The Craft

Cinema Queer ger hopp om återuppståndelse efter pandemin

09:00 27 Sep 2021

Den 4-10 oktober är det återigen dags för Cinema Queer att slå upp dörrarna för sin festival. 

Cinema Queer vill inte bara visa mängder av queerfilm utan även skapa mötesplatser för hbtqi+-personer. Arrangörerna av Sveriges största filmfestival för queerfilm är svaga för Jehovas-estetik, och efter pandemins isolerade tillvaro som slagit hårt inte minst mot icke-heteros, välkomnar de en storslagen återuppståndelse.
Vi bad festivalgeneralerna och producenterna Melissa Lindgren, Oscar Eriksson och Paloma Halén Román att berätta om årets program.

Inte en enda Cinema Queer-festivalfilm visas på någon av Stockholms biografer. Vad har biograferna gjort er?
— Haha! Vi älskar Stockholms art house-biografer, glöm inte att festivalen faktiskt föddes på Zita. Och vi hoppas att de trots allt älskar oss lika mycket tillbaka. Att CQ inte är på några biografer handlar bara om att vi vill hitta ett sätt att arbeta där vi helt och hållet kan bygga upp en egen liten värld under festivalveckan. Det behovet har blivit ännu starkare med åren när fler och fler queera platser tvingas stänga. Vi vill skapa en plats där man kan stanna kvar efter filmerna, träffa andra queers och för en gång skull faktiskt ha en plats att gå till. Sen handlar det väl lite om vansinne också, vi gillar att bygga saker och iaf en av oss gillar teknik så då är det kul att tänja på gränserna. Hur långt kan vi faktiskt ta det och hur galna platser kan vi hitta? Hittills har vi inte hittat någon plats där det faktiskt inte går att visa film!Cinema Queer har genom åren utvecklats mer och mer åt det performativa hållet och när jag tittar i programmet så bjuder ni på fler events/fester än filmer. Varför tar de icke-cineastiska delarna av filmfestivalen mer och mer plats? Är det ett svar på att Stockholm är urusel på att skapa mötesplatser för det queera communityt?
— Helt rätt analys! Allt handlar om hur uruselt Stockholm är och vår allmänna ilska och frustration över hur lite utrymme kulturen får.  
När vi öppnade Hotell Cinema Queer förra året märkte vi hur kul det var att jobba med andra saker än film och vi bestämde oss helt enkelt för att fortsätta med det. Så fastän filmen fortfarande är vår grund och utgör majoriteten av programmet så har Stockholm alldeles för många grymma konstnärer och artister för att vi ska kunna hålla oss borta från andra kulturuttryck. Och om CQ kan erbjuda ett rum även för dessa kulturutövare så är vi glada som arrangörer och vi tror publiken gillar det också.  

Finns det någon slags röd tråd som löper genom festivalprogrammet i år?
— Återuppståndelse, är inte det uppenbart?! När vi började planera så var ett tema svårt, vi visste inte alls hur det skulle bli med restriktioner osv men trots det så ville vi göra något som kändes hoppfullt och lite lättsamt. Det blev snabbt en galen Jehovas-estetik och ur det föddes idén om temat återuppståndelsen. Hoppet om en återuppståndelse efter pandemin sammanfattade våra tankar och känslor ganska bra så vi fortsatte jobba mot det målet. Vi har gått igenom en sjukt tung period och nu är vi, iaf i Sverige, förhoppningsvis nära slutet och behovet av att ses igen är enormt.

Den sexigaste programpunkten är...
— Den sexigaste… Eftersom CQ äger rum direkt efter restriktionerna lättat så hoppas vi att hela festivalen kommer bli väldigt sexig. Bokstavligt talat. Inte minst våra fester kommer ju bjuda in till en närhet vi inte är vana vid nuförtiden.

Era tre subjektiva filmfavoriter som alla ska vallfärda till under festivalen är... 
—Vi väljer en var helt enkelt!

Heaven Reaches Down To Earth
För Oscar är det den Sydafrikanska kortfilmen Heaven Reaches Down To Earth. Den är helt fantastisk och visas i paketet experimentfilm c/o CinemAfrica.

Rebel Dykes
För Melissa är det vår öppningsfilm Rebel Dykes. Vi har väntat på den här punkbomben i flera år och att få öppna med den är så sjukt kul! Vi kommer även åka ut på turné med den så den kommer även till Malmö, Göteborg, Uppsala och med lite tur kanske Umeå!

The Craft
För Paloma är det kultklassikern The Craft. Det är ju nåt speciellt med highschool-filmer från 90-talet. Plussa på tjejer, magi och att den ska visas i en grotta? Det kommer bli oförglömligt!

Festivalen Cinema Queer pågår mellan 4 och 10 oktober 

 
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!