Illustration: Ollanski.

Charli XCX: "Jag har en råttkung i källaren"

09:37 20 Sep 2019

Charli XCX berättar om den nya självbetitlade plattan, pratar svengelska och har enligt en säker källa en råttkung i källaren. Hon har även börjat komma över det faktum att hon gav bort sina största hits.

Modern pop föddes i Sverige. Det var i mitten av 90-talet, Denniz Pop och Max Martin pumpade ut hits på löpande band och Jive Records signade Britney Spears med förhoppningen om en “amerikansk Robyn” efter att Robyn själv hade tackat nej.

Samtidigt växte Charlotte Aitchison upp. I ett flickrum i en brittisk småstad spelade hon CD-skivor med pojkband, pop-prinsessor och one hit wonders - alla signerade de svenska hitmakarna. Därför var det kanske inte så konstigt att hon, när hon i tonåren själv var i startgroparna av en framgångsrik popstjärnkarriär, åkte dit allt började. Till Stockholm. 
– Jag älskar energin i Stockholm, säger Charli när jag till slut får tag på henne. Det är dagarna innan hennes nya platta ska släppas och det är många som drar i stjärnan. 
– Det handlar bara om att ta sig igenom de första stela artighetsfraserna… sen är ni helt galna.

Charli XCX var ett bekant inslag på Londons ravescen när hon 16 år gammal blev signad till ett stort bolag.
– Så jag började åka till Stockholm redan när jag var ung, berättar hon, för att jobba med Patrik Berger (BC Unidos, Snuffed By the Yakuza, red. anm.). Han hade skickat mig två utkast, ett som jag jobbade jättehårt på och ett som jag bara la några minuter på. Sen dök jag upp i studion, exalterad över att få spela låten jag jobbat länge på. Men han avfärdade den direkt.

Den andra låten dock, som fångade Bergers uppmärksamhet, var I Love It. En låt som Charli då valde att inte själv sjunga in, utan som en vecka senare hamnade hos Icona Pop

 

"Jag är väldigt glad att det blev som det blev."

 

I och med det befann sig Charli plötsligt i en sits hon inte hade väntat sig. Hur framgångsrik hennes egen musik än blev, så såg hon den gång på gång slagen på topplistorna av verk hon skrivit - åt andra. I Love It toppade listor världen över. Fancy insjungen av Iggy Azalea, likaså. Låtarna hon framförde själv tog sig aldrig ens in på topp fem.
När jag var yngre ångrade jag mig under en period. Jag önskade att jag hade sjungit in I Love It, berättar hon. En viss bitterhet kring att ha lämnat ifrån sig sina mest framgångsrika verk hade infunnit sig.
– Men inte nu längre. Absolut inte. Jag ser det istället som att den startade hela min karriär som låtskrivare. Den har öppnat så många dörrar för mig, och jag är väldigt glad att det blev som det blev.  

För plötsligt var Charli inte bara en lovande popstjärna, hon var en minst lika eftertraktad låtskrivare. Den tudelade karriären blev en bra kompromiss. Den har låtit henne pumpa ut pophits på löpande band, ge bort de allra mest kommersiella spåren, och sedan ägna sitt eget artisteri åt ett mer alternativt sound. Listan över svenska och skandinaviska samarbeten har blivit lång genom åren. Patrik Berger, Noonie Bao, Tove Lo, Zara Larsson, Oscar Holter, Mø och Alma är några. När jag frågar Charli vem hennes drömsamarbete skulle involvera är det heller inget undantag från regeln. 
– Jag säger inte detta bara för att du är svensk, men Robyn såklart. Jag älskar henne. Hon har alltid gjort sin egen grej, och jag har stor respekt för henne.

När vi pratas vid är det inför ett traditionellt skivsläpp på ett traditionellt stort bolag. Hennes tredje studioalbum når hyllorna dagen därpå. Men som artist hör Charli till de som inte är speciellt intresserad av det klassiska sättet att släppa popmusik. Hon släpper mixtapes, gör covers och droppar spår bara för att hon är uttråkad. På den nya plattan har hon till och med släppt en reviderad version av ett tidigare släppt spår; Blame It On Your Love feat. Lizzo är en nytolkning av tidigare släppta Track 10
Vi är många som leker med format just nu. Ariana Grande släpper musik som en hiphopare. Jag tycker det är väldigt befriande. Det är flytande, det går snabbt och det håller bollen rullande. Det är dessutom jättetråkigt att hålla på låtar man skrivit, ibland i flera år som det sett ut tidigare. Det är mycket roligare att bara släppa dem vartefter och låta dem kännas väldigt nu. Det passar mig. 

Med tanke på nämnda Robyn, som vantrivdes under sitt bolags regelverk och istället startade egna Konichiwa Records, frågar jag Charli om hon någonsin känner att det är dags att lämna bolags-världen och släppa sin musik själv. 
Man vet aldrig. Men egentligen har jag det väldigt bra på mitt bolag. Jag har jobbat med samma människor sen jag var 16 år, och de låter mig göra vad jag vill. Vi har ett bra samarbete. Att starta eget skulle såklart vara fantastiskt, men det skulle också innebära så mycket mindre pengar till skapandet.

Vännen och samarbetspartnern Christine and the Queens har uttryckt att Charli “nog är nöjd med att stanna i maskinen för att sakta förstöra den inifrån", och vart bolagspengarna tagit vägen är inte svårt att se. Den nya självbetitlade plattan kommer med påkostade musikvideor och en imponerande lista stora (läs: dyra) gästartister. Christine and the Queens, Troye Sivan, Lizzo, HAIM, Sky Ferreira och CupcakKe bland andra. 
– Den nya plattan är samtidigt det mest personliga jag någonsin gjort. Jag förstår att det är något musiker säger hela tiden, men det här är verkligen en riktig representation av den jag är som person, inte bara som artist.

 

"Jag ville verkligen bara få fram att det är ok."

 

Hur fungerar det att släppa personlig musik på en plattan som innehåller så många samarbeten? 
Alla på den här plattan är vänner. Vi känner varandra. Det är inte någon jag slumpmässigt parats ihop med och aldrig kommer träffa igen. Flera av dem har jag känt länge, kanske jobbat med förut. För att det ska bli bra måste jag förstå den jag jobbar med, och så känner jag med alla på den här plattan. Det är dessutom först i efterhand som jag kan se hur personligt det faktiskt blev. 

Charli utvecklar sedan.
– Jag ville verkligen bara få fram att det är ok. Det är ok att känna sig sårbar. Det är ok att vara ledsen.


Nöjesguiden #9 2019.

 

Vännen och kollegan Noonie Bao kommer upp flera gånger under intervjun. Kompositören och artisten vars riktiga namn är Jonnali Parmenius är från Tumba, och har blivit en av Charlis främsta samarbetspartners. Enligt Charli själv kan Noonie höras “all over this record”. Men Noonie är också den som övertalat Charli om att hon har ett spöke.
– Noonie är helt övertygad om att mitt hus är hemsökt. Hon bodde här ett tag innan hon skaffade ett eget ställe i LA. Men jag blir superrädd när hon pratar om det, så jag vill helst inte att hon ska utveckla för mycket. 

“It’s håååånted in hääär” viskar Charli dramatiskt, och det tar mig en sekund att förstå varför hon plötsligt pratar som vampyren i mupparna.
– Det där var min imitation av svensk brytning, förklarar hon och berättar vidare att det också var Noonie Bao som övertygade Charli om att hon har en råttkung i källaren.  

– Men det är en alldeles för lång historia för att dra nu.

Hon faller in i sin förvirrande svenska brytning igen. “I hööörd a scurrying in the basement and såååw a månstäär with fifty eyes. It was surely a king-rat”. För er som inte vet vad en råttkung är rekommenderar jag en bildgoogling som garanterat kommer förstöra er dag.
– Jag ber verkligen om ursäkt för min brytning. Bara av att prata med dig nu faller jag nästan in i den här konstiga svengelskan jag alltid får när jag är i Stockholm. 

“Hejdå, och tack så mycket.” hackar hon fram på riktig svenska innan vi säger hejdå för den här gången, men för oss som längtar efter att få höra hennes knäppa svengelska igen spelar hon redan den 4 november på Berns i Stockholm. 


1999 ENLIGT CHARLI XCX

Charli får hiten 1999 äntligen ett hem, och för att fira bad vi Charli XCX välja mellan några ikoniska händelser från popkulturåret. 

Britney Spears släpper ...Baby One More Time

Christina Aguilera släpper Genie In a Bottle

– Åh det är svårt. Det är två fantastiska låtar. Jag väljer Baby One More Time, bara för att den nämns i min låt.

Det allra första Coachella hålls.

Lil Nas X föds.

– Lil Nas X föds. Han är ikonisk.

The Backstreet Boys släpper I Want It That Way.

Lil' Kim bär sin berömda VMA-outfit med ett exponerat bröst.

– Nej, Det är för svårt. Det går inte att välja. Jag skulle verkligen vilja kombinera dessa två. Backstreet Boys framför I Want It That Way iklädda Lil' Kims outfit? Det vore drömmen.

 

HITS AV CHARLI XCX 

Här är några av de låtar som Charli skrivit eller medkomponerat för att sedan ge bort till andra.

Girls – Rita Ora

I Love It – Icona Pop

Bitches – Tove Lo 

Fancy – Iggy Azalea 

Señorita – Camila Cabello & Sean Mendes

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!