Chicca Belloni serverar medelhav i mat och känsla

16:02 22 Nov 2023

I september öppnade den nya italienaren Chicca Belloni upp i Rosenlund - ett nytt alternativ för den som söker en gästvänlig trattoria. Och tiramisu i cocktailformat.

Att slå sig fram som italiensk restaurang är inget man gör med en klackspark. Det krävs att maten och servicen är bra - och förstås att vinet smakar gott. Detta tycks ägarna bakom nyöppnade trattorian Chicca Belloni ha lyckats med sedan man slog upp portarna på Rosenlundsgatan i september. Andreas Harrysson, ägare av Esperantogruppen och grundare av restaurangen tillsammans med general manager Nathalie Fors och barchefen Josefine Thorén från samma koncern, berättar om ambitionen med Chicca Belloni och dess utformning. 

Hur har den första tiden med Chicca Belloni varit?
– Fantastisk. September var ju den varmaste sommarmånaden. Vi har haft många nyfikna, glada gäster och fått en jättebra respons. Det känns som att dom gillar oss.

Vad har ni för personlig koppling till Italien?
– Jag har de senaste åren blivit "tvingad" att åka till Imperia, en mindre stad på italienska blomsterrivieran, av min sambo som har italienska rötter. Nu älskar jag det och känner mig som hemma där.

Det är knappast ovanligt med italienska restauranger, hur sticker ni ut?
– Ja det finns ju ett gäng italienare i stan! Vi har valt att satsa på den maten jag älskar att äta när jag är i Italien, och då främst Ligurien. Fritto Misto, Pasta Vongole och Spaghetti con Colatura di Alici. Rent och enkelt, precis så som jag upplever maten på plats i Italien. Baren hämtar också inspiration från Medelhavet. Precis som med maten letar vi upp lokala råvaror som vi med hjälp av en centrifug intensifierar smakerna på. Detta serverar vi sedan i perfekt balanserade cocktails. Om du trodde att du smakat allt, your're in for a treat!
– Vi är lika seriösa när det kommer till vinet men helt oseriösa när det kommer till stämningen. Sena helgkvällar så kör vi italo disco och guilty pleasure så skjortan står rätt ut… Ja du hör ju, vi sticker ut!

Vad är det viktigaste med en härlig trattoria?
– Att alla är välkomna, till och med husdjur. En familjär känsla och att det är jävligt bra mat såklart. 

Berätta om er meny!
– Den är uppbyggd enligt italiensk standard med antipasti och så vidare, med inspiration från norra Italien och mer specifikt Ligurien. Mycket hav och lite berg.

Vad får man absolut inte missa?
– Cocktailen Mascarpone & Albicocca som är vår tolkning av desserten tiramisu i ett glas. 

”Och carbonaran är grym!” skriker Massi från köket. 
Man kan ta en kock från Rom men man kan inte ta Rom från en kock.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.