Foto: Agnes Strand.

Cissi Wallin kommer ut som artist

00:00 8 Mar 2023

Den 8 mars släpper Cissi Wallin debutsingeln Fragile Like A Bomb med en rad namnkunniga musikprofiler i sitt team.

Cissi Wallin har haft många strängar på sin lyra, pun intended. Journalist, debattör, skådespelare, författare och aktivist är några av dem. Men nu är det artisteri som gäller för hela slanten. Det nya musikprojektet Cissi rivstartar med en singel den 8 mars. 

Vad fick dig att ta steget till att bli artist just nu?
– Stjärnorna stod rätt, helt enkelt. Dels var det att jag känner mig färdig med barn, men också att jag börjar närma mig 40 och har gått in i en fas där jag inte bryr mig så mycket om vad andra tycker. 
Det är egentligen så jävla läskigt att göra något kreativt då man inte kan skylla på någon annan om det går åt helvete. Jobbar man med media kan man alltid skylla på en redaktör, haha. 

Hur många gånger kan man återuppfinna sig själv? 
– Hur många som helst va? Sen är folk generellt så himla tokiga i etiketter i det här landet. För mig handlade det om att jag var trött på mig själv. Jag kan inte skylla på min adhd egentligen men jag har generellt gjort saker ganska impulsivt och luststyrt. Hade jag varit så strategisk som många verkar tro skulle jag väl ha haft ett företag i mångmiljonklassen vid det här laget. Sen tror jag att det var Jonas Gardell som sa att det bästa man gör kreativt gör man mellan 40-50, så jag har uppenbarligen det bästa framför mig fortfarande.

När Cissi väl hade bestämt sig för att doppa tårna i musikvärlden handlade det inte om att göra något lättvindigt. Det är inte riktigt så hon fungerar. Istället bokades det upp sessions med några av våra mest aktuella låtskrivare och producenter i form av Linnea Deb och Johannes Willinder. Veteraner som tidigare har skapat musik med artister som Loreen, Darin och Tusse. 
– Det var inte heller strategiskt utan jag ville verkligen jobba med en kvinna initialt så efter ett par glas rött en lördagskväll i Delsbo tog jag mod till mig och skickade ett dm till Linnea där jag frågade om hon ville göra en låt tillsammans med mig.

Cissi har även tidigare släppt musik, men då har det handlat om covers och svenska översättningar av internationella hits såsom Not Ready To Make Nice av The Chicks. Den sistnämnda släpptes på en fyralåtars-ep under namnet Kvinnohjärtat vilket var en duo Cissi hade tillsammans med Stella Cartriers, numera under artistnamnet Stella Explorer. 

Det har gått väldigt bra för din gamla bandmedlem Stella på senare tid. Var det något som inspirerade dig att ta klivet själv? 
– Självklart var det inspirerande att se hur bra det gick när hon tog steget ifrån att vara i band till att släppa eget material. Jag har omgett mig med folk, framför allt kvinnor, som har gjort den resan nu på senare tid och det är jätteinspirerande. Sen är det såklart svinsvårt att nå ut med musik idag, det släpps väl typ trettiotusen nya låtar i veckan. 

Då kanske det hjälper att ha en viss plattform?
– Haha, det kan det absolut göra.

Är det inte läskigt att bli bedömd för något så personligt som sin sångröst och sin musik?
– Typ tvärtom. Nästan allt som har skrivits om mig tidigare har handlat om mig som person snarare än vad jag har gjort. Så var det till exempel med recensionerna jag fick för min bok. De handlade bara om mig som person och ingenting om hur den var skriven. 

Är inte det lite av din akilleshäl, att det du tar dig för ofta kommer att handla om dig som person?
– Jo såklart, och det är väl delvis självförvållat. Men jag tror generellt i samhället idag att folk söker en galjonsfigur att skapa en kult runtomkring. Som artist tänker jag att man distanserar sig mer ifrån det då man skapar sig en persona. Sen visst, jag är min musik och jag heter Cissi även som artist. 
Jag hade såklart kunnat välja ett annat artistnamn men jag vill ändå att folk ska veta att jag är jag även som artist.

Den första egna singeln Fragile Like A Bomb släpps alltså, föga slumpmässigt, på internationella kvinnodagen den 8 mars.
– Haha, något jävla datum ska man väl välja.

Låten är en relativt rak popdänga som utan problem hade kunnat skickas in till Melodifestivalen, och med tanke på Linnea Debs inblandning i projektet så är detta kanske inte jätteförvånande. 
– 
Det var absolut på tapeten och vi skickade faktiskt in en annan låt som vi fick nej på. Men jag deppade inte ihop av det och kan absolut tänka mig att skicka in igen. 

Jobbar du på egen hand eller tar du hjälp av något skivbolag eller management? 
– I samband med att vi skickade in bidraget träffade jag faktiskt ett gäng olika bolag varav ett visade intresse av att representera mig, men det landade aldrig i något konkret. Jag pratade i samma veva med Lisa Brolander (Moonica Mac, red. anm) som gör mer eller mindre allting själv och hon hjälpte mig jättemycket kring hur jag skulle tänka. Hon var så himla stöttande och skickade långa listor med tips. Det var verkligen systerskap i praktiken.

"Not Fragile Like A Flower, Fragile Like a Bomb" är ett tidlöst feministiskt citat som ofta förknippas med alltifrån Frida Kahlo till domaren Ruth Bader Ginsburg.

Hur kom du på tanken att göra en låt kring det? 
– Det var nog inte mer än att jag ville ha en stark och ganska rak titel. Jag skriver alla texter och har ändå skrivandet i ryggmärgen med 15-20 år av professionellt skrivande bakom mig. Texten är väl inte så konkret i sin helhet heller utan man kan lägga in sina egna tolkningar i den, vilket jag tycker är en av grejerna som är så fantastisk med musik. Men jag tänker generellt bredd med cred. Jag vill skriva låtar som kan spelas både på P3 och Radio Rix, sen får vi se om det blir så.

Cissi bor visserligen i Stockholm men tillbringar en stor del av tiden på familjens lantställe i Hälsingland och närmare bestämt Delsbo. Ett litet samhälle där det inte händer överdrivet mycket.  Man skulle kunna tänka sig att detta automatiskt innebar att koppla av från jobb, men i hennes fall verkar det vara svårt att låta bli. Hon skrev bland annat ett omtalat reportage om orten under brinnande pandemi, och huset har fått spela en viss roll även i musikprojektet. Framför allt när det kommer till textskriveriet.
– Det är svårare med musiken under småbarnsåren, så fort man försöker sätta sig vid ett piano kommer någon liten hand in och bankar. Jag undrar faktiskt om det finns någon annan som har lanserat sin artistkarriär under småbarnsåren.

 

"En dröm att stå på scen med Radiosymfonikerna"

 

Nu är det inte bara dags för lansering av den första singeln utan även livedebut för musikprojektet Cissi. Med sig på scen har hon bland annat Stefan Storm från Sound of Arrows samt Linus Erlandsson.
– Jag hade en bild av att jag skulle ha två svartklädda syntmän bakom mig. 

Är det den livesättningen du ser framför dig att du kommer att ha även framöver?
– I nuläget ja. Sen vore det såklart en dröm att stå på scen med Radiosymfonikerna, det tror jag väl alla artister drömmer om. Musiken är rätt filmisk och framför allt de kommande låtarna känns nästan lite Hans Zimmer. De skulle passa i typ Berwaldhallen.

Är du nervös? 

– Det är jag absolut. 

Vad är du mest nervös för?
– Jag är egentligen mest nervös för att mina förväntningar inte ska matcha verkligheten. Att det inte är någon som ska bry sig. Ungefär som när man har klippt sig och ingen ser att man har en ny frisyr.

Är det bättre med en dålig recension än ingen alls?
– Jo, men det är det nog. 

 

"Det finns någon form av preskriptionstid även för drama"

 

Du har haft ett par minst sagt stormiga år med bland annat förtalsanmälningar som varit uppe i rätten. Hur mår du idag? 
– Jag mår faktiskt väldigt bra. Mycket av stormarna sker idag online och blir någon form av medieanka sen när man kommer ut i verkligheten är det nästan ingen som bryr sig. Friskt fungerande människor glömmer förr eller senare, och det finns också någon form av preskriptionstid även för drama. Vilket är bra. 

Hur aktiv är du på sociala medier? 
– Ganska lite. Jag följer helst inga debatter eller kulturbråk, även om jag såklart läser nyheterna.

Fragile Like A Bomb släpps den 8 mars och ytterligare en singel kommer senare i vår.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!