Disclaimer: Peyvand Ahmedi, som är involverad i en av klubbarna på Holken, jobbar också på Nöjesguiden.

Chou, vad det blir livat på Holken i sommar

22:57 13 Jun 2022

Namnet till trots handlar det här inte om vare sig fåglar, jazztobak, bajamajor eller Povel Ramels slagdänga. Holken är Stockholms senaste sommarklubb.

Till och med 2012 hette Moodgallerian Salénhuset. Under det senaste decenniet har fågelholkar i människostorlek, som en gång i tiden var konferensrum,  i princip stått tomma på byggnadens tak. Tills nu, när nattklubben Holken slagit upp portarna.

Egentligen är det inte så intressant vad som var där, eller någon annan stans, förut. Det är bara framtiden som spelar roll, åtminstone om man frågar Holkens kreativa ledare Salvatore Scappini. 
– 
Jag är en sådan människa som bara “I just don’t care”. Vet du vad, ta en jävla stadsvandring om du vill veta vad som låg där innan. Det är inte min uppgift. Jag går framåt och tänker på vad jag gör, säger han. 

Salvatore Scappini är också inblandad i veganska restaurangen Chou Chou, som terassen är kopplad till. På dagarna fungerar den som uteservering, men på kvällar ska den alltså bli klubb. Vad är det som avgör om en klubb blir bra eller dålig?
– 
Det går aldrig att veta, men ju mer man planerar och ju bättre människor man jobbar med, desto bättre blir det. Jag gillar dem och de gillar varandra, säger Salvatore, som kallas Salvan.

De han jobbar närmst med är nöjescheferna Philip Hördegård och Savera. De tycks gilla varandra, men hur menar du, gillar de inte dig?
– 
Det vet jag inte. Jag hoppas det, men jag kan inte känna efter för mycket.

Hur vill du att det ska bli?
– 
En rolig blandning av människor som har extremt kul. Det är det roligaste av allt med klubbar, när folk har riktigt riktigt roligt. När folk går hem och har haft jätteroligt, träffat en vän och längtar efter att komma tillbaks nästa helg. De som jobbar på stället har också haft riktigt roligt. Det är mer det när det är lustfyllt, roligt och mysigt. Det är det som gör ett ställe vackert och fint. De mjuka värdena. Inte vem som var där, utan känslan. Det är något man glömmer bort i dagens konceptualiserande, det är människorna, gästerna och personalen som gör klubben.

Vad är egentligen ett koncept?
– 
Det är något man slänger ur sig så mycket. Vet du vad, jag gillar inte koncept. Det är både urvattnat men ändå skitviktigt för krogar. Till exempel McDonalds är ett tydligt koncept. En finkrog som Franzén är inte ett koncept - det är byggt på matkonst och kunskap. Ett koncept går inte att duplicera på samma sätt. En finkrog kan vara konceptuell om man säger att en konstnär ska ha en krog.

Vad är Holkens koncept?
– 
Det är en krog där man ska ha kul. Jag har separerat konceptet från Chou Chou. Vi kommer också ha naturviner, men med klubben kommer vi ha goda drinkar, öl och vin. Det ska vara gott och lustfyllt. 

Lustfyllt, roligt och mjuka värden tycks vara Holkens ledord. Det gäller för såväl gäster som den stora skaran som arbetar med klubben.
– Alla har ett bra nätverk. Några spelar skivor, jobbar byråer, en är copy. Alla har olika smak, olika koll på olika saker. Då får man en blandning av olika människor. Gemensamt är att alla är varma och väldigt roliga, säger Salvatore Scappini.
– 
Jag vill bara att folk ska få en rolig sommar, och att de som jobbar får skitkul. Jag vill att de ska boka saker de tycker är roliga, att de ska ha en lustfylld arbetsplats. Inte ge så mycket begränsningar, tillägger han.

Du känns som en väldigt avslappnad chef.
- Många tycker att jag är chill, men jag är också hård när jag vill ta hand om de mjuka värdena. Beskydda de mjuka värdena är viktigt för mig - jag gillar inte homofober, rassar och SD-are. De hatar jag. Där blir jag en hård typ, annars vill jag bara att det ska vara skitmjukt. Jag kan inte begränsa kreativa människor, men galenskap är galenskap.

Tänk dig en perfekt helgkväll. Hur går den till?
– 
Jag ligger hemma och spelar tv-spel. Savera och Philip ringer mig, jag låtsas ha jättehög feber. De säger att “alla frågar efter dig” och att de har jättekul. “Det finns massa folk som du inte känner heller, det är jättelyckat och du kan vara hemma och ta det lugnt.” Så skriver jag “I love you too”. 

Förhoppningsvis kommer den där perfekta helgkvällen där Salvatore Scappini får veta att kollegorna tycker om honom, och inte bara varandra. För helgkvällar som Nöjesguiden inte kan garantera kvaliteten på kan man gå till Holken.

OM HOLKEN

VAR? Mäster Samuelsgatan 18. Ingång genom Moodgallerian dagtid.

NÄR? Onsdag till söndag, hela sommaren.

FÖR VEM? Åldersgränsen är 23 år alla dagar förutom på onsdagar då det är 21-årsgräns. 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!