Charles Ludvig har varit på Pub Kloster varje dag i fem år

Vincent Lewalski 10:12 15 Feb 2019

Hen har besökt samma bar varje dag i fem års tid. Nu har Charles Ludvig förevigats med en tavla på väggen.

Om man är ute på Södermalm en fredagkväll är det inte osannolikt att man hamnar på Pub Kloster, eller Dovas, som krogen på Hornsgatan 84 enligt överraskande många egentligen fortfarande heter (De bytte namn 2016). Där finns det en stor chans att man träffar på lokalpoeten Charles Ludvig, antingen rökandes en Petit-cigarill i rökrutan eller svepandes en öl i något av båsen. Är man där på en lillördag med grabbarna hittar man antagligen samma charmiga poet, med “Mkt bra” tatuerat strax ovanför vänstra ögonbrynet. Charles är för Kloster vad Svampen är för Stureplan, vad Stadshuset är för Kungsholmen och vad Jesustanten är för gröna linjen – en trygghet i vardagen.

Ja, Charles Ludvig, 24, hänger nästan hela tiden på Kloster. Och nu kan man säga att hen hänger där även efter stängningstid. Hen har nämligen fått en tavla av sig själv upphängd på tegelväggen. Känd som @Ostkexet på Instagram, där hen dokumenterar sin vardag, som ser ut att bestå av en salig blandning av rök, öl, och konst i olika former.

Vi träffade Charles på Kloster och tog ett rejält snack.

Vi börjar med det självklara. Varför finns det en tavla på dig på väggen på Pub Kloster?
– Jag tyckte att det var dags. Nej, men jag började skämta om det med Ahmed i baren för några månader sedan, jag har ju varit här i princip varje dag i fem år nu. Han fortsatte skämta om det, och jag förstod inte att han var seriös. En dag så förstod jag att han menade allvar, och så dök min tavla upp på väggen. Det var den 19:e december 2018.
Varje dag i fem år?
– Haha, ja, i princip. Det är ett skittrevligt ställe. Jag tar hit alla mina Tinderdejter. Sen brukar jag jobba här, skriva poesi och musik. Det finns ju även alltid någon vän som vill gå ut, fast det börjar avta med åldern. Nu när alla växer upp och får jobb och pengar så blir de kräsna. Nu vill de gå till “finare” ställen med dyr märkesöl. Men Dovas är bra för mig. En stor stark öl är vad min kropp behöver. Det är ett citat men jag minns inte vem som sa det. (Kjell Höglund, reds.anm)
Tavlan invigdes alltså i december. Hur firade ni det?
– Med en avtäckningsceremoni. Det var definitivt årets kulturevent. Det kom så många att vi använde upp alla glas, men det fanns säkert några där som undrade vem fan det var som stod på bordet och hängde upp en tavla på sig själv. Det fanns också en överraskning, som var att jag släppte en ny låt.

Vad gör du när du inte är på Kloster?
– Jag är lite av en diverse kulturarbetare. Jag släpper musik och framför poesi. Min musik går att hitta på Spotify och SoundCloud, men poesin väljer jag att inte publicera. Det blir inte rätt känsla om man bara läser den, den ska liksom framföras som jag gör det. Jag har en dikt som handlar om hur lång min kuk är, till exempel säger jag att “jag skulle kunna strypa en hel familj med små till medelstora katter med min penis”. Som ni förstår så skulle det kunna låta lite fel om det inte sägs på rätt sätt.
Hur upptäckte du Kloster?
– När jag var 19 år gick jag in i väggen och blev sjukskriven. Då ville man ju aktivera sig lite utan att det skulle vara kopplat till jobb, då började jag gå hit och tänkte: det här var ju trevligt! När jag var 20 år tog jag ett vitt år, och då var Kloster ett av de få ställen som erbjöd bra alkoholfri öl.
Har du någonsin skämt ut dig på Kloster?
– Ja, en gång, när jag just hade haft en passionerad diskussion om porrsajter, och var lite “extra förvirrad”. Då gick jag till baren och skulle beställa en öl, men sade istället “pornhub.com”. Efter en kort förvirring hos bartendern förstod han att jag ville ha en öl, men det slutade inte där. När jag skulle betala så blippade jag mitt kort på ölen, och tog med mig kortmaskinen till bordet. Först när bartendern plikttroget följde efter och förklarade att nej, så får man inte göra, insåg jag vad jag gjort. Jag försökte då förklara bort det som något sjukt performanceverk, men det gick han inte på. Jag fick betala för ölen.

Berätta historien bakom din “Mkt bra”-tatuering.
– Jag tycker att det är ett bra livsmotto. Jag har till och med köpt domänen mktbra.se. Jag ska nog ha det som min nya hemsida eftersom charlesludvig.com har blivit hijackat av ryska människor som kräver mig på 10 000 kr för att få tillbaks den. Men jag vet inte riktigt vad de ska göra med sidan. De kanske hotar med att lägga upp mina dickpics, typ. Jag har ju också ett armbandsur tatuerat på armen, det har blivit en grej att folk frågar mig vad klockarn är som skämt. En gång så frågade någon gammal farbror på tunnelbanan vad klockan var och jag svarade typ “haha, väldigt roligt”, men sen förstod jag att han faktiskt undrade vad klockan var.
Hur kommer det sig att du heter Ostkexet på Instagram?
– När jag gick i grundskolan så var jag värd för julavslutningen. Då fick jag för mig att jag också skulle bjuda hela skolan på ett litet performanceverk. Jag valde att köra på en djup, filosofisk fråga: "Är ett ostkex öppet eller stängt?" Jag sprang runt på scen och ställde frågan inför alla förvirrade gymnasieelever. Jag minns att jag hade en ballong under tröjan som jag vid något tillfälle spräckte, för att symbolisera ett missfall eller något. Som man förstår så fastnade alltså namnet Ostkexet.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Copine

Adressen på Kommendörsgatan 23 förpliktigar då den har huserat en rad krogar tidigare. Nu har den hamnat i händerna på Jim och Jacob.

Krogrecension: Hybrid

Blott ett stenkast från Tele2 Arena ligger den korsning av gastropub och helt vanlig restaurang som vi får anta att namnet anspelar på.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!