigt iakttagande och ett slags vittne till allt som händer.
Lite som ett mystiskt väsen. Ibland när vi filmade kunde jag känna att det var som om jag var på teater och satt och observerade alla knäppa grejer som hände. 

”Kompis” och Göran pratar om skyddsdjur i filmen. Vad är ditt skyddsdjur? 
Jag skulle säga att mitt skyddsdjur är en kanin.

Är det för att 1999 är kaninens år enligt det kinesiska horoskopet?
Men vad? Det visste jag inte! Jag tycker bara väldigt mycket om kaniner. Den här sommaren har jag sett mycket örnar. Jag fick en känsla av att det var något slags tecken. Jag tror att man kan ha flera skyddsdjur. Dels som en stark förbindelse med ett särskilt djur såsom jag har med kanin, men kanske har man också skyddsdjur som kommer och går. I sommar var det örn för mig, nästa år blir det kanske något annat.

Vad är din inställning till kollektiv? Skulle du kunna tänka dig att dela bostad med Gustaf Hammarsten och Shanti Roney? 
– Det är faktiskt så att min mamma och pappa har bott med Shanti under nittiotalet. De delade lägenhet i Göteborg. Så det känns som att det har hänt i något annat universum. Vi är också väldigt goda familjevänner som har semestrat ihop. Jag tror att det hade gagnat Stockholm som stad att ha fler kollektiv än vad som finns idag. Staden hade nog känts mer levande än att en massa rika tar över alla lägenheter. Kollektiv möjliggör ju för unga att faktiskt ha råd att bo mer centralt.


Tillsammans 99 har premiär den 13 oktober.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2023.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!